Pikantny krem dyniowy - przepis krok po kroku
Składniki:
- dynia ok. 1,5 kg (zachowaj nasiona – upiecz je na suchej patelni do podania)
- łyżka garam masala
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżeczki kminku mielonego
- 0,5-1 łyżeczki płatków chili lub proszku plus szczypta
- 3 łyżki masła OSM Łowicz
- cebula, drobno posiekana
- imbir, obrany i drobno posiekany
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 900 ml bulionu warzywnego
- 200 g śmietany 18% OSM Łowicz
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
- Przekrój dynię na pół i usuń pestki łyżką. Pokrój w kliny lub kawałki (nie zdejmuj skóry), wrzuć do miski.
- Do dyni dodaj suche przyprawy takie jak garam masala, łyżeczkę kolendry i kminku, dodaj 2 łyżki masła i dokładnie wszystko wymieszaj z pokrojoną dynią.
- Przełóż na blachę do pieczenia, rozłóż równomiernie i piecz przez 40-45 min., obracając w połowie pieczenia, aż dynia będzie bardzo miękka po przekłuciu widelcem.
- Pozostaw do ostygnięcia na blasze na kilka minut.
- Podgrzej łyżkę masła w dużym rondlu i smaż cebulę ze szczyptą soli przez 10 minut aż będzie miękka, dodając takie same przyprawy, jak wcześniej.
- Dodaj imbir, czosnek i pozostałe przyprawy oraz płatki chili i smaż jeszcze kilka minut, aż zacznie pachnieć. Wlej wywar i delikatnie zagotuj.
- Upieczoną wcześniej dynię razem z przyprawami włóż do rondla. Zdejmij z ognia i zmiksuj zupę blenderem ręcznym, aż będzie kremowa i gładka.
- Dopraw do smaku, dodając dodatkowe chili lub garam masala, jeśli chcesz. Włóż z powrotem na mały ogień i wmieszaj śmietanę.
- Delikatnie zagotuj, a następnie podawaj w miseczkach ze śmietaną i szczyptą chili. Udekoruj prażonymi pestkami dyni, jeśli chcesz.
Dyniowe naleśniki na sposób amerykański z serkiem mascarpone, z sosem klonowym i owocami jesiennymi - przepis krok po kroku
Składniki:
- dynia piżmowa
- łyżka cukru
- łyżka cynamonu w proszku
- łyżka anyżu
- 6 jajek
- 200-250 g mąki pszennej
- 2 duże łyżki cukru pudru
- łyżka sody
- łyżka proszku do pieczenia
- 100 g Mascarpone OSM Łowicz
- olej do smażenia
- opakowanie jeżyn
- 200 g śliwek
- 6 fig
- 100 ml syropu klonowego
- 200 g śmietany 18% OSM Łowicz
- cukier puder do podsypania
- świeże liście mięty do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Dynię piżmową obierz, potnij w kostkę i podduś na patelni z cukrem, cynamonem i anyżem, aż zmięknie.
- Wybij 6 żółtek i utrzyj z cukrem, w drugiej misce ubij na sztywno 6 białek, połącz obie masy razem, dodając mąkę pszenną, cukier puder, sodę, proszek do pieczenia, serek mascarpone i wcześniej podsmażoną dynię.
- Gdy masa będzie jednolita, odstaw ją na 15 minut w ciepłe miejsce, a następnie smaż naleśniki z każdej strony na rumiany kolor.
- Na talerzu ułóż porcje naleśników, udekoruj talerz owocami (jeżyna, śliwka, figa) i polej syropem klonowym, który wcześniej zagotuj razem ze śmietanką 18% i poczekaj, aż lekko odparuje i zgęstnieje.
Gulasz drobiowy z boczniakami, dynią i jarmużem w sosie śmietanowym - przepis krok po kroku
Składniki:
- 500 g trybowanych udek z kurczaka
- po łyżce soli, papryki słodkiej, kuminu mielonego, ziół prowansalskich
- 5 szalotek
- 300 g boczniaka ostrygowego
- dynia piżmowa
- 1 l bulionu drobiowego
- 500 g śmietany 18% OSM Łowicz
- 200 g jarmużu
- 100 g orzechów nerkowca
- pęczek cebuli dymki
Sposób przygotowania:
- Mięso z udek kurczaka potnij w kostkę o grubości 2x2 cm, przełóż do miski i dopraw do smaku solą, papryka słodką, kuminem i ziołami prowansalskimi.
- Mięso następnie podsmaż w dużym garnku dodając do smażenia posiekaną szalotkę, boczniaki i pokrojoną w kostkę dynię piżmową.
- Gdy wszystko lekko zmięknie, dodaj bulion drobiowy i gotuj, aż połowa odparuje, następnie dodaj śmietanę i gotuj, aż sos zgęstnie, pod koniec gotowania dodaj do środka liście jarmużu i przykryj garnek pokrywką, aby lekko się zaparzył.
- Sam gulasz dopraw do smaku solą i szczyptą pieprzu, podawaj na talerzu z prażonymi orzechami nerkowca i posiekaną cebulą dymką.
Zobacz także:
- Popularne rodzaje dyni. Jak je rozróżnić?
- Co zrobić z dyni? Poznaj najlepsze przepisy, w których króluje dynia!
- Dyniowe przepisy Piotra Kucharskiego - frytersy, pęczak i dynia faszerowana
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
podziel się: