Przepisy kulinarne

Zapiekany camembert pod obrusem według Andrzeja Polana

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
Andrzej Polan
Andrzej Polan

28 kwietnia obchodzony jest Dzień Camemberta, jednego z symboli kuchni francuskiej. W Dzień Dobry TVN Andrzej Polan zaprezentował swój sposób na ten ser - zapiekanego camemberta pod obrusem. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe danie. 

Zapiekany camembert pod obrusem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • ser camembert - 2 szt.,
  • mąka - 400 g,
  • masło - 200 g,
  • łyżka miodu,
  • 4 żółtka,
  • sól,
  • owoce leśne: maliny, jeżyny, porzeczki,
  • suszona lawenda,
  • cukier.

Sposób przygotowania zapiekanego camemberta pod obrusem

  1. 1Z mąki, masłą, żółtek, soli, miodu przygotowujemy ciasto kruche.
  2. 2Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy okręgi troszkę większe niż wielkość sera.
  3. 3W cieście wycinamy różne wzorki. Obrus wykładamy na ser, tylko wcześniej pod obrusem owoce np. maliny.
  4. 4Wstawiamy do pieczenia, temp. 180 stopni na około 25 minut.
  5. 5Po upieczeniu, ser pod obrusem polewamy miodem i posypujemy cukrem zmiksowanym z kwiatkami suszonymi lawendy.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: Andrzej Polan

Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości