Jak obniżyć cholesterol?
Cholesterol to związek, który jest nam niezbędny m.in. do produkcji hormonów. Mimo że organizm wytwarza niezbędną sobie ilość, to blisko połowa Polaków - ze względu na styl życia lub choroby - ma go za dużo.
- Stężenie tzw. cholesterolu całkowitego nie powinno przekraczać 190 miligramów. W przypadku osób, które mają predyspozycje do chorób serca, cukrzycy jego wartość nie może być wyższa niż 175 miligramów. Należy pamiętać, że w naszym organizmie znajduje się również tzw. zły cholesterol (LDL). Jego wartość nie powinna przekraczać 145 miligramów. Mamy także tzw. dobry cholesterol (HDL). Jego powinniśmy mieć powyżej 45 miligramów - mówiła w Dzień Dobry TVN Anna Radowicka, dietetyczka.
Walka ze zbyt wysokim cholesterolem powinna odbywać się dwutorowo. Chory musi przyjmować leki oraz zmienić dietę, czyli wykluczyć z niej artykuły spożywcze, które podnoszą jego poziom. - Unikać należy przede wszystkim tłuszczów nasyconych. Występują one w produktach pochodzenia zwierzęcego, czyli boczku, tłustym mięsie, tłustym nabiale, produktach garmażeryjnych, czy jedzeniu typu fast food - mówiła dietetyczka.
W obniżeniu cholesterolu pomogą produkty pełnoziarniste, warzywa, owoce, pestki, ryby, awokado, oliwa z oliwek, olej rzepakowy oraz lniany. - Niestety zdarzają się osoby, które są tak uwarunkowane genetycznie, że mimo stosowania zdrowej diety będą miały wysoki cholesterol - dodała specjalistka. Co ciekawe, nieprawidłowy poziom tego związku we krwi może mieć związek z inną chorobą, np. tarczycy.
Dlaczego wysoki poziom cholesterolu jest niebezpieczny?
Trzeba sobie zdawać sprawę, że utrzymujący się przez długi czas wysoki poziom cholesterolu może być bardzo niebezpieczny. - Podnosi ryzyko wystąpienia zawału serca, miażdżycy, czy nadciśnienia tętniczego - mówiła dietetyczka. Należy pamiętać, że pozostawiony bez leczenia może zaostrzyć przebieg schorzeń, z którymi już zmaga się dana osoba. - Niedoczynność, nadczynność tarczyc lub insuliniooporność mogą się nasilić - dodała.
Niekiedy nieprawidłowy poziom cholesterolu prowadzi do poważnych problemów metabolicznych.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki zobaczysz na Player.pl.
Zobacz także:
- Czy makaron tuczy? Dietetyk obala popularny mit
- Tyję, bo jestem coraz starsza? Wyniki badań obalają największy mit
- Wartościowy posiłek poza domem, czyli pomysły na lunchbox w pracy i w szkole
Autor: Katarzyna Oleksik
Źródło zdjęcia głównego: Jakub Kamiński/East News