- 18 października to Światowy Dzień Warzyw i Owoców.
- Składniki te są niezbędnym elementem zdrowej diety i źródłem wielu cennych składników odżywczych.
- Dietetyczka Katarzyna Lisiecka ostrzega przed rezygnacją ze spożywania owoców. "To niebezpieczny trend".
- Kluczem do zdrowia jest różnorodność na talerzu. Każdy kolor warzyw i owoców dostarcza innych składników odżywczych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czy można zrezygnować z owoców w diecie?
18 października to Światowy Dzień Warzyw i Owoców. Z tej okazji Katarzyna Lisiecka, dietetyczka kliniczna z Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. św. Barbary w Sosnowcu, przypomniała w rozmowie z PAP, że właśnie te produkty są niezbędnym elementem zdrowej diety i źródłem wielu cennych składników odżywczych.
- Warzywa powinny być bazą, a owoce "wisienką na torcie". Oba elementy są ważne w zdrowej diecie - podkreśliła. Ostrzegła też przed modnym ostatnio unikaniem tych drugich.
- Coraz więcej osób, próbując schudnąć, rezygnuje z owoców w przekonaniu, że zawarty w nich cukier szkodzi sylwetce. To niebezpieczny trend - ostrzegła specjalistka - Owoce rzeczywiście zawierają cukier, ale są też cennym źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika. To właśnie błonnik sprawia, że cukier z owoców wchłania się wolniej - wyjaśniała.
Dietetyczka zaznaczyła, że nawet osoby z problemami z poziomem glukozy we krwi nie powinny całkowicie eliminować owoców, a jedynie spożywać je w umiarkowanych ilościach.
Kluczem do zdrowia jest różnorodność na talerzu
Zdaniem Katarzyny Lisieckiej, kluczowa dla zdrowia jest różnorodność i kolor na talerzu.
- Im bardziej kolorowo, tym lepiej. Każdy kolor warzyw i owoców dostarcza innych składników odżywczych - zielone, jak brokuły czy szpinak, zawierają kwas foliowy i żelazo; pomarańczowe, jak marchew czy dynia, są źródłem beta-karotenu; czerwone i fioletowe, jak buraki i jagody, wspierają serce - stwierdziła rozmówczyni PAP.
Ponadto specjalistka zachęciła do korzystania z sezonowych produktów. Jesienią warto sięgać na przykład po dynię czy buraki.
- Zdrowie zaczyna się od kolorowego talerza. Nie dajmy się zwieść modom, które każą rezygnować z owoców - to nie one są winne, lecz nadmiar przetworzonej żywności - podsumowała ekspertka.
Zobacz także:
- Frutarianizm. Dieta oparta tylko na owocach. Czy na pewno jest zdrowa?
- Ten owoc jest dla nas najzdrowszy. Koniecznie włącz go do diety
- Ranking najlepszych owoców na świecie. Na drugim miejscu ten z Polski
Autor: RŁ
Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: AlexRaths/GettyImages