Mikołaj Rey poszukuje nowych smaków. Na Mazowszu odkrył pyzuchy: "Jakie to pyszne!"

Dzień Dobry TVN
Mikołaj Rey w poszukiwaniu nowych smaków, tym razem wybrał się do Jackowa Dolnego. Kucharz spotkał się tam z Barbrą Polak, aby spróbować tzw. pyzuchów. Co to za danie i jak je przygotować? Dowiecie się tego z naszego materiału.

Co to są pyzuchy?

Barbara Polak wraz z mężem prowadzą gospodarstwo agroturystyczne w Jackowie Dolnym. Miejscowość znajduje się nad samym Bugiem. Swoim gościom pani Basia serwuje regionalne specjały. Jednym z nich są pyzuchy z kozim serem. Jak je przygotować?

- Do przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodajemy jajka oraz mąkę ziemniaczaną. Kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą, formujemy kulki wielkości pączka - mówiła pani Basia.

Następnie przygotowujemy farsz z koziego sera. - Trzeba go rozgnieść widelcem i dodać odrobinę kozieradki. Kiedy będzie już gotowy, bierzemy jedną z kulek, robimy z niej łódeczkę, wkładamy farsz i zaklejamy. Następnie delikatnie rozwałkowujemy kulę i wrzucamy do gotującej się osolonej wody - mówiła pani Basia.

Tajemnica kuchni pani Basi

Potrawy serwowane przez panią Basię powstają wyłącznie z naturalnych składników. Od pewnego czasu kobieta współpracuje z Franciszkiem Keslerem, wytwórcą oleju. - Działamy razem w Dziedzictwie Kulinarnym Mazowsze. Podrzucam jej wytwarzany - w oparciu o opracowaną przeze mnie technologię - olej rzepakowy - mówił pan Franciszek. Czy Mikołajowi Reyowi smakowały przygotowane przez panią Basię pyzychu? Dowiecie się tego z naszego materiału.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.

Zobacz także:

Pyszności z serem - kanapki, zapiekane warzywa i ciasto. Oto niezwykłe przepisy Darii Ładochy

Ewa Kasprzyk na łóżku z reżyserem "Kogla-mogla". Aktorka pisze o mobbingu w pracy

10 rzeczy, o które musimy zapytać, kupując mieszkanie od dewelopera. Porady eksperta

Autor: Katarzyna Oleksik

Reporter: Łukasz Kowalski

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana