Przepisy kulinarne

Francuskie ciasto Trzech Króli - przepisy

Dziś w Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey przygotował tradycyjne ciasto, które pojawia się na francuskich stołach z okazji święta Trzech Króli. Poznajcie jego przepisy.

Galette des rois z frangipane (placek królów) 
Składniki:

  • 2 płaty ciasta francuskiego (najlepiej okrągłe)
  • 175 g zmielonych migdałów
  • 175 g cukru pudru
  • 175 g miękkiego masła
  • 2 jajka + 1 żółtko
  • 1 lub 2 łyżki rumu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

• Rozgrzej piekarnik do termostatu 7/8 (220 ° C).

• Połączyć miękkie masło z cukrem, aż mieszanka będzie jednolita i lekko musująca.

• Dodaj migdały w proszku, 2 jajka i rum. Dobrze wymieszaj. Powstała mieszanka nazywa się „Frangipane” i jest farszem do naszego ciasta.

• Rozwiń ciasto na blasze do pieczenia. Połóż frangipane i rozłóż go do 2 cm od krawędzi. Przykryj drugim ciastkiem francuskim. Ściśnij boki palcami, a następnie obróć krawędź tak by przypomniało boki pizzy (wałki). Oznaczyć krawędź zębami widelca.

• Za pomocą pędzla posmaruj powierzchnię ciasta żółtkiem jaja rozcieńczonym w małej ilości zimnej wodzie. Za pomocą ostrza noża delikatnie narysuj wzór na górze ciasta. Lekko ukłuć ciasto, aby nie urosło za dużo. (Można po środku zrobić kominek)

• Upiec około 20/25 minut w piekarniku (ciasto powinno być dobrze zarumienione i chrupiący powyżej i poniżej).

Galette des rois z jabłkami 
Składniki:

2 okrągłe płaty ciasta francuskiego
6 do 8 jabłek (najlepiej z ogrodu)
125 g cukru
1 saszetkę cukru z prawdziwą wanilią
10 g masła
1 żółtko jaja
1 łyżka mleka

Przygotowanie:

• Obierz jabłka i pokrój w duże plasterki.

• Na dobrze rozgrzanej patelni usmaż plasterki jabłka na maśle na dużym ogniu przez 5 minut. Dodaj cukier (waniliowy też) i wymieszaj.

• Rozłóż pierwsze ciasto francuskie i delikatnie go nakłuć. Dodać jabłka i rozłożyć je po całym cieście zostawiając wolny 2 cm od krawędzi.

• Rozgrzej piekarnik do 180 ° C (termostat 6). Zwilżyć brzeg wodą, przykryć drugim ciastem połączyć brzegi i zwinąć je na wałki do środka (jak pizza).

• Za pomocą pędzla posmaruj powierzchnię ciasta żółtkiem jaja rozcieńczonym w małej ilości mleka lub wody. Za pomocą ostrza noża delikatnie narysuj wzór na górze ciasta. Lekko ukłuć ciasto, aby nie urosło za dużo. (można po środku zrobić kominek)

• upiec około 20/25 minut w piekarniku (ciasto powinno być dobrze zarumienione i chrupiący powyżej i poniżej).

Galette des rois z gruszką i czekoladą
Składniki:

  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • 175 g migdałów zmielonych
  • 125 g cukru
  • 125 g masła
  • 100 g ciemnej czekolady
  • 1 słoik/puszka gruszek w syropie (około 400 g)
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mleka

Opcjonalnie

  • Łyżka rumu
  • 50 g cukru
  • 5 cl wody
  • Kilka migdałów całych

Przygotowanie:

• W misce wymieszaj miękkie masło pokrojone na małe kawałki z cukrem i proszkiem migdałowym. Dodaj jajko i mieszaj, aż dobrze się połączy. Powtórz to z drugim jajkiem. Aby dać chrupkości swojemu ciastu, dodaj kilka kawałków zmiażdżonych całych migdałów.

• Roztopić ciemną czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofalówce (minimalna moc). Ostudzić i wymieszać z kremem migdałowym, aż preparat będzie jednolity.

• Odwijać ciasto na płytce wyłożona papierem do pieczenia. Rozłożyć masę równomiernie zostawiając 2cm wolnej przestrzeni na bokach i przykryć plastrami gruszki w syropie.

• Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Zwilżyć brzeg wodą, przykryć drugim ciastem połączyć brzegi i zwinąć je na wałki do środka (jak pizza).

• Za pomocą pędzla posmaruj powierzchnię ciasta żółtkiem jaja rozcieńczonym w małej ilości mleka lub wody. Za pomocą ostrza noża delikatnie narysuj wzór na górze ciasta. Lekko ukłuć ciasto, aby nie urosło za dużo. (można po środku zrobić kominek)

• Upiec około 20/25 minut w piekarniku (ciasto powinno być dobrze zarumienione i chrupiący powyżej i poniżej).

• Powierzchnie można pokryć lukrem cytrynowym z rumem.


Co sądzisz o tym artykule?
3
0
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0