Francuskie ciasto Trzech Króli - przepisy na Galette des rois

W kuchni Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey przygotował tradycyjne ciasto, które pojawia się na francuskich stołach z okazji święta Trzech Króli. Poznajcie jego przepisy na Galette des rois.

Galette des rois z frangipane (placek królów)

Składniki:

  • 2 płaty ciasta francuskiego (najlepiej okrągłe)
    • 175 g zmielonych migdałów
      • 175 g cukru pudru
        • 175 g miękkiego masła
          • 2 jajka + 1 żółtko
            • 1 lub 2 łyżki rumu (opcjonalnie)

              Przygotowanie:

              • Rozgrzej piekarnik do termostatu 7/8 (220 ° C).
                • Połącz miękkie masło z cukrem, aż mieszanka będzie jednolita i lekko musująca.
                  • Dodaj migdały w proszku, 2 jajka i rum. Dobrze wymieszaj. Powstała mieszanka nazywa się „Frangipane” i jest farszem do naszego ciasta.
                    • Rozwiń ciasto na blasze do pieczenia. Połóż frangipane i rozłóż go do 2 cm od krawędzi. Przykryj drugim ciastkiem francuskim. Ściśnij boki palcami, a następnie obróć krawędź tak by przypomniało boki pizzy (wałki). Oznaczyć krawędź zębami widelca.
                      • Za pomocą pędzla posmaruj powierzchnię ciasta żółtkiem jaja rozcieńczonym w małej ilości zimnej wodzie. Za pomocą ostrza noża delikatnie narysuj wzór na górze ciasta. Lekko ukłuć ciasto, aby nie urosło za dużo. (Można po środku zrobić kominek)
                        • Piecz około 20/25 minut w piekarniku (ciasto powinno być dobrze zarumienione i chrupiący powyżej i poniżej).

                          Galette des rois z jabłkami

                          Składniki:

                          • 2 okrągłe płaty ciasta francuskiego
                            • 6 do 8 jabłek (najlepiej z ogrodu)
                              • 125 g cukru
                                • saszetkę cukru z prawdziwą wanilią
                                  • łyżka mleka
                                    • żółtko jaja
                                      • 10 g masła

                                        Przygotowanie:

                                        • Obierz jabłka i pokrój w duże plasterki.
                                          • Na dobrze rozgrzanej patelni usmaż plasterki jabłka na maśle na dużym ogniu przez 5 minut. Dodaj cukier (waniliowy też) i wymieszaj.
                                            • Rozłóż pierwsze ciasto francuskie i delikatnie go nakłuć. Dodać jabłka i rozłożyć je po całym cieście zostawiając wolny 2 cm od krawędzi.
                                              • Rozgrzej piekarnik do 180 ° C (termostat 6). Zwilżyć brzeg wodą, przykryć drugim ciastem połączyć brzegi i zwinąć je na wałki do środka (jak pizza).
                                                • Za pomocą pędzla posmaruj powierzchnię ciasta żółtkiem jaja rozcieńczonym w małej ilości mleka lub wody. Za pomocą ostrza noża delikatnie narysuj wzór na górze ciasta. Lekko ukłuć ciasto, aby nie urosło za dużo. (można po środku zrobić kominek)
                                                  • Piecz około 20/25 minut w piekarniku (ciasto powinno być dobrze zarumienione i chrupiący powyżej i poniżej).

                                                    Galette des rois z gruszką i czekoladą

                                                    Składniki:

                                                    • 2 płaty ciasta francuskiego
                                                      • 175 g migdałów zmielonych
                                                        • 125 g cukru
                                                          • 125 g masła
                                                            • 100 g ciemnej czekolady
                                                              • 1 słoik/puszka gruszek w syropie (około 400 g)
                                                                • 3 jajka
                                                                  • 1 łyżka mleka

                                                                    Opcjonalnie:

                                                                    • Łyżka rumu
                                                                      • 50 g cukru
                                                                        • 5 cl wody
                                                                          • Kilka migdałów całych

                                                                            Przygotowanie:

                                                                            • W misce wymieszaj miękkie masło pokrojone na małe kawałki z cukrem i proszkiem migdałowym. Dodaj jajko i mieszaj, aż dobrze się połączy. Powtórz to z drugim jajkiem. Aby dać chrupkości swojemu ciastu, dodaj kilka kawałków zmiażdżonych całych migdałów.
                                                                              • Rozpuść ciemną czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofalówce (minimalna moc). Ostudzić i wymieszać z kremem migdałowym, aż preparat będzie jednolity.
                                                                                • Odwijaj ciasto na płytce wyłożona papierem do pieczenia. Rozłożyć masę równomiernie zostawiając 2cm wolnej przestrzeni na bokach i przykryć plastrami gruszki w syropie.
                                                                                  • Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Zwilżyć brzeg wodą, przykryć drugim ciastem połączyć brzegi i zwinąć je na wałki do środka (jak pizza).
                                                                                    • Za pomocą pędzla posmaruj powierzchnię ciasta żółtkiem jaja rozcieńczonym w małej ilości mleka lub wody. Za pomocą ostrza noża delikatnie narysuj wzór na górze ciasta. Lekko ukłuć ciasto, aby nie urosło za dużo. (można po środku zrobić kominek)
                                                                                      • Piecz około 20/25 minut w piekarniku (ciasto powinno być dobrze zarumienione i chrupiący powyżej i poniżej).
                                                                                        • Powierzchnie możesz pokryć lukrem cytrynowym z rumem.

                                                                                          Zobacz także:

                                                                                          Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Aygul Bulte/GettyImages

                                                                                          podziel się:

                                                                                          Pozostałe wiadomości