Wegańska gulaszowa
Składniki:
- włoszczyzna
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól, pieprz
- olej
- czosnek
- cebula
- 2 papryki czerwone
- 4 marchewki
- 1/2 selera
- korzeń pietruszki
- papryczka chili
- mrożona fasolka szparagowa
- ciecierzyca
- pomidory z puszki
- cynamon
- lubczyk
Przygotowanie:
Gotujemy intensywny wywar warzywny (włoszczyzna, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pierz w ziarnach). Na oleju podsmażamy cebule z czosnkiem. Dodajemy 2 papryki czerwone pokrojone w kostkę, 4 marchewki, 1/2 korzenia małego selera, 2 pietruszki, 1 świeżą papryczkę chili, mrożoną fasolkę szparagową, wcześniej namoczoną i ugotowaną ciecierzycę. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem, laską cynamonu i lubczykiem. Dodajemy wywar warzywny i gotujemy ok. 40 min. Na koniec dodajemy mleko kokosowe. Na patelni podsmażamy por pokrojony w krążki i dekorujemy zupę.
Warzywa korzeniowe z owczym serem feta
Składniki:
- 150 g sera owczego feta
- 150 ml oliwy
- 250 g ziemniaków
- 250 g batatów
- 250 g bulwy selera
- 5 ząbków czosnku
- 3 gałązki rozmarynu
- 1 łyżeczka sumaku
- sól
- świeży tymianek
Przygotowanie:
Na blachę wlewamy oliwę. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Po 15 min wkładamy pokrojone na ćwiartki seler, ziemniaki, bataty, czosnek. Doprawiamy solą, mieszamy. Dodajemy tymianek i rozmaryn. Pieczemy 30 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wyciągnięciu posypujemy pokruszonym serem feta.
Jabłko pieczone w miodzie z kruszonką migdałową i lodami
Składniki:
- 4 jabłka
- 100 ml miodu
- 50 g rodzynek
- pół łyżeczki cynamonu
- 150 ml białego wina
- ciastka maślane
- łyżka masła
- 200 ml czerwonego wina
- łyżka masła
Przygotowanie:
Jabłka przeciąć na pół. Wlać miód na patelnię. Włożyć połówki jabłek i skarmelizować. Dodać cynamon i rodzynki. Podlać winem i zredukować. Jabłka wyjąć na talerz. Do miodu na patelni wlać 200 ml wina czerwonego. Odparować alkohol. Dodać łyżkę masła i zagotować. Ciastka zblendować, dodać łyżkę masła, tak aby powstała konsystencja wilgotnego piasku. Na koniec udekorować gałką lodów i mięta.
Pieczone buraki z cytryną, czerwoną cebulą, koperkiem i sosem jogurtowym i pastą tahini
Składniki:
- 4 buraki
- 3 łyżki oliwy
- kminek
- smażona cytryna
- sok z 1 cytryny
- czerwona cebula
- jogurt grecki
- 1 duża łyżka pasty tahini
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Każdego buraka myjemy i owijamy w folię aluminiową. Pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 45-60 min. Gdy ostygną, obrać i pokroić w cienkie plastry, przełożyć do miski. Na patelni rozgrzać oliwę, pokroić w plastry cytryny i podsmażyć. Dodać kmin, sól i pieprz. Polać buraki oliwą z cytryną i przyprawami. Do jogurtu dodajemy tahini. Polewamy sałatkę i dekorujemy koperkiem
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto