Bagietka, kajzerka i grahamka - skąd wzięły się nazwy bułek? Jedną z nich wymyślono na cześć cesarza Franciszka Józefa

Bułka niejedno ma imię
Piekarnie oferują coraz więcej rodzajów pieczywa, ale okazuje się, że określenia tych wyrobów różnią się w zależności od regionu. Językoznawczyni Monika Kresa powiedziała nam, skąd wzięły się nazwy najpopularniejszych bułek.

1 czerwca obchodzimy Święto Bułki. Jednego z najbardziej znanych i lubianych produktów spożywczych. Z tej okazji przypominamy, dlaczego bułki noszą swoje konkretne nazwy.

Bułka paryska - jaka jest jej prawdziwa nazwa?

Od naszej ekspertki dowiedzieliśmy się, że według dziewiętnastowiecznej legendy, bagietkę wymyślili kucharze Napoleona – długa i cienka bułka miała się idealnie mieścić w spodniach żołnierzy. Przekazu tego nie potwierdzają jednak żadne materiały źródłowe. Wyrób ten występuje pod wieloma nazwami.

- "Angielka" jest najbardziej zagadkowa. O ile bułkę francuską czy paryską możemy wyjaśnić nawiązaniem do słynnej francuskiej bagietki, o tyle ta "angielka" nawiązuje chyba do znanego francuza - stwierdziła dr Monika Kresa.

Porządki domowe

Źródło: Dzień Dobry TVN
Wiosenne mycie okien
Wiosenne mycie okien
 Jak nie dać plamy w święta
Jak nie dać plamy w święta
Jak prać biustonosz?
Jak prać biustonosz?
Pielęgnacja ubrań za czystych do prania
Pielęgnacja ubrań za czystych do prania
Skuteczne sposoby na umycie nagrobka
Skuteczne sposoby na umycie nagrobka
Pod czym spać, żeby się wyspać?
Pod czym spać, żeby się wyspać?
Jak zastąpić chemię do sprzątania naturalnymi produktami?
Jak zastąpić chemię do sprzątania naturalnymi produktami?

- Nasze rodzime bułki paryskie wyglądają inaczej niż bagietki tradycyjne. Nazwa nawiązuje do kształtu bułki, ale tutaj przez podobieństwo nazywamy ją bułką francuską albo paryską. Bagietka to symbol Paryża czy Francji - dodała.

Kajzerka - czym warszawska różni się od krakowskiej?

Nazwa "kajzerka" pochodzi od niemieckiego słowa kaiser, czyli cesarz. Recepturę jej wypieku wymyślono na cześć cesarza Franciszka Józefa.

- Kajzerka jest kajzerką - wszędzie mówi się tak samo - powiedziała językoznawczyni Monika Kresa.

- Różnice są w liniach na kajzerce. Bo pięć nacięć to kajzerka warszawska, a cztery - krakowska - dodała.

Grahamka - skąd wzięła się nazwa bułki?

W tym przypadku nazwa nawiązuje do nazwiska amerykańskiego dietetyka, Sylvestra Grahama, który wynalazł ten rodzaj chleba.

- To przykład, gdzie nazwisko przechodzi na nazwę pospolitą - stwierdziła ekspertka.

Historia chałki

Językoznawczyni pochyliła się także nad nazewnictwem chałki. To w kuchni polskiej słodkie, a w kuchni żydowskiej tylko lekko słone, puszyste, drożdżowe pieczywo pszenne w postaci zaplecionego warkocza.

- Tutaj mamy zapożyczenia z języka jidysz. Chałka, czyli zdrobnienie od chała, a w języku jidysz po prostu chleb - dowiedzieliśmy się od dr Moniki Kresy.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl

Zobacz też:

Autor: Oskar Netkowski

Źródło zdjęcia głównego: Antenna/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości