Dania jednogarnkowe. Proste, szybkie i smaczne

Dania jednogarnkowe to znakomity pomysł na szybki i prosty w przygotowaniu obiad. Beata Kartowicz w kuchni Dzień Dobry TVN udowodniła, że wystarczy jeden duży garnek lub głęboka patelnia, by przyrządzić pyszne dania.

Wegańska gulaszowa

Składniki:

  • włoszczyzna
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • olej
  • czosnek
  • cebula
  • 2 papryki czerwone
  • 4 marchewki
  • 1/2 selera
  • korzeń pietruszki
  • papryczka chili
  • mrożona fasolka szparagowa
  • ciecierzyca
  • pomidory z puszki
  • cynamon
  • lubczyk

Przygotowanie:

Gotujemy intensywny wywar warzywny (włoszczyzna, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pierz w ziarnach). Na oleju podsmażamy cebule z czosnkiem. Dodajemy 2 papryki czerwone pokrojone w kostkę, 4 marchewki, 1/2 korzenia małego selera, 2 pietruszki, 1 świeżą papryczkę chili, mrożoną fasolkę szparagową, wcześniej namoczoną i ugotowaną ciecierzycę. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem, laską cynamonu i lubczykiem. Dodajemy wywar warzywny i gotujemy ok. 40 min. Na koniec dodajemy mleko kokosowe. Na patelni podsmażamy por pokrojony w krążki i dekorujemy zupę.

Warzywa korzeniowe z owczym serem feta

Składniki:

  • 150 g sera owczego feta
  • 150 ml oliwy
  • 250 g ziemniaków
  • 250 g batatów
  • 250 g bulwy selera
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 1 łyżeczka sumaku
  • sól
  • świeży tymianek

Przygotowanie:

Na blachę wlewamy oliwę. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Po 15 min wkładamy pokrojone na ćwiartki seler, ziemniaki, bataty, czosnek. Doprawiamy solą, mieszamy. Dodajemy tymianek i rozmaryn. Pieczemy 30 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wyciągnięciu posypujemy pokruszonym serem feta.

Jabłko pieczone w miodzie z kruszonką migdałową i lodami

Składniki:

  • 4 jabłka
  • 100 ml miodu
  • 50 g rodzynek
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 150 ml białego wina
  • ciastka maślane
  • łyżka masła
  • 200 ml czerwonego wina
  • łyżka masła

Przygotowanie:

Jabłka przeciąć na pół. Wlać miód na patelnię. Włożyć połówki jabłek i skarmelizować. Dodać cynamon i rodzynki. Podlać winem i zredukować. Jabłka wyjąć na talerz. Do miodu na patelni wlać 200 ml wina czerwonego. Odparować alkohol. Dodać łyżkę masła i zagotować. Ciastka zblendować, dodać łyżkę masła, tak aby powstała konsystencja wilgotnego piasku. Na koniec udekorować gałką lodów i mięta.

Pieczone buraki z cytryną, czerwoną cebulą, koperkiem i sosem jogurtowym i pastą tahini

Składniki:

  • 4 buraki
  • 3 łyżki oliwy
  • kminek
  • smażona cytryna
  • sok z 1 cytryny
  • czerwona cebula
  • jogurt grecki
  • 1 duża łyżka pasty tahini
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Każdego buraka myjemy i owijamy w folię aluminiową. Pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 45-60 min. Gdy ostygną, obrać i pokroić w cienkie plastry, przełożyć do miski. Na patelni rozgrzać oliwę, pokroić w plastry cytryny i podsmażyć. Dodać kmin, sól i pieprz. Polać buraki oliwą z cytryną i przyprawami. Do jogurtu dodajemy tahini. Polewamy sałatkę i dekorujemy koperkiem

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości