Ravioli z pieczoną dynią - przepis finalistów MasterChef krok po kroku

Finaliści 11 edycji MasterChef
Finaliści 11 edycji MasterChef
Źródło: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN
Jeśli poszukujesz pomysłu na pyszny i zdrowy obiad, to z pewnością znajdziesz go w kuchni Dzień Dobry TVN. Tym razem swoimi przepisami podzielili się finaliści 11. edycji programu MasterChef. Jak zrobić ravioli z pieczoną dynią?

Ravioli z pieczoną dynią - przepis

  • 300 g mąki
    • 3 jajka
      • dynia piżmowa
        • 3 łyżki syropu klonowego
          • 200 g koziego sera
            • 10 liści szałwii
              • 50 g masła
                • 100 g parmezanu
                  • oliwa z oliwek
                    • gałązka rozmarynu
                      • sól, pieprz

                        Ravioli z pieczoną dynią - sposób przygotowania

                        1. Dynie obieramy ze skóry, wyciągamy nasiona i kroimy na ćwiartki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego z rozmarynem, posypujemy solą, pieprzem i polewamy oliwą.
                          1. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 C i pieczemy 30 minut. Po tym czasie wyciągamy dynie i smarujemy ją z każdej strony syropem klonowym i przyprawiamy jeszcze raz.
                            1. Wkładamy do ponownego pieczenia na 20 minut. Po tym czasie dynie wyciągamy, blendujemy na gładkie puree i mieszamy razem z serem kozim i łyżką oliwy z oliwek, doprawiamy.
                              1. Mąkę wysypujemy na stolnicę, w środku formujemy wgłębienie do którego wrzucamy jajka i szczyptę soli.
                                1. Mieszamy jajka widelcem, a następnie ugniatamy do uzyskania jędrnego ciasta. Zawijamy w folie spożywczą i odstawiamy do odpoczęcia.
                                  1. Po 30 minutach ciasto wałkujemy na kilka płatów o grubości 1mm.
                                    1. Na środku płatu dajemy po łyżce farszu, dookoła lekko smarujemy wodą, nakładamy drugi płat na górę, ciasto dociskamy palcem i ringiem lub radełkiem wycinamy ravioli.
                                      1. Gotujemy w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia. Na patelni roztapiamy masła, wrzucamy na nie makaron z szałwią i lekko mieszamy przez 2 minuty.
                                        1. Przekładamy na głęboki talerz i posypujemy potartym parmezanem.

                                          Zobacz także:

                                          Autor: Diana Ryściuk

                                          Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN

                                          podziel się:

                                          Pozostałe wiadomości