Co to są pyzuchy?
Barbara Polak wraz z mężem prowadzą gospodarstwo agroturystyczne w Jackowie Dolnym. Miejscowość znajduje się nad samym Bugiem. Swoim gościom pani Basia serwuje regionalne specjały. Jednym z nich są pyzuchy z kozim serem. Jak je przygotować?
- Do przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodajemy jajka oraz mąkę ziemniaczaną. Kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą, formujemy kulki wielkości pączka - mówiła pani Basia.
Następnie przygotowujemy farsz z koziego sera. - Trzeba go rozgnieść widelcem i dodać odrobinę kozieradki. Kiedy będzie już gotowy, bierzemy jedną z kulek, robimy z niej łódeczkę, wkładamy farsz i zaklejamy. Następnie delikatnie rozwałkowujemy kulę i wrzucamy do gotującej się osolonej wody - mówiła pani Basia.
Tajemnica kuchni pani Basi
Potrawy serwowane przez panią Basię powstają wyłącznie z naturalnych składników. Od pewnego czasu kobieta współpracuje z Franciszkiem Keslerem, wytwórcą oleju. - Działamy razem w Dziedzictwie Kulinarnym Mazowsze. Podrzucam jej wytwarzany - w oparciu o opracowaną przeze mnie technologię - olej rzepakowy - mówił pan Franciszek. Czy Mikołajowi Reyowi smakowały przygotowane przez panią Basię pyzychu? Dowiecie się tego z naszego materiału.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.
Zobacz także:
Pyszności z serem - kanapki, zapiekane warzywa i ciasto. Oto niezwykłe przepisy Darii Ładochy
Ewa Kasprzyk na łóżku z reżyserem "Kogla-mogla". Aktorka pisze o mobbingu w pracy
10 rzeczy, o które musimy zapytać, kupując mieszkanie od dewelopera. Porady eksperta
Autor: Katarzyna Oleksik
Reporter: Łukasz Kowalski