Świąteczny obiad idealny. Czorne kluski i bioło kapusta

Kurczaczki świąteczne
Kurczaczki świąteczne
Nie macie pomysłu na świąteczny obiad? Skorzystajcie z pomysłów Marii Ożgi, księgowej, która spełnienie odnalazła w kuchni. Maria poleca: udziec indyka nadziewany borowikami, czorne kluski, bioło kapusta, żur wielkanocny z chrzanem, pascha wielkanocna z ciepłym sosem malinowym i kremem custard.

Obiad świąteczny ( udziec z indyka nadziewany grzybami, „czorne” kluski i „bioło” kapusta)

Udziec indyka nadziewany borowikami

Składniki:

1 kg udźca z indyka

2-3 ząbki czosnku

30 g grzybów leśnych najlepiej borowików

10 g suszonych pomidorów w marynacie z oleju słonecznikowego

2 duże szalotki lub cebule.

Tymianek

Rozmaryn

Zielony koperek

Sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Udziec z indyka myjemy i osuszamy. Mięso nacieramy czosnkiem, obficie posypujemy solą, pieprzem i ziołami tj. rozmarynem, tymiankiem. Możemy też dodać słodkiej papryki do maku. Szalotki drobno siekamy i przysmażamy na patelni na złoty kolor wraz z grzybami pokrojonymi w grubą kostkę. Dodajemy kilka suszonych pomidorów w marynacie z oleju słonecznikowego i przyprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz rozkładamy na mięsie i zawijamy nicią gastronomiczną. Mięso przysmażamy na patelni z obu stron i wkładamy do rękawa lub dusimy w brytfannie i podlewamy wywarem warzywnym. Piec w temperaturze 180 °C przez około 1,5 godziny do miękkości.

Czorne kluski

Przygotowanie:

Kartofle gotujemy w osolonej wodzie. Ilość kartofli zależy od ilości domowników.

Przygotowujemy je w podobny sposób jak śląskie kluski z tym, że dodajemy do nich starte kartofle oraz jajka ( 1 jajko na kilogram kartofli). Gotujemy gdy wypłyną na wolnym ogniu około 10 min.

Bioło kapusta

Przygotowanie:

60 dag kapusty kwaszonej

4 dag boczku wędzonego

2 cebule

1 łyżeczka kminku

Sól. pieprz, cukier do smaku

Przygotowanie:

Kapustę kiszona pokroić na mniejsze części, zalać niedużą ilością wrzącej wody, dodać odrobinę cukru i kminku. Gotować około 40-50 minut. Boczek pokroić w drobna kostkę i stopić na patelni. Skwarki wyłożyć na talerz i na pozostałym tłuszczu zrumienić obraną i pokrojona w kostkę cebulę. Połączyć z kapustą i skwarkami, jeśli potrzeba osolić, dodać szczyptę cukru i pieprzu.

Żur wielkanocny z chrzanem

Składniki:

marchewka , seler , pietruszka, por

boczek lub żeberka

0,5 litra zakwasu na żur

liść laurowy

ziele angielskie

majeranek

3-5 łyżek kwaśnej śmietany

2-3 łyżki chrzanu domowego

sól i pieprz do smaku

jaja na twardo

2-3 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Warzywa obrać, opłukać i pokroić na kawałki. Do garnka wlać około 2 litry wody, dodać warzywa boczek , ziele angielskie, liść laurowy i sól do smaku. Gotować po przykryciem około 40 min. Wywar przecedzić i dodać dobrze wymieszany zakwas żurkowy. Doprawić do smaku czosnkiem, majerankiem i śmietaną. Na koniec dodać 2-3 łyżek chrzanu domowego. Podawać z jajami na twardo.

Kwaszenie Żuru

Składniki:

Szklanka żytniej razowej mąki (grubo mielonej)

Skórka żytniego lub razowego chleba

Jedna łyżeczka soli

1 litr wody

szczypta cukru

2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Mąkę wsypać do kamiennego garnka, zalać 1 litrem letniej, przegotowanej wody, wymieszać dodać roztarty czosnek, sól i cukier oraz skórkę chleba. Garnek przykryć płótnem lub gazą. Gdy ukiśnie po 3 dniach ma smak kwaskowaty.

Chrzan tarty domowy

Składniki:

50 dag chrzanu w korzeniu

2-3 łyżek gęstej śmietany

cukier, ocet i sol do smaku

wrzątek

Przygotowanie:

Chrzan dobrze wyszorować, obrać i zetrzeć na tarce ziemniaczanej lub w malakserze. Natychmiast przełożyć do miseczki, dodać 3-5 łyżek wrzącej wody, szczyptę soli, cukier, ocet do smaku oraz śmietanę. Przełożyć do czystego słoika, zakręcić i odłożyć w chłodne i ciemne miejsce.

Pascha Wielkanocna z ciepłym sosem malinowym i kremem custard

Pascha Wielkanocna

Składniki:

około 70 dag tłustego sera twarogowego

4-5 żółtek

5 łyżek marmolady morelowej

15 dag masła

owoce suszone: morele, rodzynki ( zależy od upodobań)

¾ szklanki cukru pudru

1 laska wanilii

skórka ścięta z ½ cytryny.

Przygotowanie:

Suszone owoce sparzyć i drobno pokroić. Ser twarogowy zmielić dwukrotnie lub utrzeć w makutrze. Marmoladę morelowa podgrzać i przetrzeć przez sito i wymieszać z serem. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierając dodawać po jednym żółtku i po łyżce masy serowej i na końcu pokrojone owoce.

Paschę włożyć do formy, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc.

Sos malinowy

Składniki:

1 paczkę mrożonych malin

5 łyżek syropu malinowego lub wystarczy tylko cukier

Sposób wykonania:

Maliny gotować w rondelku z grubym dnem z syropem, aż sos zrobi się jednolity (tzn. dopóki maliny się nie rozgotują) następnie przecedzić przez sito.

Krem custard

Składniki:

250 ml śmietany 30% lub 36%

3 żółtka

1 szt. Jajko (całe)

4-5 łyżek cukru

1 laska wanilii

Przygotowanie:

Laskę wanilii rozkroić i usunąć z niej miąższ. Razem z kremówką podgrzewamy w rondelku z grubym dnem. W tym samym czasie ubijamy trzepaczką w osobnej misce żółtka, całe jajko i cukier. Gdy śmietanka się zagotuje – zdejmujemy rondel z ognia i powoli przelewamy ją do miski z masą jajeczną stale mieszając trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość wlewamy ponownie do rondla i na średnim ogniu mieszając podgrzewamy krem do czasu aż zgęstnieję.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości