Smardz jadalny - jak wygląda?
Smardz to bardzo charakterystyczny grzyb. Rośnie na wysokość około 15 centymetrów, ma białą i pustą w środku nóżkę. Wzrok przyciąga brązowo-beżowy kapelusz grzyba, stożkowaty, z wnętrzem przypominającym plaster miodu.
Sezon na smardze rozpoczyna się już w pod koniec marca, ale to właśnie w kwietniu i maju jest ich w lasach najwięcej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Grzyby
Smardze - gdzie zbierać i na co uważać?
Smardze pomimo swojego charakterystycznego wyglądu mają w środowisku łudząco podobnego przeciwnika. Dlatego wybierając się na grzybobranie, należy bardzo dokładnie przyjrzeć się zbieranym leśnym rarytasom. Smardze łatwo bowiem pomylić z trującą piestrzenicą kasztanową.
Warto wiedzieć, że smardze są w Polsce pod częściową ochroną. Bezkarnie można je zbierać tylko na terenach ogrodów, upraw ogrodniczych, szkółek leśnych oraz poza terenami zieleni lub wybrać się dalej, do Słowacji lub Czech, gdzie grzyby te zbierać można bez przeszkód wszędzie.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Mushpasta - przepis na pastę z grzybów Jagny Niedzielskiej
- Smardz - jak przyrządzić ten wiosenny grzyb? Sprawdź nasze pomysły na obiad
- Barney - pies, który znajduje trufle. "Musi mieć dobry nos i chęć do pracy"
Autor: Patrycja Sibilska
Źródło zdjęcia głównego: gui00878/Getty Images