Zupa pokrzywowa, pierogi z pokrzywą, spaghetti z pokrzywą. Mikołaj Rey odwiedził ekologiczne gospodarstwo Pani Lucyny, gdzie spróbował tradycyjnych dań z pokrzywy. To niedocenione ziele, zawiera wartościowe makro i mikroelementy: magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem i sód. Przeczyszcza drogi moczowe, uspokaja organizm. Kto powinien jeść pokrzywę?
Ruskie, z mięsem, z kapustą i grzybami, z serem , z owocami. Mikołaj Rey tym razem zainteresował się pierogami. Jak smakują prawdziwe pierogi bychawskie? Jaki wpływ na pierogi ma twaróg? W studiu Dzień Dobry TVN gościem był Mikołaj Rey.
Nazywany jest polską pizzą. Tradycyjna bułka z cebulą może stać się regionalnym przysmakiem. Co na to Unia Europejska? W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował włoskie siostry naszego cebularza - pizzę z cebulą, pieczarkami i wędzonką, pizzę z brokułowym pesto i bursztynem, pizzę pieróg, czyli calzone z pomidorami, szynką, serem korycińskim.
Dzisiaj w naszej kuchni Piotr Kucharski postanowił nakarmić smutnego ziemniaka. Przygotował dla niego potrawy z nabiału: wytrawne pierogi leniwe, kurczaka marynowanego w jogurcie i zupę na maślance. Przekonajcie się, jak smakuje zupa na maślance i sernik z kwaśną śmietaną? Życzymy smacznego!
Dziś gotowaliśmy na wrocławskim rynku. W naszej otwartej kuchni urzędowali: Piotr Kucharski i Beata Śniechowska. Zobaczcie jakie potrawy przygotowali? :)
Kooperatywa Sąsiedzka powstała w wyniku realizacji projektu dofinansowanego ze środków programu mającego na celu wsparcie inicjatyw obywatelskich. W studiu Dzień Dobry TVN gośćmi byli: Michał Piróg oraz Aleksandra Zadygowicz – współtwórczyni „Kooperatywy Sąsiedzkiej”.
Jak zorganizować idealną Wigilię, ubrać strojną choinkę, nie przypalić karpia, zlepić pierogi i sprawić bliskim radość? O tym, w studiu Dzień Dobry TVN, Małgorzata Rozenek, czyli jak wyglądają perfekcyjne święta Pani Domu.
Jest doktorantką w Instytucie Klimatyzacji i Ogrzewnictwa Politechniki Wrocławskiej. Ale jej prawdziwą pasją jest gotowanie. Beata Śniechowska, zwyciężczyni II edycji MasterChefa, w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: faszerowany schab, barszcz z pieczonych buraków oraz podwędzaną pierś z kaczki oraz pierogi. Smaczego!
W naszym modowym cyklu, Zosia Ślotała, tym razem prezentuje matkę i córkę, które projektują damską odzież. Te dwie kobiety udowadniają, że różnica pokoleń nie musi być przeszkodą, a matka z córką mogą ze sobą współdziałać. Zobaczcie ciuchy, które powstają w ich pracowni.
Skorzystajcie z przepisów jurorki "MasterChef", Anny Starmach, na jabłka faszerowane, tartę jabłkową, szarlotkę z kruszonką i kruche pierogi z jabłkami.
Nicole i Mikołaj - o tej parze głośno nie tylko w serialu „Na Wspólnej”. W kuchni Dzień Dobry TVN, Maria Niklińska i Krzysztof Wieszczek, przygotowali: pierogi z gruszką i serem, bakłażan z pomidorami oraz eskalopki ze schabu z papryką i winogronami
Co jest fascynującego w kobiecej piłce nożnej? Jak wygląda życie młodej dziewczyny w klubie piłkarskim? O tym w Dzień Dobry TVN Ewa Pajor, najlepsza młoda piłkarka Europy. To wyróżnienie przyznaje UEFA. I w tym roku dostała je 16-latka z Polski. W którym klubie chciałaby grać Ewa Pajor?
Jak szybko i przyjemnie nauczyć się biegania? Czym kierować się przy wyborze obuwia? Jaką bieliznę wybrać, by czuć się komfortowo podczas treningu? Ile powinien trwać pierwszy trening? O to Magdalena Żakowska zapytała profesjonalnego trenera.
Maciej Szaciłło w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował potrawy według przepisów z książki kucharskiej dla przedszkolaków. Te potrawy może zrobić każdy z Was ze swoim dzieckiem, dobrze bawiąc się przy tym. Polecamy zupę ogórkową z soczewicą, bułki orkiszowe, kisiel gruszkowy, pierogi z mąki razowej z kaszą gryczaną i krem z dyni z mleczkiem kokosowym.
Święta zbliżają się wielkimi krokami, a Wy nie macie pomysłu na menu? Szef kuchni restauracji Amber Room Robert Skubisz i Pawel Ścięgosz, zastępca szefa kuchni mają dla Was kilka propozycji: kaczkę pieczoną z jabłkiem, pomarańczami i majerankiem, keks, piernik z aromatem herbacianym, pasztet cielęcy, sałatkę z pieczonych buraków, cebuli czosnkowej i śledzi oraz pierogi. Jakie potrawy możemy przygotować na ostatnią chwilę i co zrobić, by pierogi podać na wigilijny stół w całości?
Pierogi bez mięsa? Monika Mrozowska, zainspirowana kuchnią swojej babci, przygotowała w Dzień Dobry TVN pierogi z kapustą i pieczarkami oraz pierogi z burakami i kozim serem. Zrobiła też włoskie calzone z cieciorką oraz pomarańczowe ravioli. Jakie pierogi lubicie najbardziej?
Święta Bożego Narodzenia już za dwa tygodnie, a to oznacza, że w naszych kuchniach wkrótce pachnieć będzie kapustą, grzybami, grochem, makiem i karpiem. Mistrz Andrzej Polan zdradza swoje sekretne przepisy na pierogi z grochem na kapuście smażonej, łazanki z kapustą i grzybami dla tych, którzy pierogów nie lubią lepić oraz struclę drożdżową z kapustą i grzybami.
Skrzydełka z kurczaka z ziemniakami, ciasto z ziemniaków i pierożki z ziemniakami i sosem pomidorowym - takie potrawy poleca w dziś w kuchni Dzień Dobry TVN mistrz Andrzej Polan. Którą z nich przygotujecie na obiad? Jak smakują pierogi z ziemniakami?
Żurek, kiełbasa, bigos, kaszanka czy flaczki? Sycące, rozgrzewające, czy może monotonne? Jakie jest polskie jedzenie? Jakich potraw nigdy nie zjedliby? Zapytaliśmy o to kibiców, którzy przybyli na EURO 2012.
Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował pierogi, które z powodzeniem możesz zabrać ze sobą do pracy lub na spacer; pierogi idealnie nadające się zarówno jako danie główne oraz jako przekąska.
Litewskie pieczone , ravioli, samosy - różne przygotowywane, z różnych składników, ale jedno je łączy -wszystkie to pierogi. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski dokonał przeglądu pierogów z różnych stron świata.
Tradycyjna pomidorówka z nutą chili, kolorowe kotlety schabowe, kasza jęczmienna à la risotto. W Dzień Dobry TVN Anna Starmach urozmaiciła polską kuchnię. Zobacz efekty!