Chałka, sałatka z pomarańczy i zupa mleczna z kapustą, czyli pyszności kuchni żydowskiej

Chałka, sałatka z pomarańczy i zupa mleczna z kapustą to specjały kuchni żydowskiej. Właśnie te dania przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN Sabina Francuz.

Chałka

Składniki na chałkę:

  • 1 kg mąki
    • 20 g drożdży
      • 250-300 ml ciepłej wody
        • 4 jaja
          • 100 ml oleju
            • 3 łyżki cukru
              • szczypta soli
                • mak/sezam do posypania

                  Jak przygotować chałkę?

                  Wsypać do miski kilogram suchej (trzymanej w ciepłym miejscu) białej mąki. Rozpuścić 2 deka drożdży w 1/2 szklance ciepłej wody. Zrobić zagłębienie w mące, wlać drożdże i łyżką roztrzepać rozczyn. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce – powinien wyrosnąć. Następnie dodać: odrobinę soli, 3 łyżki cukru, 3 jaja, 10 dag oleju oraz odrobinę wody. Następnie uformować chałki, pozostawić do ponownego wyrośnięcia, posmarować jajem. Piec około 40 minut w 180 st. C.

                  Zupa mleczna z kapustą

                  Składniki na zupę mleczną z kapustą:

                  • seler
                    • 2 marchewki
                      • pietruszka
                        • 300 g białej kapusty
                          • 3 ziemniaki
                            • 1/2 l wody
                              • 500 ml mleka
                                • łyżka mąki
                                  • 120 g masła
                                    • sól
                                      • śmietana

                                        Jak przygotować zupę mleczną z kapustą?

                                        Utrzeć na tarce: seler, marchewki i pietruszkę. Dodać 30 dag poszatkowanej na małe kawałeczki świeżej kapusty. Wszystko sparzyć wrzącą wodą, aby pozbyć się goryczy. Następnie przełożyć warzywa do garnka, dodać 3 pokrojone ziemniaki i nieco soli, później wlać 1/2 litr wody i gotować do miękkości. Wlać 1/2 litra mleka i jeszcze raz zagotować. Podsmażyć łyżkę mąki w 12 dag masła, wlać do zupy i ponownie zagotować.

                                        Przed podaniem do stołu na każdy talerz nałożyć łyżkę słodkiej śmietany.

                                        Sałatka z pomarańczy

                                        Składniki na sałatkę z pomarańczy:

                                        • 50 g zielonego groszku
                                          • 3 pomarańcze
                                            • 2 jabłka
                                              • 150 g orzechów laskowych
                                                • 2 jaja
                                                  • 2 marchewki

                                                    Majonez prowansalski:

                                                    • 5 jaj
                                                      • 250 ml oleju roślinnego
                                                        • cytryna
                                                          • sól
                                                            • cukier

                                                              Jak przygotować sałatkę z pomarańczy:

                                                              Ugotować 5 dag zielonego groszki, dodać do niego pokrojony na małe kawałeczki: pomarańcze, jabłka, orzechy, jajka ugotowane na twardo, ugotowane marchewki. Całość wymieszać z majonezem.

                                                              Majonez: włożyć do miski 2 ugotowane jajka i 3 surowe żółtka, posypać je odrobiną cukru i soli, dobrze utrzeć. Po troszkę wlewać łyżeczką olej, nieustannie ucierając długą drewnianą łyżką aż do wchłonięcia 25 dag oliwy. Podczas ucierania stopniowo wciskać sok z cytryny. Majonez pasuje do wszystkich sałatek.

                                                              Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                              >>> Zobacz także:

                                                              Warzywne arcydzieła, czyli kuchnia milenialsów Michała Korkosza

                                                              Bruschetta, frittata i tortilla według Cristiny Catese

                                                              Popisowe placki ziemniaczane. Sprawdź ulubione przepisy Sebastiana Olmy

                                                              Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                              Autor: Iza Dorf

                                                              Źródło: Sabina Francus

                                                              podziel się:

                                                              Pozostałe wiadomości