21 maja obchodzony jest Dzień Whisky. Z tej okazji warto przypomnieć czym się różni whisky od whiskey.
By whisky zyskała niepowtarzalną głębię smaku, musi leżakować przez przynajmniej trzy lata w beczkach dębowych o pojemności nieprzekraczającej siedmiuset litrów. Whisky produkowana jest w wielu regionach świata, pozyskuje się ją różnymi metodami, zachowując odmienne standardy jakości. Dzięki temu każdy smakosz whisky może cieszyć się rozmaitymi rodzajami słynnej „wody życia”.
Jakie są podstawowe rodzaje whisky?
Wśród najbardziej znanych rodzajów whisky należy wymienić szkocką i irlandzką, uznaniem cieszy się także whisky amerykańska czy japońska. Produkcją alkoholu zajmują się w Azji oraz w Kanadzie, a w Europie, oprócz Szkocji i Irlandii, wytwarza się go w Anglii, Walii, Niemczech, Czechach, Francji, Szwecji, Finlandii, Holandii, Hiszpanii oraz w Polsce. Za najlepszą na świecie whisky uznaje się tę produkowaną w Szkocji. Destylat mogący uchodzić za whisky szkocką, musi być wytwarzany w Szkocji i przez minimum trzy lata dojrzewać w beczkach. Warto wiedzieć, że większość rodzajów whisky szkockiej jest dwukrotnie destylowana.
Amerykański sen
„Wodę życia” można dzielić nie tylko ze względu na miejsce jej wytwarzania, lecz także na rodzaj surowca, z którego została zrobiona. W takim przypadku należy wymienić: malt whisky (whisky słodowa), blended whisky (whisky mieszana), grain whisky (whisky zbożowa), blended malt whisky, nazywana również pure malt (mieszana whisky słodowa), czy blended grain whisky (mieszana whisky zbożowa).
Rodzaje whisky – malt, blended, blended malt, grain, blended grain
Ceniona na całym świecie whisky słodowa (malt whisky) jest wytwarzana według najstarszych zasad. Trunek powstaje zgodnie z regułami, którym dawniej pozostawali wierni średniowieczni mnisi. Whisky słodowa pozyskiwana jest w procesie zacierania, fermentacji, destylacji oraz leżakowania.
Proces produkcji oparty jest na procesie wsadowym, co oznacza, że malt whisky produkuje się partiami. W czasie pozyskiwania whisky słodowej korzysta się ze składników takich jak zesłodowany jęczmień, drożdże i woda. Jako dodatek stosowany bywa również karmel (pomocny przy utrzymaniu barwy), dodawany jeszcze przed butelkowaniem. To właśnie malt whisky uznaje się za jeden z najdoskonalszych rodzajów whisky. Stanowi ona „towar luksusowy”, a whisky mieszane można zdobyć wszędzie, na przykład w supermarketach.
Blended whisky (whisky mieszana) jest mieszaniną wielu rodzajów whisky słodowych czy zbożowych. To najpopularniejsza whisky na świecie (około 95% sprzedawanej na świecie whisky to typ „blended”).
Trunek powstaje z przynajmniej jednego rodzaju zboża. Oprócz jęczmienia w jej składzie może być również kukurydza, żyto czy pszenica. Whisky typu grain jest wytwarzana szybką i prostą metodą za pomocą alembików Coffeya. Większość rodzajów szkockich whisky jest blendami, tworzonymi właśnie z wykorzystaniem whisky grain. Butelkowana, czysta whisky typu grain należy do bardzo rzadkich. Znawcy uważają ją za whisky drugiej kategorii.
Wśród butelek whisky można również odnaleźć blended malt, znaną także jako pure malt. Tego typu whisky tworzona jest z mieszaniny single malt whisky pochodzących z różnych destylarni.
Koneserzy whisky dobrze znają też blended grain whisky. Jest to zbożowa mieszanka whisky. Powstaje z single grain produkowanych w różnych destylarniach.
Rodzaje whisky single malt - jakie są?
Jedną z najpopularniejszych postaci whisky jest single malt whisky (whisky słodowa). Trunek wytwarza się z jednego rodzaju słodu jęczmienia, wykorzystując przy tym jedną konkretną destylarnię. Whisky single malt finalnie pochodzi jednak z różnych beczek . Ten rodzaj trunku jest jednym z najbardziej docenianych wśród koneserów. Do najbardziej znanych whisky typu single malt należą: Ardbeg, The Balvenie, Laphroaig, Glenfiddich i Glenmorangie.
Warto również wymienić pochodzącą z ojczyzny „wody życia” single malt scotch whisky. Wspomniany trunek, będący produktem jednej gorzelni, jest wytwarzany wyłącznie z jednego rodzaju słodu, do którego nie dodaje się innego ziarna, musi spełniać jeszcze jeden warunek: leżakować w dębowych deskach w Szkocji przynajmniej przez trzy lata. Butelkuje się go również w Szkocji.
Zobacz także:
- Przepis na dyniowy irish cream. Sprawdź, jak łatwo go zrobić!
- Grzane alkohole idealne na jesienne długie wieczory. Sprawdź najlepsze przepisy na grzańce
- Niebieskie wino - jak powstaje i jak smakuje?
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Fot. Getty Images/Jay's photo