Zobacz też: Dania jednogarnkowe. Proste, szybkie i smaczne >>>
Starter: Krewetki w boczku
Składniki:
- 12 dużych krewetek bez pancerzy
- 3 ząbki czosnku
- mała papryczka chilli
- sól i pieprz
- sok i skórka z cytryny
- 12 cienkich plasterków boczku
Salsa:
- 1 szalotka
- 10 szt suszonych pomidorów
- 3 łyżki kaparów
- pęczek pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Ząbki czosnki i chilli posiekać, wymieszać z łyżką oliwy z oliwek, sokiem i otartą skórą z połówki cytryny. Dodać do tego krewetki i zostawić na 10-15 minut do zamarynowania.
- Następnie każdą krewetkę zawinąć w boczek i ułożyć na blaszce do pieczenia.
- Przygotować salsę: szalotkę, pomidory i kapary drobno pokroić, wymieszać z oliwą i posiekaną natką pietruszki.
- Piec na najwyższym poziomie w piekarniku rozgrzanym do 200ºC, przez 4-5 minut.
Zobacz też: 7 pomysłów na szybkie i zdrowe śniadanie - przepisy Darii Ładochy >>>
Danie główne: Udka z kurczaka z pieczonymi warzywami
Składniki:
- 12 udek z kurczaka
- 2 łyżki musztardy
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
Warzywa:
- 1 gruba marchewka
- 1 podłużny burak
- 1 słodki ziemniak
- sól i pieprz
- 100 ml śmietany kremówki
Sposób przygotowania:
- Udka ponacinać, przyprawić solą i pieprzem. Musztardę wymieszać z oliwą z oliwek i miodem. Polać tym udka, wymieszać, Przełożyć do rękawa do pieczenia, odstawić.
- Warzywa pokroić na 2,3 milimetrowe plasterki, przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu do zapiekania na stojąco jeden obok drugiego. Zalać śmietanką, przykryć wieczkiem lub folią spożywczą. Udka z kurczaka w rękawie ułożyć na blaszce, obok ułożyć naczynie z warzywami.
- Piec na środkowym poziomie w rozgrzanym piekarniku do 200º przez 40 minut.
Zobacz też: Przepis na pączki, łatwy i przyjemny >>>
Deser: Ciasto migdałowe z konfiturą pomarańczową
Składniki:
- 6 jajek
- 150 g cukru pudru
- 200 g mielonych migdałów
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 50 g płatków migdałowych
- 200 g konfitury pomarańczowej
- cukier puder do posypania
Zobacz też: Szukasz pomysłu na obiad? To najlepszy przepis na kartacze! >>>
Sposób przygotowania:
- Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z cukrem na sztywno. Pod koniec dodać żółtka i ubijać jeszcze przez chwilę. Dodać mielone migdały, mąkę pszenną i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na dużą formę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Połowę posypać płatkami migdałowymi. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200ºC. Na najniższym poziomie przez 15 minut.
- Po upieczeniu, ostudzić. Następnie przekroić na połowę. Część bez płatków migdałowych posmarować konfiturą, nałożyć drugą cześć na górę i posypać cukrem pudrem.
Zobacz też: Jak wyczyścić piekarnik?
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
podziel się: