Wytrawne pierogi leniwe
Składniki:
400 g twarogu tłustego
2 jajka
240 g mąki pszennej
4 łyżki mąki żytniej razowej
4 łyżki posiekanych ziół: koperek, natka pietruszki
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
kwaśna śmietana do podania
lub rozpuszczone masło
5 łyżek bułki tartej
Przygotowanie:
Twaróg rozgnieść widelcem. Dodać żółtka i oba rodzaje mąki, ubitą pianę z białek, przyprawy i zioła, wymieszać. Ciasto wyłożyć na stolnicę mocno posypaną mąką (ciasto będzie klejące). Oprószonymi mąką rękami uformować dwa wałki i lekko spłaszczyć. Nożem pokroić je na kawałki i gotować w osolonej wodzie.
Podawać z kwaśną śmietaną lub polane masłem. Bułkę tarta przyprażyć na suchej patelni aż będzie złoto-brązowa i posypać pierogi po wierzchu.
Kurczak marynowany w jogurcie
Marynata:
200 g jogurtu naturalnego
duży kawałek imbiru
4 ząbki czosnku
1 czerwona cebula
1 łyżeczka chilli w proszku
3/4 łyżeczki garam masala
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 pęczka natki pietruszki
Kurczak i dodatki:
1 kurczak
2 marchewki
1 czerwona cebula
1 korzeń pietruszki
mały kawałek selera
1 por
500 g ziemniaków
sól i pieprz
jogurt naturalny do podania
Przygotowanie:
Zmiksować wszystkie składniki na marynatę. Kurczaka natrzeć marynatą. Kurczaka zalać marynatą i odstawić na minimum 2-3 godziny do zamarynowania, najlepiej na noc. Kurczaka razem z marynatą umieścić w brytfance i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC i piec około 50 minut. Warzywa obrać i pokroić na duże kawałki. Przyprawić solą i pieprzem. Dorzucić do brytfanki i dalej piec około 30 minut. Kurczaka podawać z warzywami i świeżym jogurtem.
Zupa na maślance
Składniki:
1 litr maślanki
1 litr wody
1 liść laurowy
1 ziele angielskie
1,5 łyżki mąki żytniej
500 g ziemniaków
1 cebula
2 ząbki czosnku (wg uznania)
100 g wędzonego boczku
szczypiorek, koperek, zielona pietruszka
Przygotowanie:
Pokrojone w kostkę ziemniaki ugotować w litrze wody z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i soli. Na patelni zeszklić jedną cebulę i 100 g pokrojonego w kostkę boczku. Na końcu dodać roztarty z solą czosnek. Gdy ziemniaki są miękkie, dodać litr maślanki wymieszany z łyżką żytniej mąki. Całość doprowadź do wrzenia, a po lekkim zgęstnieniu dodać przesmażony na patelni boczek z cebulą.
Sernik New York
Spód:
80 g masła
140 g ciastek digestive
1 łyżka cukru
900 g białego serka kanapkowego
250 g cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 jajka
1 żółtko
1 laska wanilii
otarta skórka z cytryny
1,5 łyżeczki soku z cytryny
200 ml kwaśnej śmietany
Wierzch:
200 ml gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 160ºC. Tortownicę o średnicy 23 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Rozpuścić masło. Ciasteczka dokładnie pokruszyć i wymieszać z cukrem i masłem. Przełożyć na przygotowaną blaszkę do pieczenia i podpiec 10 minut. Następnie zwiększyć temperaturę do 200ºC.
Przy pomocy miksera (na niskich obrotach) ubijać ser przez około 2 minuty, następnie cały czas ubijając dodawać cukier, mąkę i szczyptę soli. Dodać ubite jajka z żółtkiem, nasionka z laski wanilii, skórkę i sok z cytryny. Cały czas ubijać na niskich obrotach. Pod koniec dodać kwaśną śmietanę. Boki formy natłuścić masłem, wyciąć pasek z papieru do pieczenia i przykleić do boków formy. Masę wylać na spód formy i wstawić do piekarnika. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 90ºC i piec przez kolejne 25 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić do ostygnięcia na 2 godziny.
W tym czasie wymieszać składniki na wierzch i zrobionym w ten sposób kremem posmarować sernik po wyjęciu z piekarnika. Odstawić do ostygnięcia najlepiej na 8 godzin do lodówki.
Kroić nożem zanurzonym w ciepłej wodzie.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN