Materiał promocyjny

Soczysty stek z wołowiny - jak rozpoznać dobrej jakości mięso? Porady Sebastiana Olmy

Źródło: Dzień Dobry TVN
Projekt Plaża. Przepisy Sebastiana Olmy
Projekt Plaża. Przepisy Sebastiana Olmy
Zielono na talerzu
Zielono na talerzu
Szparagowe love
Szparagowe love
Dyniowe przysmaki
Dyniowe przysmaki
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Śniadania na słodko i wytrawnie
Śniadania na słodko i wytrawnie
Ziemniak ziemniakowi ziemniakiem
Ziemniak ziemniakowi ziemniakiem
Niezłe jaja w kuchni
Niezłe jaja w kuchni
Kuchnia obfita w nabiał
Kuchnia obfita w nabiał
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Szlachetna kuchnia
Szlachetna kuchnia
Ryba na piątek według Sebastiana Olmy
Ryba na piątek według Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Miodowa kuchnia Sebastiana Olmy
Miodowa kuchnia Sebastiana Olmy
Śródziemnomorskie specjały Sebastiana Olmy
Śródziemnomorskie specjały Sebastiana Olmy
Zapiekane obiady Sebastiana Olmy
Zapiekane obiady Sebastiana Olmy
Dania na parze od Sebastiana Olmy
Dania na parze od Sebastiana Olmy
Naleśnikowa kuchnia Sebastiana Olmy
Naleśnikowa kuchnia Sebastiana Olmy
Przepis na udaną Wielkanoc
Przepis na udaną Wielkanoc
Pomidorowa kuchnia Sebastiana Olmy
Pomidorowa kuchnia Sebastiana Olmy
Sebastian Olma przygotował w ramach Projektu Plaża wyjątkowe dania, w tym kruchy i jednocześnie soczysty stek wołowy. Mistrz kuchni podzielił się przy okazji poradami, kiedy należy dodawać przyprawy, jak ocenić jakość mięsa oraz jakie potrawy mięsne można zaoferować najmłodszym smakoszom.

Jak rozpoznać dobrą jakość wołowiny?

Jak zaznacza Sebastian Olma, wołowina jest rzadko wykorzystywanym w polskiej kuchni rodzajem mięsa. Ten sceptycyzm można uznać za niesłuszny, ponieważ steki wołowe zawierają wiele potrzebnych dla zdrowia wartości odżywczych. Jak je odpowiednio przyrządzić? Na wstępie najważniejszy jest wybór dobrej jakości produktu.

- Jak widzimy takie piękne kawałki tłuszczu, taki marmurek, jak ja to nazywam, wtedy mięso jest wysokiej jakości, takie jakie właśnie jest to - zobrazował na konkretnym przykładzie, pokazując widzom stek wołowy Sokołów z linii produktów premium Uczta Qulinarna. - Zawsze w sklepie wybieram to, gdzie jest najwięcej tłuszczu, ponieważ tłuszcz jest nośnikiem smaku. Im więcej tłuszczu, tym więcej smaku - wyjaśnił.

Przygotowanie steka wołowego - krok po kroku

Sebastian Olma podzielił się z widzami sposobem na przyrządzenie smakowitego grillowanego steka wołowego. Jak zaznaczył ekspert, idealnie dobrane mięso nie wymaga szczególnego kombinowania ze zmianą jego smaku i doprawianiem. - Sól i pieprz wystarcza tak naprawdę - stwierdził mistrz kuchni.

Co w pierwszej kolejności powinno znaleźć się na mięsie - przyprawy czy olej? - Pierwsze dajemy przyprawy, następnie dopiero tłuszcz, żeby tłuszcz nie zamknął nam porów, żeby przyprawy się dostały do naszego mięsa. Często ludzie się pytają: "Dlaczego pan dotyka mięso rękami?". Z bardzo prostej przyczyny. Dlatego że nasze ręce mają 36 stopni, czyli już to mięso maceruję i mi te przyprawy wchodzą do środka. Na końcu dam sobie do tego odrobinkę oleju, ale tylko odrobinkę, żeby go delikatnie nasmarować i takiego oto pięknego steka kładę sobie na grillu - instruował Sebastian Olma.

Mistrz kuchni przygotował także mięsne przekąski dla dzieciaków. - Oczywiście nie możemy również zapomnieć o naszych najmłodszych. Mamy Foodbolówki i parówki Sokoliki z mięsa drobiowo-cielęcego bez osłonek. Wysoka zawartość mięsa, bardzo dobre składniki odżywcze - wymieniał przed kamerami.

Nie oglądałeś Dzień Dobry Wakacje na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana