Owoce mają niezwykłą moc. "Każdy kolor dostarcza innych składników odżywczych"

Owoce
Czy można zrezygnować z owoców? Dietetyczka rozwiewa wątpliwości
Źródło: AlexRaths/GettyImages
Czy naprawdę trzeba zrezygnować z owoców, by schudnąć? A może to tylko kolejna moda, która zamiast pomagać, szkodzi? Na te pytania odpowiedziała przy okazji Światowego Dnia Warzyw i Owoców dietetyczka kliniczna, Katarzyna Lisiecka. - Zdrowie zaczyna się od kolorowego talerza - twierdzi specjalistka.
Artykuł w skrócie:
  • 18 października to Światowy Dzień Warzyw i Owoców.
  • Składniki te są niezbędnym elementem zdrowej diety i źródłem wielu cennych składników odżywczych.
  • Dietetyczka Katarzyna Lisiecka ostrzega przed rezygnacją ze spożywania owoców. "To niebezpieczny trend".
  • Kluczem do zdrowia jest różnorodność na talerzu. Każdy kolor warzyw i owoców dostarcza innych składników odżywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dieta wpływa na nadciśnienie
Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy można zrezygnować z owoców w diecie?

18 października to Światowy Dzień Warzyw i Owoców. Z tej okazji Katarzyna Lisiecka, dietetyczka kliniczna z Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. św. Barbary w Sosnowcu, przypomniała w rozmowie z PAP, że właśnie te produkty są niezbędnym elementem zdrowej diety i źródłem wielu cennych składników odżywczych.

- Warzywa powinny być bazą, a owoce "wisienką na torcie". Oba elementy są ważne w zdrowej diecie - podkreśliła. Ostrzegła też przed modnym ostatnio unikaniem tych drugich.

- Coraz więcej osób, próbując schudnąć, rezygnuje z owoców w przekonaniu, że zawarty w nich cukier szkodzi sylwetce. To niebezpieczny trend - ostrzegła specjalistka - Owoce rzeczywiście zawierają cukier, ale są też cennym źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika. To właśnie błonnik sprawia, że cukier z owoców wchłania się wolniej - wyjaśniała.

Dietetyczka zaznaczyła, że nawet osoby z problemami z poziomem glukozy we krwi nie powinny całkowicie eliminować owoców, a jedynie spożywać je w umiarkowanych ilościach. 

Kluczem do zdrowia jest różnorodność na talerzu

Zdaniem Katarzyny Lisieckiej, kluczowa dla zdrowia jest różnorodność i kolor na talerzu.

- Im bardziej kolorowo, tym lepiej. Każdy kolor warzyw i owoców dostarcza innych składników odżywczych - zielone, jak brokuły czy szpinak, zawierają kwas foliowy i żelazo; pomarańczowe, jak marchew czy dynia, są źródłem beta-karotenu; czerwone i fioletowe, jak buraki i jagody, wspierają serce - stwierdziła rozmówczyni PAP.

Ponadto specjalistka zachęciła do korzystania z sezonowych produktów. Jesienią warto sięgać na przykład po dynię czy buraki.

- Zdrowie zaczyna się od kolorowego talerza. Nie dajmy się zwieść modom, które każą rezygnować z owoców - to nie one są winne, lecz nadmiar przetworzonej żywności - podsumowała ekspertka.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości