Barszcz biały, to obok żurku z jajkiem i kiełbasą, tradycyjna polska zupa gotowana przede wszystkim w okresie świąt wielkanocnych. Jak ją zrobić? Sprawdź nasze wskazówki i przepis krok po kroku.
Wielkanoc coraz bliżej, a ty wciąż nie wiesz, jak przygotować się do świąt? Zapoznaj się z naszym bezpłatnym e-bookiem. Znajdziesz w nim mnóstwo inspiracji na tradycyjne potrawy czy efektowne dekoracje. Spraw, by te święta były wyjątkowe.
Wielkanoc, tak jak każde święta ma swój niepowtarzalny wyjątkowy klimat. Na atmosferę tego szczególnego czasu składa się wiele elementów, ale jednym z nich z pewnością jest… smak. W wielu domach receptury tradycyjnych świątecznych dań przekazywane są z pokolenia na pokolenie, ale często zdarza się też, że chcemy gości zaskoczyć jakimś nowym, popisowym daniem. Taki mariaż tradycji i nowoczesności to fantastyczny sposób na odświeżenie wielkanocnego menu. Tylko… Jakie dania wybrać? Sprawdźcie nasze propozycje!
"Rezerwacji jest więcej, koszty wyższe".
Ile zapłacimy za sztukę?
Ten rok jest bardzo korzystny, jeśli chodzi o planowanie przerw od pracy.
Dla Polaków mieszkających w Buffalo śmigus-dyngus stał się zachętą do integracji podczas wyjątkowej parady.
Znani i lubiani pochwalili się zabawnymi zdjęciami.
Sprawdź, czy Poniedziałek Wielkanocny jest świętem nakazanym.
Jak go uprawiać i pielęgnować?
W tym roku małżonka księcia Williama również nie zawiodła swoim modowym wyborem.
Wiosenną aurę przeplatać będzie umiarkowane i duże zachmurzenie oraz miejscowe opady deszczu. Temperatura maksymalna wyniesie 15 st. C na zachodzie.
W związku ze świętami wielkanocnymi Polskie Linie Lotnicze LOT obserwują wzmożony ruch pasażerów, szczególnie w odniesieniu do połączeń z Europą Zachodnią.
Zalipie to niezwykła wieś znajdująca się w województwie małopolskim. Niewielka miejscowość słynie z pięknie dekorowanych domów. Na wyjątkowy spacer po jej uliczkach wybrała się Dorota Gardias.
Wielkanoc to najważniejsze święto w religiach chrześcijańskich. W Polsce wiąże się ono z wieloma tradycjami i jak wynika z badań, do jednej z nich jesteśmy szczególnie przywiązani. Bez czego nie wyobrażamy sobie świąt?
Z okazji Wielkanocy w domach pojawiają się ozdoby - kolorowe figurki, zawieszki i dekoracyjne kompozycje z jajkami, królikami czy kurczakami. Dużą popularnością cieszą się również stroiki. Taki w wazonie przygotujesz na dosłownie na ostatnią chwilę przed świętami.
Pobierz i wyślij świąteczną kartkę
Najczęściej w koszyczkach umieszczane są podstawowe, tradycyjne produkty, ale zdarza się, że niektórych ponosi fantazja. Co nie powinno się znaleźć w koszyczku wielkanocnym i dlaczego?
Artystka ludowa Magda Rutkowska pojawiła się w studiu Dzień Dobry TVN, aby wspólnie z prowadzącymi, Ewą Drzyzgą i Agnieszką Woźniak-Starak, pokazać naszym widzom, jak malować pisanki.
Dekorowanie wielkanocnego stołu jest bardzo przyjemne. Warto użyć ozdób, które już mamy, żeby nie kupować kolejnych. Ekspertka radzi, jak się do tego zabrać.
Majonez to król Wielkanocy. Dla Polaków jest również ważny na co dzień. Świadczą o tym chociażby spory o to, który jest najlepszy. Wielu może to zaskoczyć, ale majonez z powodzeniem można wykorzystać do słodkiego ciasta. Świetnie komponuje się także z czekoladą. Chcesz się przekonać? Wypróbuj nasz przepis na czekoladowe ciasto z majonezem.
Wielki Piątek w wierze katolickiej jest jednym z najważniejszych dni w roku. Mimo, że zdecydowana większość Polaków deklaruje to wyznanie, to w Polsce dzień Męki Pańskiej jest dniem roboczym. Jak to wygląda w innych krajach?
W związku z nadchodzącymi świętami wielkanocnymi zapowiedziano wzmożone kontrole na drogach. Ruch nadzorować będą policjanci z laserowymi miernikami prędkości z rejestracją obraz oraz pojazdy wyposażone w wideorejestratory. Zapowiedziano, że w niektórych miejscach policja będzie kierować ruchem.
W czasie świąt wielkanocnych na naszych stołach królują przede wszystkim jajka, dlatego dobrze wiedzieć, jakie mają wartości odżywcze. Które jaja najlepiej kupować? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała Kornelia Westergaard, technolog żywienia.
W okresie Wielkanocy na stołach pojawiają się nie tylko tradycyjne potrawy. Warto przygotować również nieco inne, wykwintne dania. Zwłaszcza, że w sklepach sieci Biedronka nie brakuje rozmaitych, sezonowych produktów, po które można sięgnąć. Jak zrobić wytrawne naleśniki z pysznymi dodatkami, pieczoną kaczkę i wiosenny mazurek z orzechami? Sprawdź przepisy Sebastiana Olmy.
Świąteczne potrawy przywołują wspomnienia z dzieciństwa, bo w wielu domach pojawiają się tradycyjnie tylko raz w roku. Nic więc dziwnego, że wiele osób właśnie na ten moment wielkanocnej celebracji czeka najbardziej. Ucztowanie w gronie bliskich i delektowanie się wyjątkowymi specjałami to zdecydowanie najprzyjemniejszy czas świąt, który zostaje w pamięci na całe życie.
W Wielki Czwartek i Wielki Piątek niektóre sklepy spożywcze wydłużą godziny otwarcia.
Najlepsze sposoby przedstawiła dziennikarka i propagatorka zero waste, Sylwia Majcher.
Jeśli ktoś myśli, że mazurki można przygotować tylko na słodko, to grubo się myli. Udowodnił to Andrzej Polan, który w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował mazurki na słono. Na stole pojawiły się: mazurek na słono z konfiturą z cebuli i białą kiełbasą, mazurek na słono z ziemniakami, suchą krakowską, chrzanem i żurawiną oraz mazurek z boczniakami, kremowym selerem i chrzanem. Sprawdź, jak je przygotować