Kucharski na Wielkanoc

Domowa kiełbasa, pasztet warzywno-jaglany i pieczony filet z indyka to dzisiejsze propozycje Piotra Kucharskiego na świąteczne dania. Bez jakich potraw Wy nie wyobrażacie sobie świątecznego stołu.

Domowa kiełbasa

Składniki:

1,5 kg łopatki wieprzowej

0,5 kg boczku

500 g kaszy pęczak

150 ml zimnej wody

3 łyżeczki soli

4 łyżeczki pieprzu

2 łyżeczki ostrej papryki

6 łyżeczek słodkiej papryki Kamis

5 ząbków czosnku

jelita do kiełbasy

Sposób przygotowania: Jelita namoczyć w letniej wodzie na kilka godzin. Łopatkę i boczek pokroić na mniejsze kawałki i wstawić do zamrażarki na 1 godzinę (dzięki temu lepiej się zmieli w maszynce). W tym czasie ugotować kaszę i wystudzić. Chude mięso zmielić na grubych oczkach, a bardziej tłuste kawałki na drobnych. Całość razem połączyć, dodać przyprawy. Czosnek posiekać i posypać solą, następnie rozetrzeć na gładką pastę, dodać do mięsa. Całość razem dokładnie wymieszać i wyrobić. Pod koniec dodać wodę i ugotowany pęczak, ponownie wymieszać. Gotową mieszanką napełnić jelita. Kiełbasę można sparzyć lub usmażyć na patelni, grillu lub upiec w piekarniku.

Warzywno-jaglany pasztet

Składniki:

1 ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

1 szklanka zmielonych migdałów

100 ml oleju z pestek winogron

2 marchewki

2 pietruszki

1 por

1 gruby plaster selera

2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

3 łyżki sosu sojowego

3 ziarna ziela angielskiego

3 liście laurowe

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka suszonej pietruszki

½ łyżeczki lubczyku

½ łyżeczki tymianku

½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej

3 łyżeczki słodkiej papryki Kamis

1 łyżeczka czarnuszki

4 łyżki uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika

sól i pieprz

Przygotowanie:

Pokroić por, na dnie dużego garnka rozgrzać dwie łyżki oleju. Dodać por, liście laurowe, ziele angielskie i dusić na niewielkim ogniu do czasu, aż por będzie szklisty i miękki. W tym czasie obrać i zetrzeć na tarce marchewki, pietruszki oraz seler obrać i zetrzeć na tarce lub rozdrobnić w robocie. Kiedy pory będą zeszklone, wyjąć ziele angielskie oraz liście laurowe, dodać przygotowane warzywa, rozgnieciony czosnek i dusić na małym ogniu przez około 20 minut aż warzywa staną się bardzo miękkie. Miękkie warzywa przełożyć do dużej miski. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną, migdały, olej oraz pozostałe przyprawy i zmielić wszystko na gładką masę. Do masy dodać czarnuszkę oraz słonecznik. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Przełożyć do keksówki ok 30x12 cm posmarowanej olejem i wysypanej zmielonymi migdałami i piec przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 200º. Wyjąć, studzić przez noc. Kroić dopiero na drugi dzień.

Pieczony filet z indyka

Składniki:

Marynata:

2 ziarenka ziela angielskiego

0,5 łyżeczki nasion kolendry

4 łyżeczki słodkiej papryki Kamis

1 łyżeczka ostrej papryki

3 łyżeczki soli

2 łyżeczki pieprzu

5 ząbków czosnku

kilka gałązek tymianku

1 łyżka octu

1 łyżka miodu

oliwa z oliwek

1 pierś z indyka

2 pęczki świeżego szpinaku

1 ostra papryczka chilli

5 cm imbiru

1 pęczek dymki

Sposób przygotowania: Ziele angielskie i kolendrę rozetrzeć w moździerzu, dodać resztę przypraw i wymieszać. Dodać ocet i miód, wymieszać. Dodać tyle oliwy aby powstała półpłynna konsystencja. Mieszanką przypraw natrzeć mięso i odstawić najlepiej na noc do lodówki do zamarynowania. Jeśli nie mamy takiej możliwości to chociaż na 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 220ºC. Wstawić pierś i piec 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec 1 godzinę. W tym czasie na oliwie z oliwek podsmażyć posiekaną papryczkę i imbir. Dodać szpinak i poddusić. Plastry filetu z indyka podawać na szpinaku.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości