Kucharka przygotowała korzenny rosół z pieczonej perliczki, sałatkę z jajkiem, awokado i pieczoną perliczką oraz perliczkę marynowaną w jogurcie greckim i rozmarynie, pieczoną z warzywami.
Korzenny rosół z pieczonej perliczki
Składniki:
- 2 perliczki,
- laska cynamonu,
- dwie gwiazdki anyżu,
- 5 goździków,
- włoszczyzna: 3 marchewki, 2 pietruszki, 1/2 selera,
- czerwona cebula,
- imbir wielkości kciuka,
- 3 liście limonki Kaffir,
- 1/4 kapusty włoskiej,
- główka czosnku,
- por - biała część,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- sól, pieprz,
- pęczek natki pietruszki,
- 2 kłącza trawy cytrynowej.
Dodatkowo:
- 5 łyżek jasnego sezamu,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 150 g makaronu ryżowego 5 mm.
Sposób przygotowania:
Piekarnik nastaw na 200 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Ułóż na niej perliczki, czosnek przekrojony na pół, umyte i obrane warzywa oraz przyprawy. Wstaw do piekarnika na 40 minut. W tym czasie w garnku zagotuj 3 litry wody. Gdy warzywa się upieką, dodaj je do gotującej się wody, wraz ze wszystkimi przyprawami. Dodaj sos sojowy i gotuj na małym ogniu przez minimum 2-2,5 godziny. Gdy rosół będzie gotowy, na patelni podpraż sezam. Gdy zacznie wydzielać aromat, dodaj sos sojowy i energicznie zamieszaj, aż powstanie kruszonka. Podawaj rosół z zieloną pietruszką, makaronem ryżowym i kruszonką sezamową. Można dodać upieczoną kapustę z rosołu.
Sałatka z jajkiem, awokado i pieczoną perliczką
Składniki:
- perliczka,
- garść liści szpinaku,
- sałata rzymska,
- awokado,
- 4 jajka na twardo,
- 1/2 gruszki,
- 10 zielonych oliwek,
- ogórek małosolny,
- sól, pieprz,
- papryka czerwona słodka,
- garść orzechów włoskich,
- opakowanie kiełków słonecznika,
- liście zielonej bazylii,
- oliwa do wysmarowania perliczki do pieczenia.
Składniki na sos:
- 2 łyżki jogurtu greckiego,
- 2 łyżki majonezu,
- łyżka zielonego pesto.
Przygotowanie:
Składniki sosu wymieszaj w miseczce. Perliczkę nasmaruj oliwą, dodaj sól i pieprz, paprykę czerwoną i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 45 minut, w zależności od wielkości perliczki. Na półmisek wyłóż sałatę oraz liście szpinaku. Dodaj pokrojone awokado, ogórka małosolnego, oliwki i pokrojone jajka oraz kawałki gruszki. Dodaj także orzechy włoskie, kiełki słonecznika i liście bazylii. Na wierzch ułóż obraną perliczkę i dodaj sos.
Pieczone perliczki z warzywami, marynowane w jogurcie greckim z rozmarynem
Składniki:
- 4 perliczki,
- 400 ml jogurtu greckiego,
- sól, pieprz,
- 1/2 łyżeczki czosnku w przyprawie,
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w przyprawie,
- 4 małe ziemniaki,
- 2 marchewki,
- 6 kłącz selera naciowego,
- cebula cukrowa,
- 1/2 główki czosnku,
- łyżka masła,
- 2 gałązki rozmarynu,
- pęczek natki pietruszki,
- łyżeczka oregano w proszku.
Przygotowanie:
Piekarnik nastaw na 180 stopni. Mięso zamarynuj w jogurcie greckim z dodatkiem soli i pieprzu oraz w czosnku granulowanym i czerwonej papryce. Ziemniaki, cebulę, marchewkę i seler naciowy obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Ziemniaki najlepiej jest pokroić w cienkie plastry. W naczyniu żaroodpornym ułóż wszystkie warzywa, dodaj mięso, gałązki rozmarynu, ułóż na wierzchu masło i dodaj natkę pietruszki. Wstaw do piekarnika na godzinę.
Zobacz także:
- Pieczona perliczka z cytrusami, figami i brzoskwinią, czyli pyszny obiad Sebastiana Olmy na specjalne okazje
- Na talerzu: perliczki, kaczki i gęsi
- Przepis na perliczkę – kilka propozycji
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN