Mikołaj Rey spotkał się z mieszkającym w Polsce sudańskim poetą Nagmeldinem Karamallą. Przyjechał on do Polski na studia w 1988 roku i już został. Nagmeldin Karamalla-Gaiballa jest analitykiem politycznym, pracującym jako wykładowca na Uniwersytecie Warszawskim, ale pisze i publikuje też wiersze. Zobaczcie, jak wspomina swoje początki w Polsce i, jaką sudańską potrawę przygotował dla Mikołaja Reya.
Mikołaj Rey spotkał się z rodowitym Koreańczykiem Angelem Kimem, który opowiedział mu o kulturze i kuchni swojego kraju. Skąd wzięło się jego mało koreańskie imię? I co razem ugotowali? A co z kuchni koreańskiej do kuchni Dzień Dobry TVN przyniósł Mikołaj Rey? Wypróbujcie jego proste, acz egzotyczne przepisy na: smażonego kurczaka z ananasem i papryką, czekoladowe Mojito, mango lassi i mus z awokado i limonki z nutą tabasco.
Dziennikarz Dzień Dobry Wakacje Mateusz Hładki spędził dzień z Mikołajem Reyem. Jak kucharz spędza czas wolny? Czy lubi dzielić życie między Polskę a Francję? I co ceni sobie w kuchni obu krajów. Mikołaj zabrał Mateusza na bazar z ekologiczną żywnością. Zobacz, jakie produkty tam kupili i co z nich powstało w kuchni.
W ostatnim odcinku Projektu Lady Mikołaj Rey pokazał uczestniczkom programu, jak przygotować przyjęcie dla najbliższych. Podzielił się z nimi kilkoma przepisami. Mikołaja zaprosiliśmy do kuchni Dzień Dobry Wakacje, aby podzielił się z nami przepisami na rybę po grecku i piankę z awokado. W kuchni towarzyszyła mu aktorka Aleksandra Domańska.
Ling Ding urodziła się w Chinach, ale po polsku mówi perfekcyjnie. Co zachwyciło ją w naszym kraju tak bardzo, że postanowiła tu zamieszkać? I czym Polacy różnią się od Chińczyków? Z Ling spotkał się Mikołaj Rey. Razem, specjalnie dla Dzień Dobry TVN, przyrządzili prawdziwą kaczkę po chińsku.
Mikołaj Rey spotkał się z Hiszpanką Ines R. Artolą, która odkryła przed nim tajemnicę smaków Andaluzji. Razem przygotowali zupę Salmorejo, czyli krem z pomidorów na zimno. Jakich składników do tego potrzebowali? Jak im wyszła zupa?
Ricki Krzyżewski przyjechał z Kanady do Polski, by nauczyć się wymawiać swoje nazwisko. I został. Jak jego rodzina trafiła do Kanady? Mikołaj Rey spotkał się z nim, by przygotować tradycyjny pulled pork na pyszne kanapki. Czy wiesz, jak długo należy gotować to mięso?
Mikołaj Rey spotkał się z argentyńskim właścicielem bistro Christianem Rubinem, by poznać smak Ameryki Łacińskiej. Co razem ugotowali? Czy Mikołajowi smakowała yerba mate?
Mikołaj Rey spotkał się z pilotem śmigłowca Aleksandrem Sotnikovem. Co Sasza robi w Polsce i dlaczego wyjechał z Rosji? Czy tęskni za rodzinnym krajem? Zobaczcie, jaką tradycyjną rosyjską potrawę przygotował wspólnie z Mikołajem.
Mikołaj Rey postanowił sprawdzić, jak smakuje kuchnia indyjska. Pomógł mu w tym pochodzący z Indii Pardeep Kumar. Przygotował dla Mikołaja kurczaka po indyjsku. Danie wyglądało dobrze, a jak smakowało?
Dziś w naszej kuchni zrobiło się patriotycznie. A wszystko za sprawą Mikołaja Reya, który postanowił kulinarnie uczcić Święto Konstytucji 3 maja. Mikołaj przygotował potrawy w kolorze biało-czerwonym. Skorzystajcie z jego przepisów i sami przygotujcie: sałatkę z kopru włoskiego i truskawek, panna cottę z kalafiorem serem korycińskim i sosem pomidorowo-paprykowym, krwawego łososia z grilla oraz deser z ricotty i czereśni. Smacznego!
Tuwa to autonomiczna republika w azjatyckiej części Federacji Rosyjskiej. Z Tuwy pochodzi Aidys Norbu, który swojego szczęścia szuka w Polsce. Czym się tu zajmuje i czy lubi polskie jedzenie? Spotkał się z nim Mikołaj Rey. Posłuchajcie gardłowego śpiewu Aidysa i zobaczcie, co Mikołaj i Aidys razem ugotowali!
Mikołaj Rey spotkał się z Nowshadem Hossainem Babu, który z Bangladeszu do Polski przyjechał na studia. Po zdobyciu tytułu został w kraju i dziś jest reprezentantem Polski w krykiecie. Co razem ugotowali? Zobaczcie!
Tym razem Mikołaj Rey postanowił posmakować kuchni bałkańskiej. Spotkał się z szefem kuchni Borysem Ignatowem, który przyjechał do Polski na kilka dni w 1981 ... i już u nas został. Zobaczcie jakie smakołyki przygotowali!
Co zrobić, żeby guacamole nie ściemniało? Czym tak naprawdę jest salsa? I skąd wzięli się mariachi? W kuchni Dzień Dobry TVN - meksykańskie szaleństwo! Właścicielka meksykańskiej restauracji Agnieszka Kręglicka i meksykański kucharz Alberto Zarazua-Cutino przygotowali salsę na trzy sposoby, smażoną fasolę, guacamole, marynowaną czerwoną cebulę, quesadillas i tacos. A Mikołaj Rey spotkał się z Meksykaninem, który postanowił zamieszkał w Polsce. Co razem ugotowali?
Aleg Bogatishev pochodzi z Doniecka na Ukrainie. Opuścił kraj w 2014 roku, kiedy wybuchł tam konflikt. W Polsce jest instruktorem tańca towarzyskiego, a na Ukrainie zdobył tytuł wicemistrza w tańcu latynoamerykańskim. Mikołaj Rey odwiedził go, by zasmakować ukraińskiej kuchni. Czy różni się od polskiej?
Zanim pojawią się nowalijki, wiosnę w kuchni możemy rozpocząć cykorią! W Dzień Dobry TVN swoje przepisy zdradził nam Mikołaj Rey. Marcin Meller twierdzi, że cykorię w lodówce ma zawsze! A Wy - lubicie cykorię?
Podczas kolejnej podróży kulinarnej miłośnik smaków Mikołaj Rey spotkał się z pochodzącą z Teksasu Sonnet Frisbie. Zobaczcie, jaki teksański specjał razem przygotowali. Dowiedzieliśmy się również, co Amerykanka robi w Polsce, gdzie nauczyła się naszego języka i jaki polski smak pozytywnie ją zaskoczył.
Mikołaj Rey spotkał się z Gregorem Langwaldem - Niemcem od 10 lat mieszkającym w Polsce. Przyjechał tu tylko na chwilę, ale w naszym kraju zatrzymała go miłość. Czy to znaczy, że łatwiej dogadać się z Polką niż z Niemką? Dlaczego Mikołaj Rey uznał, że "jest trochę Włocha w tym Niemcu"? Gregor i Mikołaj przygotowali razem szparagi. Skorzystajcie z ich przepisu!
Jak smakuje gorący włoski wieczór? Mikołaj Rey spotkał się z Włochem z krwi i kości Emanuelem Liacim aby to sprawdzić. Jak nauczyciel języka włoskiego trafił 17 lat temu do Polski? Gdzie jest jego prawdziwy dom? I co ugotowali razem z Mikołajem?
W kuchni Dzień Dobry TVN Mikołaj Rej przygotował pyszne dania dla ukochanej teściowej: elegancką sałatkę grecką, pitę z porem, wątróbkę cielęcą z fondue z szalotek oraz jogurt jak milion dolarów.
Homnath Sapkota pochodzi z Nepalu. W Polsce mieszka i gotuje już od 20 lat: "Tam zawsze jest wojna, dlatego jestem w Polsce. Jest cicho, spokojne, a ludzie są mili". Mikołaj Rey wybrał się do jego restauracji, żeby spróbować jak smakuje Nepal.
W wyniku rozdrobnienia ziarna zbóż powstaje mąka, która powszechnie używa się do wyrobu pieczywa, produkcji makaronów i wyrobów cukierniczych. Jakie są rodzaje i typy mąki? W jaki sposób powstaje biała mąka? Co można zrobić z mąki kukurydzianej, co z gryczanej, a co z migdałowej? Jaka mąka jest najpopularniejsza we Francji? O tym w Dzień Dobry TVN nasz kulinarny smakosz Mikołaj Rey.
Nawet jeśli zdrowo się odżywiasz, możesz mieć w organizmie pełno toksyn, które np. wdychasz wraz ze smogiem. Co jeść, aby oczyścić organizm? W Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey polecił natkę pietruszki i zieloną herbatę. Dlaczego? Czy jeden zielony koktajl dziennie wystarczy, aby pozbyć się toksyn z ciała?
Oj, Marcin Prokop jest chyba zazdrosny o Dorotę Wellman, ponieważ Dorota dostała od Mikołaja Reya pierścionek. Czy Dorocie spodobał się prezent? Dlaczego Mikołaj obdarował ją własnie pierścionkiem? Po tych "oświadczynach" w Dzień Dobry TVN nasz ekspert wyjaśnił, co trzeba jeść, by poprawić wygląd swojej skóry?
Beata Wilbik chciała pracować w zawodzie pielęgniarki anestezjologicznej od kiedy pamięta. Co powinna jeść osoba, która pracuje po kilkanaście godzin dziennie, żyje w ciągłym napięciu i musi być zawsze gotowa do działania? Czy nasz kulinarny ekspert Mikołaj Rey poradził sobie w roli pielęgniarza?
Jaka jest geneza słowa hamburger? Czy boczniakami można zastąpić mięso w burgerze? I jakie są wartości odżywcze grzybów? Na te pytania odpowiedział w Dzień Dobry TVN nasz kulinarny smakosz Mikołaj Rey, który zdradził też, jakie potrawy można zrobić z boczniaków i, która kuchnia ceni je najbardziej. Dlaczego Dorota Wellman nie lubi tych grzybów, a Marcin za nimi przepada?
Wzdęcie, znane również jako bębnica, zdarzyło się kiedyś każdemu z nas. Co robić, by zapobiec nieprzyjemnemu uczuciu ciężkości? Mikołaj Rey radzi w Dzień Dobry TVN, by omijać: skrobię, laktozę, jabłka w dużej ilości oraz oligosacharydy. Efekt "balona" w brzuchu może pojawić się również przez szybkie jedzenie i niedokładne gryzienie pokarmu przed połknięciem.
Biblia dla Mikołaja Reya jest źródłem kulinarnych inspiracji. Czym jest tzw. dieta biblijna? Jakie są jej wady i zalety? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedział nasz kulinarny smakosz Mikołaj Rey.