Samanta schudła 59 kg w 2 lata dzięki diecie ketogenicznej. "Od dziecka byłam pączuszkiem"

Samanta schudła 59 kilogramów w 2 lata
Samanta Chudzik, będąc na diecie ketogenicznej w wariancie śródziemnomorskim, w ciągu 2 lat schudła 59 kg. Dlaczego ta metoda jest zdrowsza od klasycznej? Jak wygląda typowy jadłospis? O tym w Dzień Dobry TVN porozmawialiśmy z bohaterką oraz jej dietetyczką, Anną Gudan.

Walka z nadprogramowymi kilogramami

Samanta Chudzik od dziecka miała skłonności do tycia. W kluczowym momencie ważyła ponad 100 kg przy wzroście 164 cm. - Miałam insulinooporność. Od dziecka byłam pączuszkiem. Stosowałam wiele różnych diet, bo całe życie chciałam się odchudzić i wyglądać tak, jak teraz. Natomiast nic nie działało. Dopiero dieta ketonigeniczna pomogła - mówi w Dzień Dobry TVN.

Samanta nie stosuje jednak zwykłej diety ketogenicznej, która ma wielu przeciwników, a pod okiem dietetyk Anny Gudan trzyma się jadłospisu w wariancie śródziemnomorskim .

Dieta ketogeniczna w wariancie śródziemnomorskim - na czym polega?

- To jest dieta, która ogranicza spożycie węglowodanów. Mogą państwo ją kojarzyć z boczkiem, śmietaną i smażonymi jajkami, dużą ilością mięsa. Natomiast ta w wariancie śródziemnomorskim trochę odwraca nam priorytety. Dlatego że nasz talerz składa się głównie z warzyw i bardzo dużo oliwy z oliwek - tłumaczy dietetyk.

Samanta w sezonie wakacyjnym na śniadanie zajada się owocami, ale niskowęglowodanowymi, np. truskawkami, borówkami, jeżynami. – Komponuję je w sałatki. Łączę, np. z łososiem, dorszem, krewetkami, awokado, orzechami i oczywiście oliwą z oliwek. I to wszystko jest przepyszne. Można z tego zrobić ogromny talerz, najeść się do syta, a jednocześnie być w tym deficycie kalorycznym, jeśli chce się redukować wagę - podkreśla.

Obok sałatek, przygotowuje również zupy krem, nasiona chia albo siemię lniane na mleku migdałowym, które uzupełnia o porządną porcję owoców oraz garść orzechów.

Co ciekawe, Samanta przez ostatnie dwa lata ani razu się nie poddała i nie sięgnęła po ciasteczko czy kawałek tortu. Zmieniła bowiem swój styl żywienia i deklaruje, że pozostanie już tak do końca. Jej zdaniem stosowanie diety ketogenicznej w wariancie śródziemnomorskim daje dużo możliwości. – Z dozwolonych składników i odpowiednio rozłożonych makroskładników, czyli tłuszczów, białek, węglowodanów można zrobić również ketogeniczny sernik czy inne ciasto. Aczkolwiek powiem szczerze, że tak kocham sałatki, że szkoda mi kalorii na to, by robić słodkości - stwierdza.

Dieta ketogeniczna w wariancie śródziemnomorskim - opinia dietetyka

Anna Gudan zaznacza jednak, że to nie jest dieta dla każdego. – Często powtarzam, że musimy być na diecie, która nam smakuje. To jest priorytet, bo to powoduje, że jesteśmy w stanie na niej długo wytrzymać. Są też pewne przeciwskazania dla osób, które nie mogą w sposób prawidłowy metabolizować tłuszczów - podkreśla.

Zobacz także:

Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN i Dzień Dobry Wakacje znajdziesz w serwisie Player.pl.

Autor: Dominika Czerniszewska

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana