Tołpyga - azjatycka ryba żyjąca w polskich rzekach. Na co bierze i jak ją złowić?

Sterta obłożonych lodem ryb. Łowienie ryb. Wędkarstwo.
Tołpyga - azjatycka ryba żyjąca w polskich rzekach
Źródło: promicrostockraw/Getty Images
Tołpyga to ryba pochodząca z Chin i Rosji. Jej występowanie w polskich jeziorach to efekt sztucznego zasiedlenia. Żyje razem z karpiami i amurami. Jest rybą płochliwą i bardzo ostrożną. Zazwyczaj jest łowiona przy okazji złowienia karpia. Sprawdź, na co bierze tołpyga i jak można przyrządzić złowioną rybę.

Tołpyga to rzadka, duża ryba zamieszkująca polskie jeziora. Żyje obok karpia i amura, przyjmując ich styl życia. W Polsce obecna od ponad 50 lat, została sztucznie wprowadzona do naszych wód. Jest rybą ostrożną i płochliwą. Nie zbliża się do brzegu. Bierze na przynęty karpia i amura, dlatego bardzo często wpada wędkarzom jako przypadek w łowach. Jej wyciągnięcie na brzeg wymaga nie lada siły, bowiem jest rybą silną i stawiającą opór. W początkowym stadium rozwoju tołpyga żywi się roślinnością, w późniejszym okresie drobnym planktonem i rybami.

Występowanie tołpygi

Tołpyga to ryba zamieszkująca wody słodkowodne - jeziora i stawy. Nie jest objęta okresem ochronny ani limitem w dobowym połowie. Nie jest też rybą polską. Przywędrowała do nas z Azji (Chin) oraz z Rosji, a jej występowanie w polskich wodach to efekt sztucznych zasiedleń i zarybień. Dotarła do nas stosunkowo niedawno, bowiem w latach 60-tych XX wieku. Tołpyga dzieli środowisko z karpiami i amurami białymi, nie tylko występuje w tych samych wodach, ale pływa w tych samym siedliskach. Dlatego często zdarza się, że wędkarz, który wybrał się na łowienie karpi, wraca z połowu z tołpygą. Adaptując się w tym samym środowisku co karp i amur, przyjęła ich zwyczaje, ten sam pokarm, a nawet skuszenie się na te same sposoby łowienia.

Przepisy Andrzeja Polana

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

Tołpyga to ryba niezbliżająca się do brzegów, pozostająca w znacznym oddaleniu. Z natury jest płochliwa, nie lubi prądów i wzburzonej wody. Zawsze trzyma się w spokojnym miejscu i jest bardzo ostrożna, nawet kiedy wypływa na polowanie pokarmu. Tołpyga to ryba o dużych gabarytach. Osiąga do 100 cm długości i masę 20 kg. Pokryta jest srebrzysto białymi łuskami. Ma biały brzuch i ciemnieje w górę do grzbietu. Tołpyga jest rozmnażana sztucznie, samica składa około 500 tys. jaj ikry tuż przy powierzchni wody, tam gdzie występuje kamieniste lub piaszczyste twarde podłoże. Tołpyga dożywa do 20 lat. Najczęściej w polskich wodach spotykana jest tołpyga biała. Wraz z nią została zaadaptowana tołpyga pstra, jednak jej występowanie jest znikome. 

Jak złowić tołpygę - na co bierze?

Najczęściej wędkarze łowią tołpygę metodą na spławik lub na grunt. Z racji swoich gabarytów, osiągających nawet 100 cm, złapana ryba wymaga niemałej siły, by ją wyciągnąć. Jest waleczna i stawia duży opór. Dlatego chcąc ją złowić, należy wyposażyć się w mocny kołowrotek z hamulcem i grubą, wytrzymałą żyłkę (0,50 mm). Nie ma jednak tradycji łowienia tołpygi, jest to ryba, którą łowi się przy okazji. Żywi się roślinnością i planktonem, dlatego na przynętę sprawdzą się owoce (śliwki, mirabelki), warzywa (sałata, kukurydza, ziemniaki), chleb, ciasto, glony, ale też robaki. Tołpyga lubi ciastka maślane, herbatniki i biszkopty, do tego pokarm powinien być podany w czymś, co tworzy smugę, która przyciągnie rybę. Najlepiej sprawdzi się mleko. Dodatkowo zanętę możemy wzbogacić o białe robaki

Technika łowienia tołpygi

  • Łowienie na spinning - odbywa się głównie w nocy, kiedy ryba jest aktywna. Daje się wówczas złapać na jaskrawe i błyszczące koguty i błystki obrotowe lub wahadłowe. Najbardziej lubuje się w kolorze seledynowym.
    • Metody na spławik i na grunt - będą skuteczne pod warunkiem dobrze przygotowanej zanęty. Tołpyga, co prawda, daje się nabrać na zanęty przygotowane dla karpi czy amury, jednak jeśli chcemy przygotować zanętę typową pod tołpygę, warto zadbać o to, by była ona właśnie dedykowana dla nich.

      Najlepszy okres na łowienie tołpygi

      Nie ma określonego okresu na połów tołpygi. Jest to ryba aktywna właściwie przez cały rok, jednak jej największa aktywność przypada na jesień. Ale nawet w styczniu można wybrać się na łowienie tołpyg.

      Jak smakuje tołpyga? Jak można ją przyrządzić?

      Tołpyga ma białe i delikatne w smaku mięso. Dla niektórych jej zapach może nie być zachęcający, bowiem kojarzy się z mułem. Jednak w smaku nie ma nawet najmniejszego posmaku błota. Tołpyga ma dużo drobnych i delikatnych ości, dlatego jest trochę problematyczna w jedzeniu. To ryba tłusta, stanowiąca bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych.

      Tołpyga jest łatwa do przyrządzenia. Ze względu na jej delikatność łatwo przejmuje smak dodatków, dlatego zaleca się stosowanie przypraw i ziół w małej ilości. Najzdrowsza jest podana w formie pieczonej lub grillowanej. Tołpygę możemy kupić w sklepach rybnych lub u miejscowych rybaków i dostawców. Jej cena jest również uzależniona od pochodzenia. Najczęściej cena tołpygi oscyluje w granicach 30 zł za kilogram. 

      Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

      Zobacz także:

      Autor: Adrian Adamczyk

      Źródło zdjęcia głównego: promicrostockraw/Getty Images

      podziel się:

      Pozostałe wiadomości