Materiał promocyjny

Twaróg w kuchni - przepisy Sebastiana Olmy na sernik, pierogi i gofry

IMG_3709
Twarogowe pyszności
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem udowadniamy, jak wszechstronne, pyszne zastosowanie potrafi mieć twaróg. Przekonaj się i sprawdź przepisy Sebastiana Olmy na sernik na zimno z malinami i biszkoptami, pierogi z truskawkami, imbirem i twarogiem oraz gofry z kremowym serkiem na bazie twarogu z bananami.

Sernik na zimno z malinami i biszkoptami - przepis

Sernik na zimno z malinami i biszkoptami
Sernik na zimno z malinami i biszkoptami
Sernik na zimno z malinami i biszkoptami
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Składniki:

  • 200 g herbatników
  • 50 g orzechów włoskich
  • 100 g masła
  • 2 łyżki stołowe kakao

Herbatniki miksujemy razem z orzechami w mikserze kuchennym. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajmy kakao i wlewamy do mieszanki herbatników i orzechów dokładnie razem mieszając. Masę przekładamy do spodu na sernik i równo rozciągamy, pieczemy w temp. 185 st. C. przez 10-12 minut. Wyciągamy i studzimy.

  • 500 g sera twarogowego półtłustego
  • 100 g sera mascarpone
  • 200 ml słodkiej śmietany 12%
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 25 g cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1 opakowanie galaretki malinowej

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Ser twarogowy miksujemy na sztywną masę. Do serka dodajemy mascarpone, wanilię, przesiany cukier puder oraz delikatnie łączymy z ubitą śmietaną. Miksując na niskich obrotach wlewamy niewielkim strumieniem wystudzoną żelatynę. Masę wykładamy na odpieczony kruchy spód. Układamy kawałki malin i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Pierogi z truskawkami, imbirem i twarogiem - przepis

Pierogi z truskawkami, imbirem i twarogiem
Pierogi z truskawkami, imbirem i twarogiem
Pierogi z truskawkami, imbirem i twarogiem
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 mała łyżka soli
  • 150 ml gorącej wody
  • 1 sztuka jajka
  • 50 g masła

Suche składniki razem wymieszaj, dodaj jajko, roztopione masło i stopniowo gorącą wodę, cały czas mieszając. Jeśli ciasto nadal się będzie lepić do rąk, dodaj więcej mąki. Gotowe ciasto przykryj ścierką lub odstaw do lodówki.

Farsz:

  • 500 g truskawek
  • 100 g imbiru marynowanego
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 100 ml soku z limonki
  • kilka listków werbeny cytrynowej
  • 50 g zimnego masła
  • 1 duża łyżka cukru białego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 200 g jogurtu greckiego

W metalowej misce wymieszaj pokrojone truskawki, posiekany imbir i ser twarogowy. Dopraw farsz do smaku sokiem z limonki i posiekaną werbeną cytrynową. Rozwałkuj ciasto, wytnij za pomocą ringa metalowego wielkość pieroga i zwiń w dowolny kształt. Pierogi gotuj w wodzie około 4-5 minut, w tym czasie na patelni podsmaż zimne masło z cukrem, dodaj ugotowane pierogi i zacznij smażyć, aż masło nabierze złotego koloru. Przełóż na talerz polewając jogurtem wymieszanym z cukrem pudrem.

Gofry z kremowym serkiem na bazie twarogu z bananami - przepis

Gofry z kremowym serkiem na bazie twarogu z bananami
Gofry z kremowym serkiem na bazie twarogu z bananami
Gofry z kremowym serkiem na bazie twarogu z bananami
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Ciasto na gofry:

  • 250 g mąki pszennej
  • 220 ml mleka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 100 g masła
  • 2 jajka

W misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę, proszek, sól, cukier). Następnie dodaj mleko i jajka, mieszaj, aż masa będzie jednolita, na koniec wlewaj stopniowo klarowane masło i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej maszynkę do gofrów, posmaruj za pomocą pędzla lekko olejem i wlej ciasto, smaż około 5-6 minut, aż ciasto będzie złoto brązowe. Zdejmij i przełóż na kratkę, aby wystygło.

  • 500 g sera twarogowego półtłustego
  • 2 szt laski wanilii
  • 4 łyżki miodu
  • 2 banany
  • 50 ml śmietany 12%

Ser przełóż do miski, dodaj do środa nasiona wanilii, miód i dojrzałe miękkie banany. Wszystko dokładnie wymieszaj dodając odrobinę śmietany 12%.

  • olej roślinny do smażenia
  • świeże owoce i banany do dekoracji

Gotowe gofry posmaruj twarogiem z bananami, dodaj na górę usmażone banany, kilka świeżych owoców i posyp cukrem pudrem.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości