Tort piernikowy - przepis krok po kroku
Składniki:
- czekolada deserowa - 250 g,
- cukier trzcinowy - 250 g,
- mąka pszenna - 350 g,
- masło - 150 g,
- jogurt - 125 ml,
- grzaniec - 250 ml,
- jaja - 3 sztuki,
- miód - 30 g,
- przyprawa do piernika - 25 g,
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki,
- powidła śliwkowe - 150 g,
- siekane orzechy włoskie - 120 g.
Zobacz wideo: Pierniczkowe dzieła sztuki
Sposób przygotowania:
- Czekoladę połamać na kawałki, roztopić ją razem z masłem w rondlu z głębokim dnem.
- Jajka i cukier ubić na puszystą masę. Następnie dodać do niej czekoladę z masłem.
- Mąkę połączyć z proszkiem do pieczeni. Do całości dodać masę jajeczno-czekoladową, melasę.
- Do masy dodać jogurt i całość zmiksować.
- Wino podgrzać i powoli dodawać do masy.
- Całość przelać o formy wyłożonej papierem i piec przez 30 minut w 180 stopniach.
- Upieczone ciasto ostudzić i przekroić na 3 blaty. Każdy posmarować powidłami śliwkowymi i posypać siekanymi orzechami.
Masa do tortu piernikowego - przepis krok po kroku
Składniki:
- ser mascarpone - 500 g,
- śmietana kremówka 36% - 500 ml,
- cynamon - 30 g,
- żelatyna - 5 g,
- miód lub syrop klonowy - 90 ml.
Świąteczna piosenka Dzień Dobry TVN
Mikołaj Rey w świątecznym klipie Dzień Dobry TVN
Kolęda Dzień Dobry TVN
Kolęda Dzień Dobry TVN - krótka wersja
Garbus w świątecznej piosence Dzień Dobry TVN
Choinka - świąteczna piosenka Dzień Dobry TVN
Daria Ładocha z córkami
Kolęda Dzień Dobry TVN
Kolęda Dzień Dobry TVN - podkład muzyczny
Sposób przygotowania:
- Śmietanę schłodzić przez 24 godziny w lodówce. Po tym czasie zmiksować na sztywną pianę.
- Do piany ze śmietany dodawać powoli miód lub syrop klonowy.
- Serek mascarpone dodawać po 2-3 łyżkach, cały czas miksując wszystko.
- Dodać cynamon i całość dokładnie wymieszać.
- Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Następnie dodać do śmietany z serkiem.
- Gęstniejącą masą przekładać blaty tortu.
Ozdabianie tortu piernikowego - przepis krok po kroku
Składniki:
- cukier puder - 300 g,
- woda - 15 ml,
- sok z mandarynek - 15 ml,
- skórka z pomarańczy - 30 g,
- czekolada - 75 g,
- śmietana 18 proc. - 15 g.
Sposób przygotowania:
- Do cukru pudru dodać wodę i sok z mandarynek. Całość podgrzewać w rondlu z grubym dnem, mieszając, aż całość będzie gładką masą. Następnie wylać na wierzch ciasta.
- Czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do rondla z grubym dnem i dodać śmietanę. Całość mieszać i podgrzewać, aż czekolada się rozpuści. Całość lekko przestudzić, kiedy zacznie gęstnieć, polewać po górnych brzegach tortu, aby powstała aureola.
- Po wierzchu posypać skórką pomarańczy i schłodzić przez około 4 godziny w lodówce.
Zobacz także:
- Niesamowity wegański piernik z pomidorów - sprawdź nasz pyszny przepis
- Jak zrobić pyszny makowiec? Prosty przepis na ciasto bożonarodzeniowe
- Ciastka orzeszki - prosty przepis na pyszną przekąskę na Boże Narodzenie
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: from_my_point_of_view/Getty Images
podziel się: