Obiad świąteczny ( udziec z indyka nadziewany grzybami, „czorne” kluski i „bioło” kapusta)
Udziec indyka nadziewany borowikami
Składniki:
1 kg udźca z indyka
2-3 ząbki czosnku
30 g grzybów leśnych najlepiej borowików
10 g suszonych pomidorów w marynacie z oleju słonecznikowego
2 duże szalotki lub cebule.
Tymianek
Rozmaryn
Zielony koperek
Sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Udziec z indyka myjemy i osuszamy. Mięso nacieramy czosnkiem, obficie posypujemy solą, pieprzem i ziołami tj. rozmarynem, tymiankiem. Możemy też dodać słodkiej papryki do maku. Szalotki drobno siekamy i przysmażamy na patelni na złoty kolor wraz z grzybami pokrojonymi w grubą kostkę. Dodajemy kilka suszonych pomidorów w marynacie z oleju słonecznikowego i przyprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz rozkładamy na mięsie i zawijamy nicią gastronomiczną. Mięso przysmażamy na patelni z obu stron i wkładamy do rękawa lub dusimy w brytfannie i podlewamy wywarem warzywnym. Piec w temperaturze 180 °C przez około 1,5 godziny do miękkości.
Czorne kluski
Przygotowanie:
Kartofle gotujemy w osolonej wodzie. Ilość kartofli zależy od ilości domowników.
Przygotowujemy je w podobny sposób jak śląskie kluski z tym, że dodajemy do nich starte kartofle oraz jajka ( 1 jajko na kilogram kartofli). Gotujemy gdy wypłyną na wolnym ogniu około 10 min.
Bioło kapusta
Przygotowanie:
60 dag kapusty kwaszonej
4 dag boczku wędzonego
2 cebule
1 łyżeczka kminku
Sól. pieprz, cukier do smaku
Przygotowanie:
Kapustę kiszona pokroić na mniejsze części, zalać niedużą ilością wrzącej wody, dodać odrobinę cukru i kminku. Gotować około 40-50 minut. Boczek pokroić w drobna kostkę i stopić na patelni. Skwarki wyłożyć na talerz i na pozostałym tłuszczu zrumienić obraną i pokrojona w kostkę cebulę. Połączyć z kapustą i skwarkami, jeśli potrzeba osolić, dodać szczyptę cukru i pieprzu.
Żur wielkanocny z chrzanem
Składniki:
marchewka , seler , pietruszka, por
boczek lub żeberka
0,5 litra zakwasu na żur
liść laurowy
ziele angielskie
majeranek
3-5 łyżek kwaśnej śmietany
2-3 łyżki chrzanu domowego
sól i pieprz do smaku
jaja na twardo
2-3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Warzywa obrać, opłukać i pokroić na kawałki. Do garnka wlać około 2 litry wody, dodać warzywa boczek , ziele angielskie, liść laurowy i sól do smaku. Gotować po przykryciem około 40 min. Wywar przecedzić i dodać dobrze wymieszany zakwas żurkowy. Doprawić do smaku czosnkiem, majerankiem i śmietaną. Na koniec dodać 2-3 łyżek chrzanu domowego. Podawać z jajami na twardo.
Kwaszenie Żuru
Składniki:
Szklanka żytniej razowej mąki (grubo mielonej)
Skórka żytniego lub razowego chleba
Jedna łyżeczka soli
1 litr wody
szczypta cukru
2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Mąkę wsypać do kamiennego garnka, zalać 1 litrem letniej, przegotowanej wody, wymieszać dodać roztarty czosnek, sól i cukier oraz skórkę chleba. Garnek przykryć płótnem lub gazą. Gdy ukiśnie po 3 dniach ma smak kwaskowaty.
Chrzan tarty domowy
Składniki:
50 dag chrzanu w korzeniu
2-3 łyżek gęstej śmietany
cukier, ocet i sol do smaku
wrzątek
Przygotowanie:
Chrzan dobrze wyszorować, obrać i zetrzeć na tarce ziemniaczanej lub w malakserze. Natychmiast przełożyć do miseczki, dodać 3-5 łyżek wrzącej wody, szczyptę soli, cukier, ocet do smaku oraz śmietanę. Przełożyć do czystego słoika, zakręcić i odłożyć w chłodne i ciemne miejsce.
Pascha Wielkanocna z ciepłym sosem malinowym i kremem custard
Pascha Wielkanocna
Składniki:
około 70 dag tłustego sera twarogowego
4-5 żółtek
5 łyżek marmolady morelowej
15 dag masła
owoce suszone: morele, rodzynki ( zależy od upodobań)
¾ szklanki cukru pudru
1 laska wanilii
skórka ścięta z ½ cytryny.
Przygotowanie:
Suszone owoce sparzyć i drobno pokroić. Ser twarogowy zmielić dwukrotnie lub utrzeć w makutrze. Marmoladę morelowa podgrzać i przetrzeć przez sito i wymieszać z serem. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierając dodawać po jednym żółtku i po łyżce masy serowej i na końcu pokrojone owoce.
Paschę włożyć do formy, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc.
Sos malinowy
Składniki:
1 paczkę mrożonych malin
5 łyżek syropu malinowego lub wystarczy tylko cukier
Sposób wykonania:
Maliny gotować w rondelku z grubym dnem z syropem, aż sos zrobi się jednolity (tzn. dopóki maliny się nie rozgotują) następnie przecedzić przez sito.
Krem custard
Składniki:
250 ml śmietany 30% lub 36%
3 żółtka
1 szt. Jajko (całe)
4-5 łyżek cukru
1 laska wanilii
Przygotowanie:
Laskę wanilii rozkroić i usunąć z niej miąższ. Razem z kremówką podgrzewamy w rondelku z grubym dnem. W tym samym czasie ubijamy trzepaczką w osobnej misce żółtka, całe jajko i cukier. Gdy śmietanka się zagotuje – zdejmujemy rondel z ognia i powoli przelewamy ją do miski z masą jajeczną stale mieszając trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość wlewamy ponownie do rondla i na średnim ogniu mieszając podgrzewamy krem do czasu aż zgęstnieję.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN