Szparagi zielone
Ugotować we wrzącej wodzie ze szczyptą soli i cukru oraz kilkoma kroplami octu, najlepiej na stojąco (pionowo) w wysokim garnku. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i mundurkach. Duży plaster białej szynki pokroić na pół po skosie (na trójkąt). Zawinąć 4 do 5 szparagów w szynce tak, by główki pozostały widoczne.
Sos holenderski
250 g masła
3 żółtka
sok z połowy jednej cytryny
50 ml wody lub Noilly Prat
sól, pieprz Cayenne (ostra papryka)
Masło roztopić w osobnym garnku. W drugim garnku, poza ogniem, dokładnie połączyć żółtka, sok z cytryny i wodę. Rozgrzać mieszankę na małym ogniu nieustannie mieszając trzepaczką, aż sabayon (mieszanka) będzie kremowa i gęsta. Pilnować temperatury (nie może się zrobić jajecznica!). Następnie bardzo powoli wlać roztopione masło, mieszając nieustannie, by całość się połączyła (jak majonez). Na tym etapie można garnek (na przemian) zdejmować z ognia i wstawiać go z powrotem. Jeśli temperatura będzie za wysoka, wszystkie elementy sosu się rozdzielą. Na koniec doprawić solą i pieprzem Cayenne do smaku, ewentualnie dodać trochę cytryny. Smacznego!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN