Wszystko naraz w jednym piekarniku - krewetki w boczku, udka w warzywach i ciasto migdałowe - Piotr Kucharski i jego przepisy na dania jednopiekarnikowe. 

Zobacz też: Dania jednogarnkowe. Proste, szybkie i smaczne >>>

Starter: Krewetki w boczku

Składniki:

  • 12 dużych krewetek bez pancerzy
  • 3 ząbki czosnku
  • mała papryczka chilli
  • sól i pieprz
  • sok i skórka z cytryny
  • 12 cienkich plasterków boczku

Salsa:

  • 1 szalotka
  • 10 szt suszonych pomidorów
  • 3 łyżki kaparów
  • pęczek pietruszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  • Ząbki czosnki i chilli posiekać, wymieszać z łyżką oliwy z oliwek, sokiem i otartą skórą z połówki cytryny. Dodać do tego krewetki i zostawić na 10-15 minut do zamarynowania.
  • Następnie każdą krewetkę zawinąć w boczek i ułożyć na blaszce do pieczenia.
  • Przygotować salsę: szalotkę, pomidory i kapary drobno pokroić, wymieszać z oliwą i posiekaną natką pietruszki.
  • Piec na najwyższym poziomie w piekarniku rozgrzanym do 200ºC, przez 4-5 minut.

Zobacz też: 7 pomysłów na szybkie i zdrowe śniadanie - przepisy Darii Ładochy >>>

Danie główne: Udka z kurczaka z pieczonymi warzywami

Składniki:

  • 12 udek z kurczaka
  • 2 łyżki musztardy
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu

Warzywa:

  • 1 gruba marchewka
  • 1 podłużny burak
  • 1 słodki ziemniak
  • sól i pieprz
  • 100 ml śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

  • Udka ponacinać, przyprawić solą i pieprzem. Musztardę wymieszać z oliwą z oliwek i miodem. Polać tym udka, wymieszać, Przełożyć do rękawa do pieczenia, odstawić.
  • Warzywa pokroić na 2,3 milimetrowe plasterki, przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu do zapiekania na stojąco jeden obok drugiego. Zalać śmietanką, przykryć wieczkiem lub folią spożywczą. Udka z kurczaka w rękawie ułożyć na blaszce, obok ułożyć naczynie z warzywami.
  • Piec na środkowym poziomie w rozgrzanym piekarniku do 200º przez 40 minut.

Zobacz też: Przepis na pączki, łatwy i przyjemny >>>

Deser: Ciasto migdałowe z konfiturą pomarańczową

Składniki:

  • 6 jajek
  • 150 g cukru pudru
  • 200 g mielonych migdałów
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g płatków migdałowych
  • 200 g konfitury pomarańczowej
  • cukier puder do posypania

Zobacz też: Szukasz pomysłu na obiad? To najlepszy przepis na kartacze! >>> 

Sposób przygotowania:

  • Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z cukrem na sztywno. Pod koniec dodać żółtka i ubijać jeszcze przez chwilę. Dodać mielone migdały, mąkę pszenną i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na dużą formę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Połowę posypać płatkami migdałowymi. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200ºC. Na najniższym poziomie przez 15 minut.
  • Po upieczeniu, ostudzić. Następnie przekroić na połowę. Część bez płatków migdałowych posmarować konfiturą, nałożyć drugą cześć na górę i posypać cukrem pudrem.

Zobacz też: Jak wyczyścić piekarnik? 

autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Co sądzisz o tym artykule?
4
0