Przepis na dyniowy irish cream. Sprawdź, jak łatwo go zrobić!

dyniowy irish cream wlany do kieliszka na tle karafki i dyni
Dyniowe irish cream
Źródło: 5./15 WEST/Getty Images
Dynia może być wykorzystywana nie tylko do wypieków i słonych potraw. Puree nada się również do zrobienia pysznego dyniowego irish creamu, czyli likieru na bazie whisky i śmietany. Sprawdź nasz prosty przepis na jesiennego drinka.

Whisky czy whiskey do irish creamu?

Irish cream to popularny alkohol na bazie irlandzkiej whisky i śmietanki. Samo whisky w Irlandii wytwarzane jest na bazie słodu jęczmiennego, w przeciwieństwie od amerykańskiej whiskey, która wytwarzana jest na bazie kukurydzy. Zatem wybierając alkohol do dyniowego irish creamu lepiej jest wybrać oryginalnie irlandzki alkohol, gdyż ma on charakterystyczny posmak. Drink przygotowany z amerykańskiej whiskey może zupełnie inaczej smakować.

Dyniowy irish cream - przepis krok po kroku

Składniki:

  • śmietanka kremówka - 200 ml,
    • mleko skondensowane - 400 ml,
      • irlandzka whisky - 400 ml,
        • puree z dyni - 200 g,
          • espresso - 30 ml (może być zamienione na kawę rozpuszczalną),
            • gałka muszkatołowa - 0,5 łyżeczki,
              • cynamon - 0,5 łyżeczki,
                • laska wanilii - 0,5.

                  Sposób przygotowania:

                  1. Dynię przekroić, oczyścić z pestek i gniazda nasiennego. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem i piec przez 20 minut w 200 stopniach.
                    1. Kiedy dynia będzie gotowa, wyjąć ją z piekarnika, wybrać miąższ i zblendować na puree. Odważyć 200 gramów, jeśli zostanie więcej masy, można ją zamrozić.
                      1. Do garnka wlać śmietankę i mleko kondensowane. Dodać przyprawy i puree z dyni. Całość grzać przez 30 minut nie doprowadzając do zagotowania (tak, aby nie doszło do ścięcia się mleka).
                        1. Dolać espresso lub przygotować kawę rozpuszczalną - dwie łyżeczki rozpuścić w 30 ml wody. Dolać do wywaru.
                          1. Po tym czasie zdjąć płyn z ognia i przestudzić. Wyjąć laskę wanilii.
                            1. Do płynu dolać alkohol, dokładnie wymieszać i przelać do wyparzonych i zdezynfekowanych butelek. Szczelnie zakręcić.
                              1. Dyniowy irish cream można podawać na ciepło lub na zimno.

                                Smacznego!

                                Zobacz wideo: Dynia w roli głównej

                                Dynia w roli głównej
                                Źródło: Dzień Dobry TVN

                                Zobacz także:

                                Autor: Teofila Siewko

                                Źródło zdjęcia głównego: 5./15 WEST/Getty Images

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości