Tort piernikowy - przepis na pyszny świąteczny deser

Kawałek tortu podany na talerzu
Tort piernikowy - przepis na pyszny świąteczny deser
Źródło: from_my_point_of_view/Getty Images
Tort piernikowy to świetny pomysł na deser, którym zachwycimy gości podczas święta Bożego Narodzenia. Sprawdzi się też jako tort urodzinowy dla wszystkich fanów smaku prawdziwego, staropolskiego piernika. Można go robić z dżemem pomarańczowym, lukrem mandarynkowym i przekładać cynamonowym kremem. Sprawdź przepis na idealny tort piernikowy!

Tort piernikowy - przepis krok po kroku

Składniki:

  • czekolada deserowa - 250 g,
  • cukier trzcinowy - 250 g,
  • mąka pszenna - 350 g,
  • masło - 150 g,
  • jogurt - 125 ml,
  • grzaniec - 250 ml,
  • jaja - 3 sztuki,
  • miód - 30 g,
  • przyprawa do piernika - 25 g,
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki,
  • powidła śliwkowe - 150 g,
  • siekane orzechy włoskie - 120 g.

Zobacz wideo: Pierniczkowe dzieła sztuki

DD_20211204_Kuchnia_REP
Pierniczkowe dzieła sztuki
Źródło: Dzień Dobry TVN

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę połamać na kawałki, roztopić ją razem z masłem w rondlu z głębokim dnem.
  2. Jajka i cukier ubić na puszystą masę. Następnie dodać do niej czekoladę z masłem.
  3. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczeni. Do całości dodać masę jajeczno-czekoladową, melasę.
  4. Do masy dodać jogurt i całość zmiksować.
  5. Wino podgrzać i powoli dodawać do masy.
  6. Całość przelać o formy wyłożonej papierem i piec przez 30 minut w 180 stopniach.
  7. Upieczone ciasto ostudzić i przekroić na 3 blaty. Każdy posmarować powidłami śliwkowymi i posypać siekanymi orzechami.

Masa do tortu piernikowego - przepis krok po kroku

Składniki:

  • ser mascarpone - 500 g,
  • śmietana kremówka 36% - 500 ml,
  • cynamon - 30 g,
  • żelatyna - 5 g,
  • miód lub syrop klonowy - 90 ml.

Świąteczna piosenka Dzień Dobry TVN

PRZERYWNIK_REY_NET
Źródło: Dzień Dobry TVN
Mikołaj Rey w świątecznym klipie Dzień Dobry TVN
Mikołaj Rey w świątecznym klipie Dzień Dobry TVN
Kolęda Dzień Dobry TVN
Kolęda Dzień Dobry TVN
Kolęda Dzień Dobry TVN - krótka wersja
Kolęda Dzień Dobry TVN - krótka wersja
Garbus w świątecznej piosence Dzień Dobry TVN
Garbus w świątecznej piosence Dzień Dobry TVN
Choinka - świąteczna piosenka Dzień Dobry TVN
Choinka - świąteczna piosenka Dzień Dobry TVN
Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami
Kolęda Dzień Dobry TVN
Kolęda Dzień Dobry TVN
Kolęda Dzień Dobry TVN - podkład muzyczny
Kolęda Dzień Dobry TVN - podkład muzyczny

Sposób przygotowania:

  1. Śmietanę schłodzić przez 24 godziny w lodówce. Po tym czasie zmiksować na sztywną pianę.
  2. Do piany ze śmietany dodawać powoli miód lub syrop klonowy.
  3. Serek mascarpone dodawać po 2-3 łyżkach, cały czas miksując wszystko.
  4. Dodać cynamon i całość dokładnie wymieszać.
  5. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Następnie dodać do śmietany z serkiem.
  6. Gęstniejącą masą przekładać blaty tortu.

Ozdabianie tortu piernikowego - przepis krok po kroku

Składniki:

  • cukier puder - 300 g,
  • woda - 15 ml,
  • sok z mandarynek - 15 ml,
  • skórka z pomarańczy - 30 g,
  • czekolada - 75 g,
  • śmietana 18 proc. - 15 g.

Sposób przygotowania:

  1. Do cukru pudru dodać wodę i sok z mandarynek. Całość podgrzewać w rondlu z grubym dnem, mieszając, aż całość będzie gładką masą. Następnie wylać na wierzch ciasta.
  2. Czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do rondla z grubym dnem i dodać śmietanę. Całość mieszać i podgrzewać, aż czekolada się rozpuści. Całość lekko przestudzić, kiedy zacznie gęstnieć, polewać po górnych brzegach tortu, aby powstała aureola.
  3. Po wierzchu posypać skórką pomarańczy i schłodzić przez około 4 godziny w lodówce.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości