Miłośnicy domowego pieczywa
Chleb na zakwasie czy na drożdżach? Biały czy razowy? Z ziarnami czy bez? Jeśli chodzi o wyrób pieczywa opcji, jak widać, nie brakuje. Wie o tym każdy – zarówno doświadczony, jak i domorosły piekarz.
Rzeczywiście wszyscy pieką chleby. Jak mamy ten chleb w domu, to zachowujemy sobie tak jakby minimum bezpieczeństwa, że przeżyjemy
– wyjaśniła Agata Ziemnicka, psychodietetyk.
Zdaniem specjalistki wypiekanie pieczywa w domu stanowi świetny eksperyment dla dzieci. Samodzielne pieczenie chleba raz w miesiącu uczy maluchy, że potrafiąc zrobić coś z zaledwie 3 składników, to wszystko jest możliwe i na pewno zawsze sobie poradzą.
Upieczenie chleba, a potem przekazanie go komuś jest symbolem przekazywania miłości i myślę, że jak się dziecku upiecze chleb albo komuś kogo się kocha, to na pewno tej rodzinie jest lepiej
– dodała Ziemnicka.
Pogotowie chlebowe
Piekarskimi aspiracjami wykazał się również bloger Wujaszek Liestyle, który wypieka chleb i rozdaje go chętnym przechodniom.
Jest to piekarnia non profit. Jest to działanie skierowane na pomoc ludziom. Ludzie nie mogą dostać teraz pieczywa albo boją się tego pieczywa, bo jest dotknięte przez kogoś albo okaszlane i tak dalej, więc jest to taki pewniaczek
- wyjaśnił Wujaszek Liestyle, bloger, piekarz.
Gotowe pieczywo zostaje spuszczone po linie z czwartego piętra prosto do rąk wielbicieli chleba:
Odbierają, są szczęśliwi, mają od razu super dzień
– stwierdził Wujaszek.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Zobacz też:
Przepis na chleb z kaszy gryczanej – bezglutenowy i bez drożdży. Jaką kaszę wybrać?
Najzdrowsze pieczywo – jaki chleb warto włączyć do diety?
Przepis na zdrowy chlebek bananowy. Idealny dla osób na diecie!
Autor: Agata Polak