Materiał promocyjny

Królowa kuchni staropolskiej w nowej odsłonie. Poznaj przepisy Darii Ładochy na dania z perliczką

W naszej kuchni... perliczka
Źródło: Dzień Dobry TVN
Perliczka była kiedyś niezwykle ceniona i lubiana. Można powiedzieć, że była prawdziwą królową kuchni staropolskiej. Choć dziś jest może odrobinę zapomniana, warto wykorzystać ją do przyrządzenia pysznego obiadu. Oto przepisy Darii Ładochy na nietuzinkowe dania z perliczką, które zaprezentowała w kuchni Dzień Dobry TVN.

Kucharka przygotowała korzenny rosół z pieczonej perliczki, sałatkę z jajkiem, awokado i pieczoną perliczką oraz perliczkę marynowaną w jogurcie greckim i rozmarynie, pieczoną z warzywami.

Korzenny rosół z pieczonej perliczki 

Korzenny rosół z pieczonej perliczki 
Korzenny rosół z pieczonej perliczki 
Korzenny rosół z pieczonej perliczki 
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • 2 perliczki,
    • laska cynamonu,
      • dwie gwiazdki anyżu,
        • 5 goździków,
          • włoszczyzna: 3 marchewki, 2 pietruszki, 1/2 selera,
            • czerwona cebula,
              • imbir wielkości kciuka,
                • 3 liście limonki Kaffir,
                  • 1/4 kapusty włoskiej,
                    • główka czosnku,
                      • por - biała część,
                        • 3 łyżki sosu sojowego,
                          • sól, pieprz,
                            • pęczek natki pietruszki,
                              • 2 kłącza trawy cytrynowej.

                                Dodatkowo:

                                • 5 łyżek jasnego sezamu,
                                  • 2 łyżki sosu sojowego,
                                    • 150 g makaronu ryżowego 5 mm.

                                      Sposób przygotowania:

                                      Piekarnik nastaw na 200 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Ułóż na niej perliczki, czosnek przekrojony na pół, umyte i obrane warzywa oraz przyprawy. Wstaw do piekarnika na 40 minut. W tym czasie w garnku zagotuj 3 litry wody. Gdy warzywa się upieką, dodaj je do gotującej się wody, wraz ze wszystkimi przyprawami. Dodaj sos sojowy i gotuj na małym ogniu przez minimum 2-2,5 godziny. Gdy rosół będzie gotowy, na patelni podpraż sezam. Gdy zacznie wydzielać aromat, dodaj sos sojowy i energicznie zamieszaj, aż powstanie kruszonka. Podawaj rosół z zieloną pietruszką, makaronem ryżowym i kruszonką sezamową. Można dodać upieczoną kapustę z rosołu.

                                      Rosół z perliczki i sałatka z jajkiem, awokado i pieczoną perliczką
                                      Rosół z perliczki i sałatka z jajkiem, awokado i pieczoną perliczką
                                      Rosół z perliczki i sałatka z jajkiem, awokado i pieczoną perliczką
                                      Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                                      Sałatka z jajkiem, awokado i pieczoną perliczką

                                      Składniki:

                                      • perliczka,
                                        • garść liści szpinaku,
                                          • sałata rzymska,
                                            • awokado,
                                              • 4 jajka na twardo,
                                                • 1/2 gruszki,
                                                  • 10 zielonych oliwek,
                                                    • ogórek małosolny,
                                                      • sól, pieprz,
                                                        • papryka czerwona słodka,
                                                          • garść orzechów włoskich,
                                                            • opakowanie kiełków słonecznika,
                                                              • liście zielonej bazylii,
                                                                • oliwa do wysmarowania perliczki do pieczenia.

                                                                  Składniki na sos:

                                                                  • 2 łyżki jogurtu greckiego,
                                                                    • 2 łyżki majonezu,
                                                                      • łyżka zielonego pesto.

                                                                        Przygotowanie:

                                                                        Składniki sosu wymieszaj w miseczce. Perliczkę nasmaruj oliwą, dodaj sól i pieprz, paprykę czerwoną i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 45 minut, w zależności od wielkości perliczki. Na półmisek wyłóż sałatę oraz liście szpinaku. Dodaj pokrojone awokado, ogórka małosolnego, oliwki i pokrojone jajka oraz kawałki gruszki. Dodaj także orzechy włoskie, kiełki słonecznika i liście bazylii. Na wierzch ułóż obraną perliczkę i dodaj sos. 

                                                                        Sałatka z jajkiem, awokado i pieczoną perliczką
                                                                        Sałatka z jajkiem, awokado i pieczoną perliczką
                                                                        Sałatka z jajkiem, awokado i pieczoną perliczką
                                                                        Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                                                                        Pieczone perliczki z warzywami, marynowane w jogurcie greckim z rozmarynem

                                                                        Składniki:

                                                                        • 4 perliczki,
                                                                          • 400 ml jogurtu greckiego,
                                                                            • sól, pieprz,
                                                                              • 1/2 łyżeczki czosnku w przyprawie,
                                                                                • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w przyprawie,
                                                                                  • 4 małe ziemniaki,
                                                                                    • 2 marchewki,
                                                                                      • 6 kłącz selera naciowego,
                                                                                        • cebula cukrowa,
                                                                                          • 1/2 główki czosnku,
                                                                                            • łyżka masła,
                                                                                              • 2 gałązki rozmarynu,
                                                                                                • pęczek natki pietruszki,
                                                                                                  • łyżeczka oregano w proszku.

                                                                                                    Przygotowanie:

                                                                                                    Piekarnik nastaw na 180 stopni. Mięso zamarynuj w jogurcie greckim z dodatkiem soli i pieprzu oraz w czosnku granulowanym i czerwonej papryce. Ziemniaki, cebulę, marchewkę i seler naciowy obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Ziemniaki najlepiej jest pokroić w cienkie plastry. W naczyniu żaroodpornym ułóż wszystkie warzywa, dodaj mięso, gałązki rozmarynu, ułóż na wierzchu masło i dodaj natkę pietruszki. Wstaw do piekarnika na godzinę.

                                                                                                    Pieczona perliczka
                                                                                                    Pieczona perliczka
                                                                                                    Pieczona perliczka
                                                                                                    Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                                                                                                    Zobacz także:

                                                                                                    Źródło: Daria Ładocha

                                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                                                                                                    Materiał promocyjny
                                                                                                    podziel się:

                                                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                    Materiał promocyjny

                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana