Dania jednogarnkowe. Proste, szybkie i smaczne

Dania jednogarnkowe to znakomity pomysł na szybki i prosty w przygotowaniu obiad. Beata Kartowicz w kuchni Dzień Dobry TVN udowodniła, że wystarczy jeden duży garnek lub głęboka patelnia, by przyrządzić pyszne dania.

Wegańska gulaszowa

Składniki:

  • włoszczyzna
    • liść laurowy
      • ziele angielskie
        • sól, pieprz
          • olej
            • czosnek
              • cebula
                • 2 papryki czerwone
                  • 4 marchewki
                    • 1/2 selera
                      • korzeń pietruszki
                        • papryczka chili
                          • mrożona fasolka szparagowa
                            • ciecierzyca
                              • pomidory z puszki
                                • cynamon
                                  • lubczyk

                                    Przygotowanie:

                                    Gotujemy intensywny wywar warzywny (włoszczyzna, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pierz w ziarnach). Na oleju podsmażamy cebule z czosnkiem. Dodajemy 2 papryki czerwone pokrojone w kostkę, 4 marchewki, 1/2 korzenia małego selera, 2 pietruszki, 1 świeżą papryczkę chili, mrożoną fasolkę szparagową, wcześniej namoczoną i ugotowaną ciecierzycę. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem, laską cynamonu i lubczykiem. Dodajemy wywar warzywny i gotujemy ok. 40 min. Na koniec dodajemy mleko kokosowe. Na patelni podsmażamy por pokrojony w krążki i dekorujemy zupę.

                                    Warzywa korzeniowe z owczym serem feta

                                    Składniki:

                                    • 150 g sera owczego feta
                                      • 150 ml oliwy
                                        • 250 g ziemniaków
                                          • 250 g batatów
                                            • 250 g bulwy selera
                                              • 5 ząbków czosnku
                                                • 3 gałązki rozmarynu
                                                  • 1 łyżeczka sumaku
                                                    • sól
                                                      • świeży tymianek

                                                        Przygotowanie:

                                                        Na blachę wlewamy oliwę. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Po 15 min wkładamy pokrojone na ćwiartki seler, ziemniaki, bataty, czosnek. Doprawiamy solą, mieszamy. Dodajemy tymianek i rozmaryn. Pieczemy 30 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wyciągnięciu posypujemy pokruszonym serem feta.

                                                        Jabłko pieczone w miodzie z kruszonką migdałową i lodami

                                                        Składniki:

                                                        • 4 jabłka
                                                          • 100 ml miodu
                                                            • 50 g rodzynek
                                                              • pół łyżeczki cynamonu
                                                                • 150 ml białego wina
                                                                  • ciastka maślane
                                                                    • łyżka masła
                                                                      • 200 ml czerwonego wina
                                                                        • łyżka masła

                                                                          Przygotowanie:

                                                                          Jabłka przeciąć na pół. Wlać miód na patelnię. Włożyć połówki jabłek i skarmelizować. Dodać cynamon i rodzynki. Podlać winem i zredukować. Jabłka wyjąć na talerz. Do miodu na patelni wlać 200 ml wina czerwonego. Odparować alkohol. Dodać łyżkę masła i zagotować. Ciastka zblendować, dodać łyżkę masła, tak aby powstała konsystencja wilgotnego piasku. Na koniec udekorować gałką lodów i mięta.

                                                                          Pieczone buraki z cytryną, czerwoną cebulą, koperkiem i sosem jogurtowym i pastą tahini

                                                                          Składniki:

                                                                          • 4 buraki
                                                                            • 3 łyżki oliwy
                                                                              • kminek
                                                                                • smażona cytryna
                                                                                  • sok z 1 cytryny
                                                                                    • czerwona cebula
                                                                                      • jogurt grecki
                                                                                        • 1 duża łyżka pasty tahini
                                                                                          • sól, pieprz

                                                                                            Przygotowanie:

                                                                                            Każdego buraka myjemy i owijamy w folię aluminiową. Pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 45-60 min. Gdy ostygną, obrać i pokroić w cienkie plastry, przełożyć do miski. Na patelni rozgrzać oliwę, pokroić w plastry cytryny i podsmażyć. Dodać kmin, sól i pieprz. Polać buraki oliwą z cytryną i przyprawami. Do jogurtu dodajemy tahini. Polewamy sałatkę i dekorujemy koperkiem

                                                                                            Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                            Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

                                                                                            podziel się:

                                                                                            Pozostałe wiadomości