Sernik na zimno z malinami i biszkoptami - przepis
Składniki:
- 200 g herbatników
- 50 g orzechów włoskich
- 100 g masła
- 2 łyżki stołowe kakao
Herbatniki miksujemy razem z orzechami w mikserze kuchennym. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajmy kakao i wlewamy do mieszanki herbatników i orzechów dokładnie razem mieszając. Masę przekładamy do spodu na sernik i równo rozciągamy, pieczemy w temp. 185 st. C. przez 10-12 minut. Wyciągamy i studzimy.
- 500 g sera twarogowego półtłustego
- 100 g sera mascarpone
- 200 ml słodkiej śmietany 12%
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 25 g cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny
- 1 opakowanie galaretki malinowej
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Ser twarogowy miksujemy na sztywną masę. Do serka dodajemy mascarpone, wanilię, przesiany cukier puder oraz delikatnie łączymy z ubitą śmietaną. Miksując na niskich obrotach wlewamy niewielkim strumieniem wystudzoną żelatynę. Masę wykładamy na odpieczony kruchy spód. Układamy kawałki malin i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Pierogi z truskawkami, imbirem i twarogiem - przepis
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 1 mała łyżka soli
- 150 ml gorącej wody
- 1 sztuka jajka
- 50 g masła
Suche składniki razem wymieszaj, dodaj jajko, roztopione masło i stopniowo gorącą wodę, cały czas mieszając. Jeśli ciasto nadal się będzie lepić do rąk, dodaj więcej mąki. Gotowe ciasto przykryj ścierką lub odstaw do lodówki.
Farsz:
- 500 g truskawek
- 100 g imbiru marynowanego
- 200 g twarogu półtłustego
- 100 ml soku z limonki
- kilka listków werbeny cytrynowej
- 50 g zimnego masła
- 1 duża łyżka cukru białego
- 1 łyżka cukru pudru
- 200 g jogurtu greckiego
W metalowej misce wymieszaj pokrojone truskawki, posiekany imbir i ser twarogowy. Dopraw farsz do smaku sokiem z limonki i posiekaną werbeną cytrynową. Rozwałkuj ciasto, wytnij za pomocą ringa metalowego wielkość pieroga i zwiń w dowolny kształt. Pierogi gotuj w wodzie około 4-5 minut, w tym czasie na patelni podsmaż zimne masło z cukrem, dodaj ugotowane pierogi i zacznij smażyć, aż masło nabierze złotego koloru. Przełóż na talerz polewając jogurtem wymieszanym z cukrem pudrem.
Gofry z kremowym serkiem na bazie twarogu z bananami - przepis
Ciasto na gofry:
- 250 g mąki pszennej
- 220 ml mleka
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- 100 g masła
- 2 jajka
W misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę, proszek, sól, cukier). Następnie dodaj mleko i jajka, mieszaj, aż masa będzie jednolita, na koniec wlewaj stopniowo klarowane masło i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej maszynkę do gofrów, posmaruj za pomocą pędzla lekko olejem i wlej ciasto, smaż około 5-6 minut, aż ciasto będzie złoto brązowe. Zdejmij i przełóż na kratkę, aby wystygło.
- 500 g sera twarogowego półtłustego
- 2 szt laski wanilii
- 4 łyżki miodu
- 2 banany
- 50 ml śmietany 12%
Ser przełóż do miski, dodaj do środa nasiona wanilii, miód i dojrzałe miękkie banany. Wszystko dokładnie wymieszaj dodając odrobinę śmietany 12%.
- olej roślinny do smażenia
- świeże owoce i banany do dekoracji
Gotowe gofry posmaruj twarogiem z bananami, dodaj na górę usmażone banany, kilka świeżych owoców i posyp cukrem pudrem.
Zobacz także:
- Pikantny krem dyniowy, dyniowe naleśniki, a może gulasz z boczniakami i dynią? Oto propozycje Sebastiana Olmy
- Placki twarogowe, pieczony sernik i kokosanki - przepisy Sebastiana Olmy
- Wegański twaróg na bazie wody po kiszonych ogórkach. Jak go zrobić?
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN