Pan Giallo
Składniki na Pan Giallo:
- 100g miód
- 100g gorzka czekolada
- 100g rodzynki
- 75g mąka
- 60g migdały
- 60g orzechy laskowe
- 60g orzechy włoskie
- 50g orzeszki pinii
- 50g pistacje niesolone
- 40g pomarańcza kandyzowanana
- skórka z 1 cytryny i pomarańczy
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 2 torebeczki mielonego szafranu lub łyżeczka szafranu w całości
Jak przyrządzić Pan Giallo
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Grubo posiekać wszystkie bakalie. W dużej misce wymieszać miód, skórkę z cytryny, skórkę z pomarańczy i wszystkie bakalie. Dodać czekoladę rozpuszczoną i mieszać, aż wszystkie składniki będą jednolite. Dodać mąkę i znowu wymieszać.
Mając ręce w mące, robić z tej masy jedną półkulę lub więcej mniejszych. Wymieszać z sobą w misce 2 łyżki mąki, oliwy i szafranu, aż uzyskamy konsystencji ciasta do naleśników. Posmarować poprzednią masę tą żółta miksturą. Dać do piekarnika na 180° na 40-50 minut. Wyciągnąć i poczekać, aż ostygnie.
Pan Giallo w połączeniu z Costa Coffee Colombian Roast w formie cappuccino lub espresso. To para idealna – bo łączą ją doskonale korespondujące ze sobą nuty pomarańczy i miodu.
Panettone faszerowane kremem patissiere
Składniki na panettone faszerowane kremem patissiere:
- 1 Panettone klasyczny
- 1 cytryna
- cukier puder
- 50g masło
- Do kremu:
- 500g mleko 3,2%
- 50g mąka
- 120g cukier
- 8 żółtek
- 1 łaska wanilii
- skórka z cytryny
Jak przyrządzić panettone faszerowane kremem patissiere
W rondelku daj mleko, laskę wanilii obrana i skórkę z cytryny. Gotuj do pierwszego bąbelka. Wlej trochę mleka do miski, gdzie wymieszano żółtka z cukrem i mąka. Mieszaj. Wlej resztę mleka. Mieszaj. Daj z powrotem do rondelka, gotuj i mieszaj do pierwszego bąbelka. Odstaw do zimnej miski i daj do lodówki na godzinę.
Pokroić Panettone w plastry. Przekładać je w brytfance i polać je pomiędzy kremem patissiere. Zetrzeć na dużej tarce wiórki z masła na ciasto i trochę skórki z cytryny. Dać do piekarnika na 180° na 10 minut. Wyciągnąć, podać na talerze i posypać cukrem pudrem. Jeżeli zostało jeszcze trochę kremu, to można jeszcze polać na świeżo.
Pieczony Panettone z kremem patissiere (z gotowego Panettone) w połączeniu z Signature Blend Dark Roast w formie cafè latte. To prawdziwa uczta dla zmysłów. Czekoladowo-kremowe cafè latte perfekcyjnie dopełnia maślane aromaty puszystego ciasta drożdżowego.
Abbacchio e patate, czyli jagnięcina z ziemniakami
Składniki na abbacchio e patate (jagnięcinę z ziemniakami)
- 1,5kg jagnięciny w kawałkach
- 5 ząbków czosnku
- 4 gałązki rozmarynu
- świeży tymianek
- 3 liście laurowe
- 1 szklanka białego wina
- 800g ziemniaków
- Sól, pieprz, oliwa
Jak przyrządzić abbacchio e patate (jagnięcinę z ziemniakami)
Na dużej brytfance położyć kawałki jagnięciny i zaaromatyzować ją zbitym czosnkiem, rozmarynem, tymiankiem, liściem laurowym. Przyprawić solą, pieprzem i oliwą. Wymieszać całość rękoma i dolać białe wino. Dać do piekarnika na 180° ba 30-40 minut.
W tym czasie obrać ziemniaki, pokroić w duże kawałki i gotować je przez 20 minut w wodzie. Odcedzić i przyprawić solą, pieprzem i oliwą. Po 20 minutach wyciągnąć jagnięcinę, dodać do brytfanki ziemniaki i polać znowu oliwą. Dać z powrotem do piekarnika na kolejne 30-40 minut. Wyciągnąć i podać, gdy jeszcze ciepłe.
Abbacchio e patate, czyli jagnięcina z ziemniakami w połączeniu z autorską mieszanką Costa Coffee Signature Blend Medium Roast w formie americano lub espresso. W tym połączeniu orzechowa nuta podkreśla delikatny smak jagnięciny, nadając całości jeszcze bardziej wyszukanego charakteru.
Zobacz także:
- Dania świąteczne i wigilijne, które warto przygotować wcześniej
- Przepis na wegańskie paszteciki z kapustą i grzybami oraz z soczewicą - idealny na Wigilię
- Pierniczków czas! Zobacz, jak piecze je Ania Starmach
Źródło: Matteo Brunetti
Źródło zdjęcia głównego: Karokina Kalatzi/Dzień Dobry TVN