Prozdrowotne właściwości kawy
Mamy dobrą wiadomość dla miłośników kawy. Wiemy już, że regularne picie tego napoju zapobiega zarówno chorobom przewlekłym, zwyrodnieniowym, jak i układu sercowo-naczyniowego oraz wątroby. Za sprawą najnowszych badań teraz do tej listy możemy dopisać kolejną korzyść zdrowotną.
Zobacz wideo: Zdrowie
Zdrowie
- Kofeina zmniejsza ryzyka niewydolności lub uszkodzenia nerek - wskazuje dr n. med. Chirag Parikh, dyrektor Wydziału Nefrologii i profesor medycyny w Szkole Medycznej Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa.
W studiu Dzień Dobry TVN opowiedziała o tym również dietetyk kliniczny Milena Nosek. Kto według ekspertki nie powinien pić kawy? - Osobom, które zmagają się ze schorzeniami układu pokarmowego, nawet jeżeli komuś się wydaje, że ta tolerancja jest - tłumaczy. - Jeżeli ktoś ma nadwrażliwość na kofeinę, nawet jeśli nie ma nadciśnienia, to również powinien na nią uważać - dodaje.
Badania. Picie kawy zmniejsza ryzyko ostrej niewydolności nerek
Na łamach "Kidney International Reports" ukazały się wyniki badań, które prowadzone były przez 24 lata. Wzięło w nich udział ponad 14 tys. dorosłych, których średni wiek wynosił 54 lata. Zostali oni podzieleni na cztery grup:
- W ogóle nie pili kawy.
- Wypijali jedną kawę dziennie.
- Wypijali 2-3 filiżanki kawy dziennie.
- Wypijali powyżej 3 filiżanek dziennie.
W badaniach pod uwagę wzięto różne czynniki, w tym: styl życia, sposób odżywiania się, stan zdrowia, status socjoekonomiczny. Okazało się, że:
- osoby spożywające dowolną ilość kofeiny w ciągu doby były o 15 proc. mniej narażone na ostrą niewydolność nerek w porównaniu z osobami, które nie piły kawy w ogóle;
- osoby pijące codziennie kawę były o 11 proc. mniej narażone na ryzyko niewydolności nerek;
- najmniejsze ryzyko problemów z nerkami występowało u osób wypijających codziennie po 2-3 filiżanki kawy (22-23 proc.).
- Kawa ma świetne składniki mineralne i inne, które są warte, aby ją spożywać. Jeżeli mamy zbilansowaną dietę, to nie musimy się martwić, że nam cokolwiek wypłucze - podkreśla dietetyk kliniczna Monika Nosek.
Zobacz wideo: Podlasie malowane kawą
- Podejrzewamy, że albo sama kofeina, albo zawarte w niej czynne związki biologiczne w połączeniu z kofeiną mogą poprawiać przepływ krwi i wykorzystanie tlenu w nerkach. Nadal niezbędne są dalsze badania, by zdefiniować mechanizmy chroniące nerki na poziomie komórkowym - podkreślił dr n. med Chirag Parikh, autor badania.
- Jeżeli przyspieszamy pracę nerek to chronimy je przed tą niewydolnością - wyjaśnia Monika Nosek. Ponadto specjalistka podkreśla, że bardzo ważna jest również jakość spożywanej przez nas kawy. - Najlepszą kawą będzie ta przygotowana "na świeżo". Mielimy ziarna, parzymy domowym sposobem ręcznie lub za pomocą dobrej jakości ekspresu. Warto wybrać też odpowiednią mieszankę, bo w każdej są specyficzne składniki, nawet różna zawartość kofeiny - podsumowuje.
W badaniach mowa o czarnej kawie. Bez dodatku cukru czy mleka.
#Coffee Consumption May Mitigate the Risk for Acute Kidney Injury: Results from the Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC) Study #AKI #ARIC#visualabstract by @edgarvlermamd https://t.co/B5PvveX9tM@KidneydrChirag pic.twitter.com/pLB2iKzjoE
— KIReports (@KIReports) May 20, 2022
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz też:
- Jedzenie może leczyć. "Ta zmiana zadziałała na nas wszystkich bardzo pozytywnie"
- Szparagi - z czym podawać? Jak gotować, a jak nie? Jak je uprawiać?
- Czy truskawki tuczą i ile dziennie można ich zjeść?
Autor: Dominika Czerniszewska
Źródło: Kidney International Reports/zdrowie.gazeta.pl
Źródło zdjęcia głównego: Guido Mieth/Getty Images