W Wielki Czwartek obchodzimy święto kapłanów. Dlatego dziennikarka Dzień Dobry TVN Kasia Olubińska spotkała się z ks. Janem Kaczkowskim. O jakim zawodzie marzył jako młody chłopiec? Czy ks. Kaczkowski żałował kiedyś swojej decyzji o pójściu do syminarium? Czy zanim został kaplanem miał dziewczynę? Jak bardzo się zmienił odkąd został księdzem? Po co ks. Kaczkowski leci do Australii? Wysłuchajcie tej niezwykłej opowieści o kapłaństwie, szczęściu, chorobie i "przeprowadzaniu ludzi na drugą stronę".
Dokąd w Wielkanoc wybiera się Kayah? Wypoczynek w egzotycznym miejscu, a może zawodowe obowiązki? W rozmowie z Agnieszką Jastrzębską Kayah przyznała, że "świętem dla niej jest też muzyka". Co to oznacza?
Choć aktorka jest ostatnio bardzo zapracowana, uwielbia gorący okres przedświątecznych przygotowań. Gdzie i z kim Joanna Koroniewska spędzi w tym roku Wielkanoc? Czy sama przygotowuje pisanki? O przygotowaniach do świąt wielkanocnych opowiedziała dziennikaec Dzień Dobry TVN Agnieszce Jastrzębskiej.
Sok z buraków, łupiny cebuli, kurkuma, a może kapusta? W studiu Dzień Dobry TVN fizyk dr Tomasz Rożek, razem ze swoimi małymi asystentami, przygotowuje wielkanocne pisanki. Jak przyrządzić miksturę, która nada jajku intensywny kolor? Jakie jajka nadają się do malowania? Dlaczego jajo barwione naturalnie jest zdrowsze? I co się stanie z jakiem, jeżeli zostawimy je na noc w occie?
W Wielki Czwartek odwiedziliśmy plebanię w Prószkowie nieopodal Opola. Mateusz Hładki spotkał się tam z proboszczem tamtejszej parafii i Panią Zenobią, by porozmawiać o wielkanocnych potrawach. Nasi gospodarze przygotowali m.in.: schab ze śliwką, jajka nadziewane i tradycyjny żurek z kiełbasą. Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego na Wielkanoc zawsze podaje się żur? W czym tkwi sekret tradycyjnego żurku wielkanocnego? Czym Pani Zenobia faszeruje świąteczne jajka? Czy w Waszych domach świąteczne potrawy przygotowuje się w podobny sposób?
Beż żurku nie ma Wielkanocy. Dlatego tym razem nasz smakosz Mikołaj Rey, wybrał się w podróż, w poszukiwaniu perfekcyjnego smaku zupy przyrządzanej na zakwasie. Zawędrował aż do Myszyńca. Spotkał sie tam ze Stefanią Prusaczyk, która specjalnie dla Dzień Dobry TVN przygotowała żurek według tradycyjnej receptury. W czym twki wyjatkowość zabielanej zupy? Jak rozpoznać dobry zakwas? Dlaczego żurek gotuje się na dwóch rodzajach kiełbas i czym go doprawić?
Już jutro w Dzień Dobry TVN: święta coraz bliżej - najwyższy czas poznać sekret tradycyjnego, wielkanocnego żurku. Pokażemy Wam, jak samodzielnie, łatwo i tanio, ale wyjątkowo udekorować dom na święta. Poznacie najnowszą modę wśród fanów hulajnóg, a także dowiecie się, jak zmusić do nauki dziecko, które ma awersję do książek. Bądźcie z nami jutro od 8.00!
Wielkanocne kanapki na wypasie, wiosenno-świąteczna sałatka z posypką z krakowskiej i żurek z pulpecikami z białej kiełbasy czyli wielkanocne inspiracje w naszej polowej, wrocławskiej kuchni, w której urzędowali: Piotr Kucharski, Sabina Jeszka, Anna Starmach i Beata Śniechowska! Zaczynacie już świąteczne przygotowania?
Jak wygląda tradycyjna, śląska Wielkanoc? W kuchni Dzień Dobry TVN kilka swoich popisowych dań przygotowały Maria Ożga, finalistka programu "Masterchef", i jej siostra Anna Dembinska. Smacznego!
Ciemność, zaduma, zmaganie z własnymi slabościami. Ta wyprawa to kilkanaście godzin nocnej wędrówki przez lasy, góry i bezdroża. Drogę krzyżową w wersji ekstremalnej wybrało ponad sześć tysięcy osób.
Nie macie pomysłu na świąteczny obiad? Skorzystajcie z pomysłów Marii Ożgi, księgowej, która spełnienie odnalazła w kuchni. Maria poleca: udziec indyka nadziewany borowikami, czorne kluski, bioło kapusta, żur wielkanocny z chrzanem, pascha wielkanocna z ciepłym sosem malinowym i kremem custard.
Jutro w Dzień Dobry TVN: zrobieni w jajo - jak się nie dać oszukać sprzedawcom wiejskich jaj? Prosto z Los Angeles - Katarzyna Sowińska o bajecznym życiu w Stanach, znajomości z gwiazdami i karierze muzycznej. Ponadto Dorota Gardias i jej "Projekt Mama". Tylko u nas: Monika Jaruzelska i cała prawda o jej rodzinie. Zapraszamy jutro od 8.00. Program poprowadzą: Dorota Wellman i Marcin Prokop.
W Wielką Sobotę zapraszamy do naszej kawiarenki na rogu Marszałkowskiej i Hożej w Warszawie. Razem z zaproszonymi gwiazdami będziemy malować wielkanocne jajka w stylu pop-art! Czekamy na Was od 8:30!
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. To najważniejsze święto dla Chrześcijan, bardzo barwne i pełne obrzędów ludowych. Z tej okazji przygotowujemy kolorowe pisanki, cukrowe baranki, przepyszne mazurki i baby, smakowite pasztety i wędliny a w lany poniedziałek z chęcią wylewamy na najbliższych litry wody. Bez czego nie wyobrażacie sobie Świąt Wielkanocnych?
Co zrobić już teraz, a co można odłożyć na później? Zobaczcie, jak przygotować się "na spokojnie" do Wielkanocy.
Sprawdzała to nasza reporterka.
W ciepłych i egzotycznych krajach czy przy tradycyjnym polskim stole w otoczeniu najbliższych? O to, jak spędzą święta gwiazdy pytała dziennikarka Dzień Dobry TVN Agnieszka Jastrzębska.
Pomysły na wegetariańskie dania wielkanocne zaproponowała nam dziś Magda Targosz.
Jak powinna wyglądać i z czego powinna być zrobiona dobra biała kiełbasa i dlaczego NIE MOŻNA jej gotować? W poszukiwaniu tradycyjnej kiełbasy Maciej Nowak odwiedził rzeźników i masarzy, którzy białą kiełbasę robią od pokoleń!
Z pewnością po Świętach Wielkanocnych zostało Wam w lodówce mnóstwo przysmaków, których nie zdążyliście zjeść w czasie trzech świątecznych dni. Wyrzucać szkoda, ale co można zrobić z jaj, białej kiełbasy czy babki drożdżowej? O pomoc poprosiliśmy Piotra Kucharskiego, zwycięzcę drugiej edycji "Gotuj o wszystko". Zobaczcie, co wyczarował ze świątecznego jedzenia!
W kuchni Dzień Dobry TVN nasi goście przedstawili nam dziś świąteczne przepisy ze swoich krajów. Z Francji Pascal Brodnicki z Gruzji Aida Kosojan-Przybysz z córką Alicją, a z Korei Południowej Renata, Rina i Shik Kim.
Prosto ze słonecznej Ravenny rodzina Piotra Gruszki przyjechała na święta do pochmurnej i deszczowej dziś Częstochowy. O świętach, planach na przyszłość i grze w reprezentacji rozmawiali z Kinga Burzyńską.