- Przepis na tradycyjnie kiszoną marchewkę
- Przepis ubijaną kiszoną marchewkę
- Przepis na kiszoną marchewkę z czosnkiem
- Przepis na kiszoną marchewkę z cynamonem
Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Chociaż kiszoną marchewkę najlepiej jeść zimą, ponieważ podnosi odporność, chroniąc tym samym przed wieloma infekcjami, to robić ją warto wiosną - kiedy jest świeża i młoda. Jest to przekąska niskokaloryczna, a jednocześnie stanowi prawdziwe bogactwo witamin i minerałów. Marchewka pozytywnie wpływa również na metabolizm. Sprawdź, jak przyrządzić ją na kilka sposobów.
Kiszona marchewka – przepis
Oto wyjątkowo smakowity przepis na kiszoną marchewkę z imbirem.
Składniki:
- 2 lub 3 kg marchewki,
- ½ główki czosnku,
- 8 liści laurowych,
- kawałek korzenia imbiru (mniej więcej wielkości kciuka),
- kawałek suszonego chrzanu (mniej więcej wielkości kciuka),
- 1 płaska łyżka soli,
- 1½ l wody,
- kilka łyżek soku z kapusty kiszonej lub ogórków kiszonych,
- 1 cebula pokrojona w talarki,
- opcjonalnie – 1 baldachim z kopru.
Sposób przygotowania:
Obierz marchewkę i pokrój ją na plasterki. Pokrój cebulę na grube plasterki. Przekrój w poprzek główkę czosnku – potrzebna ci tylko jedna połówka. Obierz ząbki. Włóż warzywa do garnka. Zalej je wodą, dodaj sok z kapusty lub ogórków kiszonych. Dorzuć liście laurowe. Pokrój imbir w plasterki i włóż do garnka z warzywami. Dodaj koper i sól do smaku, a następnie całość wymieszaj.
Na wierzchu połóż talerz lub specjalne koła do kiszenia kapusty i dociśnij marchewkę do dna – zrób to w taki sposób, aby żaden plasterek nie znalazł się na powierzchni, inaczej spleśnieje. Przykryj gar ściereczką i odstaw na 3–5 dni, a przy niższej temperaturze – na 10 dni. Każdego dnia dociskaj koła do dna – tak, aby odgazować marchewkę.
Po kilku dniach, kiedy sok będzie już odpowiednio kwaśny, przełóż marchewkę do słoików, a następnie zalej ją sokiem z kiszenia. Zakręć mocno słoiki i trzymaj tak przygotowaną kiszoną marchewkę na ostro w lodówce.
Ubijana kiszona marchewka na zimę – przepis
A oto kolejny przepis na kiszoną marchew na zimę – tym razem w wersji na słodko.
Składniki:
- 600 g marchwi (po obraniu i pokrojeniu),
- kawałek imbiru (mniej więcej wielkości kciuka),
- 2 łyżki miodu,
- garstka rodzynek,
- 10 g soli kamiennej niejodowanej.
Sposób przygotowania:
Umyj i obierz marchewkę. Potnij marchewkę w długie wstążeczki. Użyj do tego obieraczki. Obierz imbir i zetrzyj go na drobnej tarce. Dodaj do marchewki. Do marchewki i imbiru dodaj również sól i miód. Wygniataj wszystko przez kilka minut – do momentu, aż marchewka puści sok. Jeśli zostawisz ją na dłuższy czas, soku będzie jeszcze więcej. Przełóż wszystkie składniki do słoika. Dodaj rodzynki, wymieszaj całość i ubij ciasno w słoiku, a następnie szczelnie zamknij. Ubijaj kiszoną marchewkę codziennie – tak, aby cały czas była pokryta sokiem. Zamiast tego możesz również czymś ją obciążyć. Pozostaw całość na blacie przez około 4–5 dni. Po tym czasie wynieś np. do chłodnej spiżarni, a po kilku dniach skosztuj marchewki.
Kiszona marchewka z czosnkiem – przepis
Masz ochotę na kiszoną marchewkę, ale boisz się, że jej przygotowanie jest dla ciebie za trudne? Koniecznie sprawdź ten przepis.
Składniki:
- 4 duże marchewki,
- 3 lub 4 ząbki czosnku,
- 1 liść laurowy,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- 1 l ciepłej wody,
- 1 łyżka soli.
Sposób przygotowania:
Potnij marchewkę w długie wstążki. Użyj do tego obieraczki. Włóż marchewkę do wyparzonego wcześniej słoika. Dodaj czosnek, liść laurowy oraz ziele angielskie. Przygotuj solankę, dodając łyżkę soli do 1 litra ciepłej wody. Zalej nią marchewkę. Na wierzchu ułóż talerz i obciąż go kamieniem, tak aby marchewka cały czas była przykryta płynem. Odstaw kiszoną marchewkę na 5–6 dni w miejsce o temperaturze pokojowej. Po kilku dniach precyzyjnie zamknij słoik i wstaw marchewkę do lodówki.
Kiszona marchewka z cynamonem – przepis
Pachnąca, doprawiona cynamonem, kiszona marchew na zimę przekona do siebie nawet największych niejadków. Sprawdź przepis na nią.
Składniki:
- 500 g marchwi (obrana, pokrojona w plastry lub słupki),
- 1 ziarno ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii (lub tymianku czy oregano),
- 1 laska cynamonu,
- 1 l wody,
- 1 łyżka soli.
Sposób przygotowania:
Do wyparzonego wcześniej słoika lub garnka wsyp zioła. Zagotuj litr ciepłej wody i wymieszaj z łyżką soli, tak aby powstała zalewa. Do słoika włóż marchewkę, dodaj cynamon i zalej ciepłą solanką. Aby marchewka nie wypływała na wierzch, obciąż ją – dzięki temu nie powstanie na niej pleśń. Możesz to zrobić np. przy pomocy wygotowanego i wyszorowanego kamienia otoczaka, miski lub kubka. Zamknij słoik lub przykryj garnek, a następnie miksturę odstaw na kilka dni do ukiszenia. Po upływie 5–7 dni marchewka jest gotowa. Teraz z garnka możesz przełożyć ją do mniejszych słoików.
Zobacz także:
- Fakty i mity na temat marchewki. "Beta-karoten będzie chronić nasze komórki nerwowe"
- Marchewka jak łosoś - prosty przepis na wegański zamiennik
- Czas odczarować marchewkę. Pyszne przepisy finalistki Masterchefa - Martyny Chomeckiej
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Fot. SusanHSmith / GettyImages.com