Fluffy pancakes, czyli puszyste naleśniki japońskie - przepis krok po kroku

Naleśniki świata
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pochodzące z Japonii puszyste naleśniki są niezwykłą, oryginalną wersją tej słodkości. Nie tylko świetnie wyglądają - jeszcze lepiej smakują. Jak zrobić fluffy pancakes? Sprawdź przepis krok po kroku w kuchni Dzień Dobry TVN.

Fluffy pancakes to świetna propozycja dla wszystkich tych, którzy lubią kulinarne eksperymenty i nowe odsłony tradycyjnych potraw. Ich nazwa nie jest przypadkowa - "fluffy" w języku angielskim oznacza "puszyste". Dokładnie takie one są, jeśli dobrze ubijemy odpowiednią ilość białek i zrobimy wszystko zgodnie z poniższym przepisem.

Japońskie fluffy pancakes - przepis

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej,
    • 3 żółtka,
      • 5 białek,
        • 100 ml mleka,
          • 3 łyżki drobnego cukru,
            • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
              • odrobina soli,
                • aromat waniliowy.

                  Jak zrobić japońskie fluffy pancakes?

                  1. 3 żółtka roztrzepać z mlekiem i aromatem waniliowym.
                    1. Mąkę przesiać i wymieszać w osobnym naczyniu z cukrem i proszkiem do pieczenia. Następnie połączyć z powyższą masą jajeczną.
                      1. 5 białek jaj ubić ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania zacząć dodawać po łyżeczce cukru. Masa białkowa powinna być sztywna i puszysta.
                        1. Do masy mączno-jajecznej dodać 2 łyżki masy białkowej i energicznie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać resztę i mieszać, aby otrzymać lekką i puszystą całość.
                          1. Do smażenia wysokich fluffy pancakes można użyć okrągłych metalowych foremek lub po prostu wykładać je łyżką na niewielką ilość rozgrzanego oleju rzepakowego na patelni.
                            1. Gdy masa naleśnikowa urośnie, a na cieście pojawią się bąbelki, należy odwrócić je na drugą stronę. Smażyć przez około 2-3 minuty. Dla pewności, że w środku ciasto nie jest surowe, pod koniec smażenia można przykryć je pokrywką.
                              1. Puszyste japońskie naleśniki podawać prosto z patelni - odstawione, opadną. Jeść z ulubionymi owocami i syropem klonowym, miodem, bitą śmietaną, etc.

                                Zobacz także:

                                Autor: Diana Ryściuk

                                Źródło zdjęcia głównego: Vorawan Chittpayak/Getty Images

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości