Styl życia

Jak usunąć konto na FB? Jak to zrobić na stałe, a jak tymczasowo?

Styl życia

Autor:
Adrian
Adamczyk
CMB/Getty ImagesDziewczyna z tabletem

Usunięcie swojego konta na Facebooku nie zawsze wiąże się z utratą wszystkiego, co dotychczas tam umieściliśmy. Sprawdź, jak usunąć na stałe swoje konto na Facebooku, a jak zrobić to tymczasowo i zachować dane, na których nam zależy.

Jak usunąć konto na Facebooku na stałe lub tymczasowo?

Jak usunąć FB na stałe, a jak tymczasowo? Czy da się przywrócić konto na FB po usunięciu? Czy wszystkie dane z FB są usuwane? Co zostaje i kto to może zobaczyć? Te i wiele innych pytań rozważają osoby, które z jakiegoś powodu postanawiają ograniczyć tymczasowo lub trwale swoją obecność w najpopularniejszym portalu społecznościowym na świecie.

Skutki usunięcia konta na FB na stałe

Przed usunięciem konta Facebook umożliwia pobranie kopii swoich informacji (takich jak zdjęcia i posty) z Facebooka oraz kopię informacji Oculus, jeśli konta na Facebooku jest używane, żeby zalogować się do Oculusa. Po usunięciu konta nie będzie można odzyskać żadnych dodanych na nim treści.

Usuniętego konta po upływie określonego czasu nie można aktywować ponownie. Co prawda Facebookowi zależy na tym, aby jego użytkownicy nie odchodzili na stałe, dlatego daje możliwość powrotu, a w trakcie procesu usuwania zapyta kilka razy, czy jesteście pewni tej decyzji. Konto można odzyskać w ciągu 30 dni od rozpoczęcia procesu jego usuwania. Oczywiście inni użytkownicy nie mają wówczas dostępu do tych danych - nie mogą już widzieć profilu. Po tym czasie profil na FB i cała jego zawartość, a więc zdjęcia, posty, filmy, linki, członkostwo w grupach i wydarzeniach, wszystkie polubienia i wszystkie inne dodane przez użytkownika informacje zostaną bezpowrotnie usunięte. Nie będzie można odzyskać żadnych dodanych treści.

Co prawda odzyskanie treści jest możliwe w wyjątkowych sytuacjach, np. w celach prawnych. Facebook potrzebuje czasu, by trwale usunąć dane związane z istnieniem konkretnego profilu. Trwa to do około 90 dni i właśnie wtedy można się o nie zwrócić, pod warunkiem, że są niezbędne do wyjaśnienia istotnej sprawy i podniesienia jakości i bezpieczeństwa danych w przyszłości. Więcej o pracy z danymi pisze sam Facebook na swojej stronie.

Po usunięciu konta na fb na stałe nie można:

  • korzystać z aplikacji Facebook Messenger,
  • korzystać z funkcji Logowanie przez Facebook w aplikacjach, np. Spotify, Pinterest.

Jak trwale usunąć konto na FB? Poradnik krok po kroku

  • Wejdź na swój profil
  • Kliknij w kółeczko ze strzałką w dół/trójkątem w prawym górnym rogu Facebooka
  • Kliknij Ustawienia i prywatność
  • Kliknij Ustawienia
  • W kolumnie po lewej stronie kliknij opcję Twoje informacje na Facebooku
  • Kliknij opcję Dezaktywacja i usunięcie
  • Kliknij Usuń konto na stałe
  • Kliknij Przejdź do usuwania konta
  • Kliknij Usuń konto
  • Wprowadź hasło
  • Kliknij Kontynuuj

Jak anulować usunięcie konta:

  • Zaloguj się do konta na FB przed upłynięciem 30 dni od podjęcia decyzji o jego usunięciu
  • Kliknij opcję Anuluj usunięcie
  • Jak tymczasowo dezaktywować konto na Facebooku?

Jeśli chcesz usunąć konto na Facebooku tak, aby móc do niego wrócić ponownie za jakiś czas, wystarczy je dezaktywować. Dzięki temu można odpocząć przez pewien czas od Facebooka przy jednoczesnym zachowaniu wszystkiego, co dotychczas tam umieściliśmy: zdjęcia, filmy, posty, komentarze i "zbudowaliśmy" - np. członkostwo w grupach, udział w wydarzeniach etc.

Tymczasowe usunięcie (dezaktywacja) konta na FB krok po kroku:

  • Wejdź na swój profil
  • Kliknij w kółeczko ze strzałką w dół/trójkątem w prawym górnym rogu Facebooka
  • Kliknij Ustawienia i prywatność
  • Kliknij Ustawienia
  • W kolumnie po lewej stronie kliknij opcję Twoje informacje na Facebooku
  • Kliknij opcję Dezaktywacja i usunięcie
  • Wybierz opcję Dezaktywuj konto
  • Kliknij opcję Kontynuuj dezaktywację konta
  • Wykonaj instrukcje w celu potwierdzenia dezaktywacji

Co się dzieje, kiedy konto jest zdezaktywowane?

Nikt inny nie widzi Twojego profilu i jego zawartości. Nadal jednak widoczne są niektóre informacje, np. wysłane przez Ciebie wiadomości do znajomych. Znajomi mogą widzieć również Twoje imię i nazwisko na swoich listach znajomych. Osoby, które nie mają Cię w znajomych w ogóle nie zobaczą Twojego profilu - również na listach Twoich znajomych. Administratorzy grup w dalszym ciągu widzą posty i komentarze opatrzone Twoim imieniem i nazwiskiem.

Warto pamiętać, że jeśli nie wyłączysz Messengera lub nie wylogujesz się po dezaktywacji konta na Facebooku, Messenger nadal pozostanie aktywny. Mimo czasowej dezaktywacji konta na FB, nadal możliwe jest korzystanie z Messengera. Poza tym zdjęcie profilowe na Facebooku jest widoczne w konwersacjach w Messengerze, a profil nadal można odszukać w Messengerze.

Jak aktywować zawieszone konto na FB?

Aby aktywować swoje konto i "usunąć z niego zwieszenie" wystarczy wejść na swój profil i ponownie się zalogować. Konieczny wówczas jest dostęp do adresu mailowego lub numeru telefonu podpiętego pod facebookowy profil.

Zobacz także:

Autor:Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: CMB/Getty Images

Pozostałe wiadomości