Zarysowana patelnia rakotwórcza?

następna strona

Wideo

powrót do listyPoprzednia

Kurczak palce lizać!

Kuchnia |
Faszerowany, pieczony, smażony. Udka, pierś, podroby i skrzydełka. W kuchni Dzień Dobry TVN królował kurczak. W rękach Andrzeja Polana zyskał niepowtarzalny smak.
Kurczak palce lizać!

Zdjęcie: Jan Kucharzyk / East News

Wideo

kuchnia 01.02

  • Dania z kurczaka
    Dania z kurczaka(1 z 3)
  • Skrzydełko z kurczaka
    Skrzydełko z kurczaka(2 z 3)
  • Kurczak
    Kurczak(3 z 3)

Zimowy kurczak
Składniki:
Pierś kurczaka, szpinak i soczysty granat
800 g piersi z kurczaka
4 żółte jabłka
250 g szpinaku
2 owoce granatu
oliwa
sól, pieprz czarny, tymianek
500 ml białego wina

Przygotowanie:
Piersi kurczaka zalewamy winem, foliujemy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Ziarenka granatu wyłuskujemy z całego owocu i zalewamy oliwą, delikatnie doprawiamy solą, powstaje nam szybki owocowy wineigrette . Zamarynowanego kurczaka, oprószamy solą, świeżo mielonym pieprzem i posiekanym tymiankiem. Smażymy na maśle z każdej strony. Do kurczaka na patelnię dodajemy plastry jabłka i smażymy. Na drugiej patelni smażymy krótką chwilę szpinak. Usmażoną pierś kroimy w cienkie plastry, podajemy na szpinaku, obok plastry usmażonych jabłek i polewamy wineigrette owocowym.

Noga kurczaka, biała kiełbasa, smażona kapusta
Składniki:
4 nogi z kurczaka
2 szt. białej kiełbasy
½ główki białej kapusty
olej do smażenia
2 cebule
pęczek pietruszki
sól, pieprz czarny

Przygotowanie:
Nogi kurczaka filetujemy z kości, kiełbasę białą obieramy z osłonek. Kurczaka faszerujemy kiełbasą i owijamy nitką bawełnianą. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulę, skórkę z cytryny i natkę pietruszki. Chwilę smażymy i wstawiamy do powstałego sosu kurczaka. Obsmażamy z każdej strony, podlewamy bulionem lub ostatecznie wodą i dusimy do miękkości. Miękkiego kurczaka wyjmujemy a do sosu dodajemy kapustę, chwilę smażymy, doprawiamy solą, pieprzem.

Skrzydełko kurczaka, ziemniak w liściach wawrzynu
Składniki:
20 szt. skrzydełek z kurczaka
1 ząbek czosnku
1 szklanka wina
1 kg ziemniaków
liść laurowy
100 g smalcu
świeży rozmaryn, szałwia
skórka z cytryny
pieprz czarny, sól

Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie myjemy, mieszamy z liśćmi laurowymi, wkładamy do zamykanego rondla i dusimy w piekarniku do miękkości. Rozmaryn, szałwię, czosnek, skórkę z cytryny miksujemy razem i taką miksturą smarujemy skrzydełka. Na patelni rozgrzewamy smalec, wkładamy przygotowaną połowę skrzydełek i po chwili zalewamy winem. Dusimy początkowo, a po odparowaniu podrumienimy skrzydełka. Gotowe skrzydełka wyjmujemy z patelni a na ich miejsce wkładamy ziemniaki w liściach laurowych i obsmażamy. Pozostałe skrzydełka obtaczamy w mące i cieście i smażymy na złoty kolor w głębokim tłuszczu.

Składniki ciasta do panierowania skrzydełek:
2 jajka
2 łyżki mąki
2 łyżki wody
2 kostki lodu

„Więcej przepisów na Kulinarni.pl”

źródło: Dzień Dobry TVN | autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
tvnpix