Materiał promocyjny

Królowa kuchni staropolskiej w nowej odsłonie. Poznaj przepisy Darii Ładochy na dania z perliczką

Królowa kuchni staropolskiej w nowej odsłonie. Poznaj przepisy Darii Ładochy na dania z perliczką
W naszej kuchni... perliczka
Źródło: Dzień Dobry TVN
Perliczka była kiedyś niezwykle ceniona i lubiana. Można powiedzieć, że była prawdziwą królową kuchni staropolskiej. Choć dziś jest może odrobinę zapomniana, warto wykorzystać ją do przyrządzenia pysznego obiadu. Oto przepisy Darii Ładochy na nietuzinkowe dania z perliczką, które zaprezentowała w kuchni Dzień Dobry TVN.

Kucharka przygotowała korzenny rosół z pieczonej perliczki, sałatkę z jajkiem, awokado i pieczoną perliczką oraz perliczkę marynowaną w jogurcie greckim i rozmarynie, pieczoną z warzywami.

Korzenny rosół z pieczonej perliczki 

Korzenny rosół z pieczonej perliczki 
Korzenny rosół z pieczonej perliczki 
Korzenny rosół z pieczonej perliczki 
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • 2 perliczki,
  • laska cynamonu,
  • dwie gwiazdki anyżu,
  • 5 goździków,
  • włoszczyzna: 3 marchewki, 2 pietruszki, 1/2 selera,
  • czerwona cebula,
  • imbir wielkości kciuka,
  • 3 liście limonki Kaffir,
  • 1/4 kapusty włoskiej,
  • główka czosnku,
  • por - biała część,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • sól, pieprz,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 2 kłącza trawy cytrynowej.

Dodatkowo:

  • 5 łyżek jasnego sezamu,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 150 g makaronu ryżowego 5 mm.

Sposób przygotowania:

Piekarnik nastaw na 200 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Ułóż na niej perliczki, czosnek przekrojony na pół, umyte i obrane warzywa oraz przyprawy. Wstaw do piekarnika na 40 minut. W tym czasie w garnku zagotuj 3 litry wody. Gdy warzywa się upieką, dodaj je do gotującej się wody, wraz ze wszystkimi przyprawami. Dodaj sos sojowy i gotuj na małym ogniu przez minimum 2-2,5 godziny. Gdy rosół będzie gotowy, na patelni podpraż sezam. Gdy zacznie wydzielać aromat, dodaj sos sojowy i energicznie zamieszaj, aż powstanie kruszonka. Podawaj rosół z zieloną pietruszką, makaronem ryżowym i kruszonką sezamową. Można dodać upieczoną kapustę z rosołu.

Rosół z perliczki i sałatka z jajkiem, awokado i pieczoną perliczką
Rosół z perliczki i sałatka z jajkiem, awokado i pieczoną perliczką
Rosół z perliczki i sałatka z jajkiem, awokado i pieczoną perliczką
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Sałatka z jajkiem, awokado i pieczoną perliczką

Składniki:

  • perliczka,
  • garść liści szpinaku,
  • sałata rzymska,
  • awokado,
  • 4 jajka na twardo,
  • 1/2 gruszki,
  • 10 zielonych oliwek,
  • ogórek małosolny,
  • sól, pieprz,
  • papryka czerwona słodka,
  • garść orzechów włoskich,
  • opakowanie kiełków słonecznika,
  • liście zielonej bazylii,
  • oliwa do wysmarowania perliczki do pieczenia.

Składniki na sos:

  • 2 łyżki jogurtu greckiego,
  • 2 łyżki majonezu,
  • łyżka zielonego pesto.

Przygotowanie:

Składniki sosu wymieszaj w miseczce. Perliczkę nasmaruj oliwą, dodaj sól i pieprz, paprykę czerwoną i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 45 minut, w zależności od wielkości perliczki. Na półmisek wyłóż sałatę oraz liście szpinaku. Dodaj pokrojone awokado, ogórka małosolnego, oliwki i pokrojone jajka oraz kawałki gruszki. Dodaj także orzechy włoskie, kiełki słonecznika i liście bazylii. Na wierzch ułóż obraną perliczkę i dodaj sos. 

Sałatka z jajkiem, awokado i pieczoną perliczką
Sałatka z jajkiem, awokado i pieczoną perliczką
Sałatka z jajkiem, awokado i pieczoną perliczką
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Pieczone perliczki z warzywami, marynowane w jogurcie greckim z rozmarynem

Składniki:

  • 4 perliczki,
  • 400 ml jogurtu greckiego,
  • sól, pieprz,
  • 1/2 łyżeczki czosnku w przyprawie,
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w przyprawie,
  • 4 małe ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 6 kłącz selera naciowego,
  • cebula cukrowa,
  • 1/2 główki czosnku,
  • łyżka masła,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • pęczek natki pietruszki,
  • łyżeczka oregano w proszku.

Przygotowanie:

Piekarnik nastaw na 180 stopni. Mięso zamarynuj w jogurcie greckim z dodatkiem soli i pieprzu oraz w czosnku granulowanym i czerwonej papryce. Ziemniaki, cebulę, marchewkę i seler naciowy obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Ziemniaki najlepiej jest pokroić w cienkie plastry. W naczyniu żaroodpornym ułóż wszystkie warzywa, dodaj mięso, gałązki rozmarynu, ułóż na wierzchu masło i dodaj natkę pietruszki. Wstaw do piekarnika na godzinę.

Pieczona perliczka
Pieczona perliczka
Pieczona perliczka
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości