Wielkanocne propozycje kulinarne

Ania Wendzikowska, Kasia Olubińska i Ania Starmach
Ania Wendzikowska, Kasia Olubińska i Ania Starmach
Wielkanocne kanapki na wypasie, wiosenno-świąteczna sałatka z posypką z krakowskiej i żurek z pulpecikami z białej kiełbasy czyli wielkanocne inspiracje w naszej polowej, wrocławskiej kuchni, w której urzędowali: Piotr Kucharski, Sabina Jeszka, Anna Starmach i Beata Śniechowska! Zaczynacie już świąteczne przygotowania?

Żurek z pulpecikami z białej kiełbasy

Składniki:

5 litrów wody

pęczek włoszczyzny

3 listki laurowe

6 ziaren ziela angielskiego

300 g kiełbasy białej

200 g szynki

300 g boczniaków

500 ml zakwasu na żurek

3-4 ząbki czosnku

4 ugotowane jajka

sól, pieprz

majeranek do smaku

2 cebule

Przygotowanie: Wodę wlać do garnka, dodać oczyszczoną włoszczyznę, listki laurowe i ziele angielskie, gotować około 30 min i odcedzić. W tym czasie wyjąć mięso z osłonek i uformować z niego małe pulpeciki. Podsmażyć na patelni z każdej strony aby były rumiane. Dodać do wywaru. Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę szynkę. Następnie pokrojone na kawałki boczniaki i dodać do wywaru. Następnie dodać do wywaru zakwas, oraz przeciśnięty czosnek, doprawić solą, pieprzem i majerankiem, doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut. Podawać z gotowanym na twardo jajkiem i kromką żytniego chleba na zakwasie.

Wiosenno-świąteczna sałatka z posypką z krakowskiej

Składniki:

3 ogórki szklarniowe

2 pęczki rzodkiewki

1 pęczek koperku

1 pęczek pietruszki

1 pęczek dymki

4 ugotowane jajka

12 cienkich plasterków krakowskiej suchej

oliwa z oliwek

ocet winny

sól i pieprz

1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania: Ogórki umyć, przekroić wzdłuż na ćwiartki i wybrać nasiona i pokroić. Rzodkiewki pokroić w półplasterki. Posiekać koperek i pietruszkę oraz białe części dymki. Wszystko razem wymieszać. Przyprawić, solą, pieprzem i cukrem. Skropić oliwą i odrobiną octu i dokładnie wymieszać. Na wierzchu sałatki ułożyć pokrojone w ćwiartki jajka. Plasterki kiełbasy położyć na suchej i zimnej patelni. Patelnię ustawić na kuchence i podgrzewać aż zrobi się chrupiąca. Obrócić i podpiec z drugiej strony. Odstawić kiełbasę do ostygnięcia. Połamać na mniejsze kawałki i posypać nią wierzch sałatki.

Wielkanocne kanapki na wypasie

Składniki:

ocet

awokado

mąka pszenna

8 dużych jajek

bułka tarta

świeże liście szpinaku

4 kromki chleba na zakwasie

16 plastrów szynki

4 duże kapelusze brązowych pieczarek

pudełko rzeżuchy

olej do smażenia

Sposób przygotowania: W rondlu zagotować wodę z octem, łyżką zamieszać, aby zrobił się wir. Jajko wbić do miseczki, wlać w środek wiru i gotować przez 2-3 minuty, aż zetnie się z zewnątrz. Zrobić to z pozostałymi jajkami. Jajka panierować w mące i bułce tartej. Usmażyć przez 1 minutę w rozgrzanym oleju, aż nabierze złotego koloru. Pieczarki obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni. Szynkę lekko podgrzać na patelni, połowę ułożyć na pieczywie a drugą połowę na pieczarkach na nich ułożyć po garści szpinaku i plasterki awokado. U góry ułożyć jajko, wierzch posypać rzeżuchą.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości