Zraz wołowy jak w domu z kaszą buraczaną
Zobacz też: Kilka sposobów na barszcz. Przepisy Andrzeja Polana >>>
Składniki:
Zrazy:
- 4 plastry wołowiny najlepiej zrazowej
- 300 g boczku wędzonego surowego w plastrach
- 4 ogórki kiszone
- 2 cebula
- 4 łyżeczki ostrej musztardy
- olej do smażenia
- sól, pieprz czarny
- natka pietruszki, lubczyk
Buraki i kasza:
- 2-3 buraki gotowane
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 1 szklanka soku z buraka
- 1 cebula
- 1 jabłko
- Koperek
- Olej do smażenia
- 2 łyżki mascarpone
- 50 g sera dojrzewającego
Na oleju przesmażamy pokrojoną cebulę, kiedy tylko będzie miękka dodajemy pokrojone ogórki, natkę pietruszki i lubczyk. Mięso rozklepujemy na cienkie arkusze, smarujemy musztardą i na każdym układamy po 2 plasterki boczku. Na to wszystko łyżka farszu. Boki składamy do środka i po długości zwijamy zrazy. Można je od razu przewiązać sznurkiem lub spiąć wykałaczkami ale ja proponuję po dwa zrazy zawijać w folię aluminiową. Wstawić do nagrzanego do temp 250 stopni piekarnika i zapiekać około 40 minut. Następnie odwinąć z folii, wstawić do rondla, podlać wodą, dodać kromkę pieczywa razowego, które będzie stanowić formę zagęstnika naszego sosu. Jeszcze klasyka przypraw: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i gotujemy roladki do miękkości.
Na patelni przesmażamy cebulę, dodajemy suchą kaszę i po chwili podlewamy partiami gorącej wody. Kiedy kasza zacznie nam się otwierać, dodajemy pokrojone buraki, jabłko, sok z buraka. Na koniec mascarpone ser dojrzewający i koperek.
Zraz z mięsa mielonego w kremie z ziemniaka i pora
Zobacz też: Warzywne inspiracje Andrzeja Polana: placki ziemniaczane z groszkiem i pomidory pieczone z cieciorką >>>
Składniki:
- 600g łopatki wieprzowej
- 2 cebule
- 100 g sera dojrzewającego
- natka pietruszki
- jajko
- 1szklanka groszku zielonego
- Koperek
- Szczypiorek
- Pieprz czarny, sól
- Kminek mielony, gałka muszkatołowa
- 3-4 ziemniaki
- 1 por
- 200 ml śmietanki 36%
- Masło klarowane do smażenia
Cebulę przesmażamy na oleju i mielimy z mięsem w maszynce do mięsa. Do mięsa dodajemy ser dojrzewający, jajko, natkę pietruszki oraz przyprawy. Groszek sparzamy w wodzie, łączymy z koperkiem, szczypiorkiem, pokrojoną papryką. Mięso wykładamy na folię lub pergamin, formujemy prostokąt. Po środku wykładamy porcję farszu i za pomocą pergaminu lub folii zwijamy roladkę identycznie jak zrazy. Obsmażamy na patelni i dopiekamy w piecu.
Na maśle przesmażamy białe części pora, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, chwilę smażymy. Podlewamy wodą tak aby tylko trochę przykrywała ziemniaki, dodajemy pieprz i sól. Gotujemy do miękkości. Miksujemy, dodajemy śmietankę raz jeszcze doprawiamy. Na gęstym kremie niczym sosie podajemy zrazy z mięsa mielonego.
Zraz nie zraz ale zwijany tak samo z ciasta drożdżowego i powideł
Zobacz też: Przystawki z serem camembert według Andrzeja Polana >>>
Składniki:
- 500g mąki
- 250ml mleka
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 50g drożdży
- 100g masła
- szczypta soli
- cukier wanilinowy
- 1 słoik powideł śliwkowych
- 10 śliwek węgierki
- 100 g orzechów włoskich
W podgrzanym mleku z dodatkiem 1 łyżki cukru i 2-3 łyżek mąki rozpuszczamy drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka z pozostałym cukrem, cukrem wanilinowym Oraz jajkiem ubijamy na puch, łączymy z drożdżami. Dodając partiami mąkę, rozpuszczone masło wyrabiamy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia.
Śliwki kroimy na małe kawałki, przesmażamy na patelni dodajemy orzechy i na koniec powidła. Takim smarowidłem smarujemy rozwałkowane ciasto i zwijamy jak klasyczny zraz. Wykładamy na blaszkę, smarujemy jajkiem, możemy posypać kruszonką i wstawiamy do pieczenia, temp. 180 stopni czas około 40 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN