Wiadomość

Czkawka pijacka to potoczna nazwa dość powszechnego zjawiska – odruchu pochodzącego z przepony po spożyciu alkoholu. Mechanizm powstania czkawki pijackiej opiera się na podrażnieniu nerwu błędnego, co doprowadza do niekontrolowanego skurczu tego mięśnia i powstania objawu.

Alkohol wywołujący czkawkę pijacką to przede wszystkim alkohol gazowany, z dużą zawartością dwutlenku węgla. Większość domowych sposobów na czkawkę pijacką przynosi ulgę tylko tymczasowo – należy pamiętać, że czkawka to odruch niekontrolowany. Najważniejsze jest więc unikanie czynników ją wywołujących, a w przypadku czkawki pijackiej – unikania spożywania alkoholu.

Więcej:

Czkawka pijacka – przyczyny

Czkawka to zjawisko powszechne i zupełnie naturalne – każdy chociaż raz w życiu miał z nią do czynienia. Zazwyczaj objaw ten przechodzi samoistnie i nie jest dużym problemem dla zdrowia człowieka. Kłopotliwy staje się w momencie, gdy czkawka jest uporczywa i pojawia się za każdym razem, gdy mamy styczność z czynnikiem ją wywołującym.

Czkawka to zjawisko spowodowane niekontrolowanym kurczeniem się przepony z jednoczesnym wyrzuceniem powietrza przez jamę ustną. Przyczyną czkawki pijackiej , jak sama nazwa opisuje, jest alkohol. U dorosłych obok łapczywego jedzenia, spożycia obfitego posiłku lub napojów gazowanych jest to najczęstszy powód powstania tego nieprzyjemnego objawu. Czkawka może pojawić się po spożyciu nawet niewielkiej ilości alkoholu, ale także po jego nadużyciu.

Dlaczego właściwie dochodzi do powstania czkawki po alkoholu? Dzieje się tak w wyniku powstania kwaśnego refluksu, czyli zarzucania treści żołądkowej do przełyku – sam alkohol jest substancją kwaśną. To z kolei może podrażniać nerw błędny, który unerwia między innymi przeponę, co wyzwala powstanie czkawki.

Największy potencjał do tworzenia czkawki ma alkohol z dużą zawartością gazów (dwutlenku węgla) – piwo, szampan, wino musujące, drinki przygotowywane na bazie produktów gazowanych, np. Pepsi czy toniku. Dwutlenek węgla wypełnia nadmiernie żołądek i tym samym przepona – mięsień oddzielający jamę brzuszną od klatki piersiowej – zostaje podrażniony, co z kolei również wyzwala czkawkę.

Sposoby na czkawkę pijacką

Chociaż czkawka to problem niegroźny, potrafi uprzykrzać życie, tym bardziej gdy pojawi się podczas oficjalnego przyjęcia. Jak powstrzymać czkawkę pijacką? Czkawce pijackiej można zapobiegać na wiele sposobów, ale nie każdy jest tak samo skuteczny w przerywaniu dolegliwości.

Najlepszym sposobem na zapobieganie czkawki pijackiej jest zaprzestanie spożywania alkoholu, szczególnie tego gazowanego. W większości przypadków czkawka pijacka przechodzi samoistnie po kilku minutach. Poniżej przedstawiamy podstawowe sposoby na czkawkę pijacką:

  • spokojny oddech i próba zajęcia się czymś innym, niekoncentrowanie się na czkawce,
  • picie dużej ilości wody małymi łyczkami,
  • przytrzymywanie powietrza na kilkanaście sekund (co najmniej 10) z zatkanym nosem – najbardziej skuteczne, zwiększa stężenie dwutlenku węgla we krwi, co powoduje rozluźnienie przepony i przerwanie czkawki,
  • zjedzenie łyżki cukru,
  • poproszenie kogoś z otoczenia o przestraszenie,
  • połknięcie pokruszonego lodu lub powolne ssanie,
  • klepanie po plecach,
  • ssanie cukierków – odwróci uwagę od nieprzyjemnej czkawki,
  • jedzenie cytryny – kwaśny smak jest szokiem dla organizmu, taka czynność działa podobnie jak przestraszenie,
  • zatkanie uszu.

Należy jednak pamiętać, że czkawka pijacka to odruch całkowicie niezależny od człowieka, najważniejsze jest więc unikanie czynników ją wywołujących – picia alkoholu, szczególnie tego gazowanego. Jeśli już się go spożywa, konieczne jest spokojne, a nie łapczywe przełykanie płynów oraz posiłków, które są jedzone przy okazji picia alkoholu. Wyżej wymienione sposoby mogą pomóc, ale zależy to od konkretnego przypadku oraz okoliczności, w jakich pojawiła się czkawka.


7-latek zaśpiewał hymn, walcząc z czkawką

Jeśli czkawka pijacka objawiła się w stanie znacznego upojenia alkoholowego, nie warto ryzykować i stosować metod polegających na przełykaniu – może dojść do niebezpiecznego w skutkach zachłyśnięcia się osoby cierpiącej na tę dolegliwość. W takim przypadku lepiej czekać na to, aż czkawka sama przejdzie i nie przyjmować pokarmów ani napojów do czasu, aż dolegliwości miną.

Jeśli czkawka trwa więcej niż jeden lub dwa dni lub towarzyszą jej dodatkowe objawy – ból w klatce piersiowej lub problemy z oddychaniem, należy niezwłocznie udać się do lekarza , gdyż może to świadczyć o poważniejszych, na przykład neurologicznych, zaburzeniach.

Co sądzisz o tym artykule?
51
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0