Materiał promocyjny

Twaróg w kuchni - przepisy Sebastiana Olmy na sernik, pierogi i gofry

Twarogowe pyszności
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem udowadniamy, jak wszechstronne, pyszne zastosowanie potrafi mieć twaróg. Przekonaj się i sprawdź przepisy Sebastiana Olmy na sernik na zimno z malinami i biszkoptami, pierogi z truskawkami, imbirem i twarogiem oraz gofry z kremowym serkiem na bazie twarogu z bananami.

Sernik na zimno z malinami i biszkoptami - przepis

Sernik na zimno z malinami i biszkoptami
Sernik na zimno z malinami i biszkoptami
Sernik na zimno z malinami i biszkoptami
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Składniki:

  • 200 g herbatników
    • 50 g orzechów włoskich
      • 100 g masła
        • 2 łyżki stołowe kakao

          Herbatniki miksujemy razem z orzechami w mikserze kuchennym. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajmy kakao i wlewamy do mieszanki herbatników i orzechów dokładnie razem mieszając. Masę przekładamy do spodu na sernik i równo rozciągamy, pieczemy w temp. 185 st. C. przez 10-12 minut. Wyciągamy i studzimy.

          • 500 g sera twarogowego półtłustego
            • 100 g sera mascarpone
              • 200 ml słodkiej śmietany 12%
                • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
                  • 25 g cukru pudru
                    • 3 łyżki żelatyny
                      • 1 opakowanie galaretki malinowej

                        Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Ser twarogowy miksujemy na sztywną masę. Do serka dodajemy mascarpone, wanilię, przesiany cukier puder oraz delikatnie łączymy z ubitą śmietaną. Miksując na niskich obrotach wlewamy niewielkim strumieniem wystudzoną żelatynę. Masę wykładamy na odpieczony kruchy spód. Układamy kawałki malin i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

                        Pierogi z truskawkami, imbirem i twarogiem - przepis

                        Pierogi z truskawkami, imbirem i twarogiem
                        Pierogi z truskawkami, imbirem i twarogiem
                        Pierogi z truskawkami, imbirem i twarogiem
                        Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                        Ciasto:

                        • 300 g mąki pszennej
                          • 1 mała łyżka soli
                            • 150 ml gorącej wody
                              • 1 sztuka jajka
                                • 50 g masła

                                  Suche składniki razem wymieszaj, dodaj jajko, roztopione masło i stopniowo gorącą wodę, cały czas mieszając. Jeśli ciasto nadal się będzie lepić do rąk, dodaj więcej mąki. Gotowe ciasto przykryj ścierką lub odstaw do lodówki.

                                  Farsz:

                                  • 500 g truskawek
                                    • 100 g imbiru marynowanego
                                      • 200 g twarogu półtłustego
                                        • 100 ml soku z limonki
                                          • kilka listków werbeny cytrynowej
                                            • 50 g zimnego masła
                                              • 1 duża łyżka cukru białego
                                                • 1 łyżka cukru pudru
                                                  • 200 g jogurtu greckiego

                                                    W metalowej misce wymieszaj pokrojone truskawki, posiekany imbir i ser twarogowy. Dopraw farsz do smaku sokiem z limonki i posiekaną werbeną cytrynową. Rozwałkuj ciasto, wytnij za pomocą ringa metalowego wielkość pieroga i zwiń w dowolny kształt. Pierogi gotuj w wodzie około 4-5 minut, w tym czasie na patelni podsmaż zimne masło z cukrem, dodaj ugotowane pierogi i zacznij smażyć, aż masło nabierze złotego koloru. Przełóż na talerz polewając jogurtem wymieszanym z cukrem pudrem.

                                                    Gofry z kremowym serkiem na bazie twarogu z bananami - przepis

                                                    Gofry z kremowym serkiem na bazie twarogu z bananami
                                                    Gofry z kremowym serkiem na bazie twarogu z bananami
                                                    Gofry z kremowym serkiem na bazie twarogu z bananami
                                                    Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                                    Ciasto na gofry:

                                                    • 250 g mąki pszennej
                                                      • 220 ml mleka
                                                        • 1 łyżka proszku do pieczenia
                                                          • 1 łyżka soli
                                                            • 1 łyżka cukru
                                                              • 100 g masła
                                                                • 2 jajka

                                                                  W misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę, proszek, sól, cukier). Następnie dodaj mleko i jajka, mieszaj, aż masa będzie jednolita, na koniec wlewaj stopniowo klarowane masło i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej maszynkę do gofrów, posmaruj za pomocą pędzla lekko olejem i wlej ciasto, smaż około 5-6 minut, aż ciasto będzie złoto brązowe. Zdejmij i przełóż na kratkę, aby wystygło.

                                                                  • 500 g sera twarogowego półtłustego
                                                                    • 2 szt laski wanilii
                                                                      • 4 łyżki miodu
                                                                        • 2 banany
                                                                          • 50 ml śmietany 12%

                                                                            Ser przełóż do miski, dodaj do środa nasiona wanilii, miód i dojrzałe miękkie banany. Wszystko dokładnie wymieszaj dodając odrobinę śmietany 12%.

                                                                            • olej roślinny do smażenia
                                                                              • świeże owoce i banany do dekoracji

                                                                                Gotowe gofry posmaruj twarogiem z bananami, dodaj na górę usmażone banany, kilka świeżych owoców i posyp cukrem pudrem.

                                                                                Zobacz także:

                                                                                Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN

                                                                                Materiał promocyjny
                                                                                podziel się:

                                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                Materiał promocyjny

                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana