Materiał promocyjny

Pikantny krem dyniowy, dyniowe naleśniki, a może gulasz z boczniakami i dynią? Oto propozycje Sebastiana Olmy

Dyniowe przysmaki
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował dania z dynią na bazie produktów mlecznych. Sprawdź jego przepisy na pikantny krem dyniowy, dyniowe naleśniki na sposób amerykański z serkiem mascarpone, z sosem klonowym i owocami jesiennymi oraz gulasz drobiowy z boczniakami, dynią i jarmużem w sosie śmietanowym.

Pikantny krem dyniowy - przepis krok po kroku

Pikantny krem dyniowy
Pikantny krem dyniowy
Źródło: Ola Skowron/East News

Składniki:

  • dynia ok. 1,5 kg (zachowaj nasiona – upiecz je na suchej patelni do podania)
    • łyżka garam masala
      • 2 łyżeczki mielonej kolendry
        • 2 łyżeczki kminku mielonego
          • 0,5-1 łyżeczki płatków chili lub proszku plus szczypta
            • 3 łyżki masła OSM Łowicz
              • cebula, drobno posiekana
                • imbir, obrany i drobno posiekany
                  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
                    • 900 ml bulionu warzywnego
                      • 200 g śmietany 18% OSM Łowicz

                        Sposób przygotowania:

                        1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
                          1. Przekrój dynię na pół i usuń pestki łyżką. Pokrój w kliny lub kawałki (nie zdejmuj skóry), wrzuć do miski.
                            1. Do dyni dodaj suche przyprawy takie jak garam masala, łyżeczkę kolendry i kminku, dodaj 2 łyżki masła i dokładnie wszystko wymieszaj z pokrojoną dynią.
                              1. Przełóż na blachę do pieczenia, rozłóż równomiernie i piecz przez 40-45 min., obracając w połowie pieczenia, aż dynia będzie bardzo miękka po przekłuciu widelcem.
                                1. Pozostaw do ostygnięcia na blasze na kilka minut.
                                  1. Podgrzej łyżkę masła w dużym rondlu i smaż cebulę ze szczyptą soli przez 10 minut aż będzie miękka, dodając takie same przyprawy, jak wcześniej.
                                    1. Dodaj imbir, czosnek i pozostałe przyprawy oraz płatki chili i smaż jeszcze kilka minut, aż zacznie pachnieć. Wlej wywar i delikatnie zagotuj.
                                      1. Upieczoną wcześniej dynię razem z przyprawami włóż do rondla. Zdejmij z ognia i zmiksuj zupę blenderem ręcznym, aż będzie kremowa i gładka.
                                        1. Dopraw do smaku, dodając dodatkowe chili lub garam masala, jeśli chcesz. Włóż z powrotem na mały ogień i wmieszaj śmietanę.
                                          1. Delikatnie zagotuj, a następnie podawaj w miseczkach ze śmietaną i szczyptą chili. Udekoruj prażonymi pestkami dyni, jeśli chcesz.

                                            Dyniowe naleśniki na sposób amerykański z serkiem mascarpone, z sosem klonowym i owocami jesiennymi - przepis krok po kroku

                                            Dyniowe naleśniki amerykańskie
                                            Dyniowe naleśniki amerykańskie
                                            Źródło: Ola Skowron/East New

                                            Składniki:

                                            • dynia piżmowa
                                              • łyżka cukru
                                                • łyżka cynamonu w proszku
                                                  • łyżka anyżu
                                                    • 6 jajek
                                                      • 200-250 g mąki pszennej
                                                        • 2 duże łyżki cukru pudru
                                                          • łyżka sody
                                                            • łyżka proszku do pieczenia
                                                              • 100 g Mascarpone OSM Łowicz
                                                                • olej do smażenia
                                                                  • opakowanie jeżyn
                                                                    • 200 g śliwek
                                                                      • 6 fig
                                                                        • 100 ml syropu klonowego
                                                                          • 200 g śmietany 18% OSM Łowicz
                                                                            • cukier puder do podsypania
                                                                              • świeże liście mięty do dekoracji

                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                1. Dynię piżmową obierz, potnij w kostkę i podduś na patelni z cukrem, cynamonem i anyżem, aż zmięknie.
                                                                                  1. Wybij 6 żółtek i utrzyj z cukrem, w drugiej misce ubij na sztywno 6 białek, połącz obie masy razem, dodając mąkę pszenną, cukier puder, sodę, proszek do pieczenia, serek mascarpone i wcześniej podsmażoną dynię.
                                                                                    1. Gdy masa będzie jednolita, odstaw ją na 15 minut w ciepłe miejsce, a następnie smaż naleśniki z każdej strony na rumiany kolor.
                                                                                      1. Na talerzu ułóż porcje naleśników, udekoruj talerz owocami (jeżyna, śliwka, figa) i polej syropem klonowym, który wcześniej zagotuj razem ze śmietanką 18% i poczekaj, aż lekko odparuje i zgęstnieje.

                                                                                        Gulasz drobiowy z boczniakami, dynią i jarmużem w sosie śmietanowym - przepis krok po kroku

                                                                                        Ola Skowron/East News
                                                                                        Gulasz drobiowy z boczniakami, dynią i jarmużem w sosie śmietanowym
                                                                                        Ola Skowron/East News

                                                                                        Składniki:

                                                                                        • 500 g trybowanych udek z kurczaka
                                                                                          • po łyżce soli, papryki słodkiej, kuminu mielonego, ziół prowansalskich
                                                                                            • 5 szalotek
                                                                                              • 300 g boczniaka ostrygowego
                                                                                                • dynia piżmowa
                                                                                                  • 1 l bulionu drobiowego
                                                                                                    • 500 g śmietany 18% OSM Łowicz
                                                                                                      • 200 g jarmużu
                                                                                                        • 100 g orzechów nerkowca
                                                                                                          • pęczek cebuli dymki

                                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                                            1. Mięso z udek kurczaka potnij w kostkę o grubości 2x2 cm, przełóż do miski i dopraw do smaku solą, papryka słodką, kuminem i ziołami prowansalskimi.
                                                                                                              1. Mięso następnie podsmaż w dużym garnku dodając do smażenia posiekaną szalotkę, boczniaki i pokrojoną w kostkę dynię piżmową.
                                                                                                                1. Gdy wszystko lekko zmięknie, dodaj bulion drobiowy i gotuj, aż połowa odparuje, następnie dodaj śmietanę i gotuj, aż sos zgęstnie, pod koniec gotowania dodaj do środka liście jarmużu i przykryj garnek pokrywką, aby lekko się zaparzył.
                                                                                                                  1. Sam gulasz dopraw do smaku solą i szczyptą pieprzu, podawaj na talerzu z prażonymi orzechami nerkowca i posiekaną cebulą dymką.

                                                                                                                    Zobacz także:

                                                                                                                    Źródło: Sebastian Olma

                                                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                    Materiał promocyjny
                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                    Pozostałe wiadomości