Jak sensownie wyposażyć spiżarkę? Pomoże ci w tym zasada "trzech sztuk"

Źródło: Dzień Dobry TVN
Jak sensownie wyposażyć spiżarkę?
Jak sensownie wyposażyć spiżarkę?
Gdzie ulokować pieniądze podczas rekordowej inflacji?
Gdzie ulokować pieniądze podczas rekordowej inflacji?
Najwyższa inflacja od 20 lat
Przed nami podwyżki cen prądu
Przed nami podwyżki cen prądu
Stopy w górę. Jak zmieni się twoja rata?
Stopy w górę. Jak zmieni się twoja rata?
Przygotowując zimowe zapasy, należy przede wszystkim kierować się umiarem. Ważny jest także sposób, w jaki przechowujemy zakupione produkty. Jak sensownie wyposażyć spiżarkę? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała kucharka i edukatorka ekologiczna Jagna Niedzielska.

Jak przygotować zimowe zapasy?

Coraz więcej Polaków decyduje się na przygotowanie zimowych zapasów. Ceny cały czas rosną, a niektóre produkty błyskawicznie znikają z półek. Wynika to z faktu, że poddajmy się panice i wykupujemy dostępne towary. Jak nie wpaść w zakupowy szał? Warto przemyśleć, czego tak naprawdę nam potrzeba i wybrać optymalną ilość tych produktów.

W jaki sposób kupować, by później nie żałować? Według Jagny Niedzielskiej jest kilka zasad, których powinniśmy się trzymać. - Przede wszystkim zwróćmy uwagę na to, żeby nasze produkty były różnorodne - wyjaśnia ekspertka w studiu Dzień Dobry TVN. - Produkty, które kupujemy, powinny mieć wysoką gęstość odżywczą, kaloryczność, tak jak np. pestki, ziarna i orzechy, no i też długą trwałość - dodaje.

Jak sensownie zaopatrzyć spiżarnię?

Kucharka poleca również stosować się do zasady "trzech produktów". Na czym polega?

- Kupujemy trzy produkty tego samego rodzaju. Jeden z nich jest na wykorzystanie już teraz, a dwa produkty na zaś - zaznacza Jagna Niedzielska. - Zapasy możemy robić po trochu np. wykorzystując promocje - radzi.

Bardzo ważny jest także sposób przechowywania zapasów. Jak tłumaczy edukatorka ekologiczna, powinny być one umieszczone w miejscu, w którym nie ma wysokiej wilgotności, czy temperatury. W spiżarce warto trzymać m.in. zboża.

- Przechowujemy je w szklanym słoiku, a opakowaniu próżniowym mogą wytrzymać nawet do 8 lat - zaznacza.

Na twojej liście powinny znaleźć się także warzywa. - Powinny być kiszone, mogą być w puszce np. pomidory (...), jeżeli puszka jest zardzewiała lub nabrzmiała to może być znak, że jest zepsuta - ostrzega ekspertka. Specjalistka radzi, by uważnie czytać ich skład. - Im krótszy, tym lepszy - dodaje.

Produkty garmażeryjne, mięsne bezpiecznie przechowamy do około trzech miesięcy. - Im bardziej chude mięso, tym może dłużej leżakować w zamrażalniku np. chuda wołowina nawet do 9 miesięcy, natomiast mięso mielone już tylko do 3 - podsumowuje kucharka.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Aleksandra Matczuk

Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki / East News

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana