Chałka
Składniki na chałkę:
- 1 kg mąki
- 20 g drożdży
- 250-300 ml ciepłej wody
- 4 jaja
- 100 ml oleju
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- mak/sezam do posypania
Jak przygotować chałkę?
Wsypać do miski kilogram suchej (trzymanej w ciepłym miejscu) białej mąki. Rozpuścić 2 deka drożdży w 1/2 szklance ciepłej wody. Zrobić zagłębienie w mące, wlać drożdże i łyżką roztrzepać rozczyn. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce – powinien wyrosnąć. Następnie dodać: odrobinę soli, 3 łyżki cukru, 3 jaja, 10 dag oleju oraz odrobinę wody. Następnie uformować chałki, pozostawić do ponownego wyrośnięcia, posmarować jajem. Piec około 40 minut w 180 st. C.
Zupa mleczna z kapustą
Składniki na zupę mleczną z kapustą:
- seler
- 2 marchewki
- pietruszka
- 300 g białej kapusty
- 3 ziemniaki
- 1/2 l wody
- 500 ml mleka
- łyżka mąki
- 120 g masła
- sól
- śmietana
Jak przygotować zupę mleczną z kapustą?
Utrzeć na tarce: seler, marchewki i pietruszkę. Dodać 30 dag poszatkowanej na małe kawałeczki świeżej kapusty. Wszystko sparzyć wrzącą wodą, aby pozbyć się goryczy. Następnie przełożyć warzywa do garnka, dodać 3 pokrojone ziemniaki i nieco soli, później wlać 1/2 litr wody i gotować do miękkości. Wlać 1/2 litra mleka i jeszcze raz zagotować. Podsmażyć łyżkę mąki w 12 dag masła, wlać do zupy i ponownie zagotować.
Przed podaniem do stołu na każdy talerz nałożyć łyżkę słodkiej śmietany.
Sałatka z pomarańczy
Składniki na sałatkę z pomarańczy:
- 50 g zielonego groszku
- 3 pomarańcze
- 2 jabłka
- 150 g orzechów laskowych
- 2 jaja
- 2 marchewki
Majonez prowansalski:
- 5 jaj
- 250 ml oleju roślinnego
- cytryna
- sól
- cukier
Jak przygotować sałatkę z pomarańczy:
Ugotować 5 dag zielonego groszki, dodać do niego pokrojony na małe kawałeczki: pomarańcze, jabłka, orzechy, jajka ugotowane na twardo, ugotowane marchewki. Całość wymieszać z majonezem.
Majonez: włożyć do miski 2 ugotowane jajka i 3 surowe żółtka, posypać je odrobiną cukru i soli, dobrze utrzeć. Po troszkę wlewać łyżeczką olej, nieustannie ucierając długą drewnianą łyżką aż do wchłonięcia 25 dag oliwy. Podczas ucierania stopniowo wciskać sok z cytryny. Majonez pasuje do wszystkich sałatek.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Warzywne arcydzieła, czyli kuchnia milenialsów Michała Korkosza
Bruschetta, frittata i tortilla według Cristiny Catese
Popisowe placki ziemniaczane. Sprawdź ulubione przepisy Sebastiana Olmy
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Sabina Francus