Materiał promocyjny

Potrawy z przetworów na zimę

Beata Kartowicz proponuje dania z przetworów przygotowanych na zimę. W jej menu znajduję się: zupa grzybowa z grzybów solonych, zapiekanka z kwaszonej kapusty i tapas z piklami. A na deser poleca szarlotkę...

Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News

Zupa grzybowa z grzybów solonych

Składniki:

40 dag grzybów solonych

2 cebule

30 ml śmietan 18%

½ litra mleka

5 dag masła

wywar warzywny:

marchew

seler

pietruszka korzeń

por

liść laurowy

ziele angielskie

pieprz

Przygotowanie:

Grzyby odsączyć z solanki i namoczyć w mleku. Cebulę obrać pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle dodać odsączone i pokrojone grzyby. Całość oprószamy mąką i lekko zrumieniamy. Dodajemy wywar warzywny, gotujemy na małym ogniu około 10 minut, często mieszając. Przed podaniem zabielamy śmietanką i doprawiamy do smaku. Podajemy z łazankami i zieloną pietruszką.

Zapiekanka z kwaszonej kapusty

Składniki:

30 dkg kwaszonej kapusty

30 dkg ziemniaków

3 cebule

30 dkg pieczarek

20 dkg masła

30 dkg boczku wędzonego

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Umyte ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w talarki. Oczyszczone pieczarki i cebule pokroić w plastry. Naczynie żaroodporne wykładamy skrojonym w plastry boczkiem wędzonym, układamy na przemian ziemniaki posypane przyprawą, cebulę, pieczarki i kapustę kwaszoną wcześniej odsączoną i pokrojoną. Na wierzch układamy plastry boczku. Całość zapiekamy ok 45 minut w temperaturze ok. 180-200 stopni.

Tapas z piklami

Składniki:

½ kg schabu b/k

½ kg karkówki b/k

½ kg polędwicy wieprzowej

5 dkg grzybów suszonych

sól

pieprz mielony

pieprz gruboziarnisty

cykoria

dynia marynowana

gruszka marynowana

śliwka z octu

grzyby marynowane

sos cumberland

żurawina

czarna porzeczka

chrzan tarty

wino czerwone wytrawne

pomarańcza

Przyprawy:

sól

pieprz

Przygotowanie:

Oczyszczone mięsa – schab oprószamy słodką papryką, solą i pieprzem Karkówkę rozcinamy, rozbijamy tłuczkiem faszerujemy uprzednio namoczonymi w mleku grzybami doprawiamy solą i pieprzem i zwijamy w roladę. Polędwiczkę wieprzową obtaczamy w gruboziarnistym pieprzu i soli zawijamy w folię aluminiową. Całość mięsa pieczemy w piekarniku rozgrzanym do ok. 160-180 stopni przez 45 minut. Przygotowujemy sos cumberland – żurawinę i dżem zmiksujemy na jednolitą masę, dodajemy chrzan, wino, sól i pieprz do smaku, sok z pomarańczy mieszając dokładamy otartą skórkę z pomarańczy. Cykorie rozdzielamy na liście myjemy osączamy z wody i układamy na półmisku, marynaty kroimy w kostkę i układamy na cykorii i serwujemy z upieczonymi mięsami pokrojonymi w cienkie plastry i sosem.

Szarlotka

Surowce na ciasto:

2 szklanki mąki

1 szklanka cukru pudru

3 jaja

0,25 kg masła

2 małe łyżeczki proszku do pieczenia

Surowce na kruszonkę:

12,5 dkg masła

3 łyżki maki krupczatki

2 łyżki mąki

½ szklanki cukru kryształ

1 łyżeczka cukru waniliowego

Surowce na farsz:

10 jabłek szara reneta

½ szklanki cukru kryształ

5 dkg masła

1 łyżeczka cynamonu

1 cytryna

Przygotowanie:

Jabłka myjemy obieramy i kroimy w cząstki , wrzucamy na patelnię na średni ogień, dodajemy skórkę z cytryny i sok z połówki cytryny. Dodajemy cukier, cynamon i masło. Mąkę przesiewamy przez sito dodajemy cukier, proszek do pieczenia, żółtka, masło i wyrabiamy ciasto. Formę natłuszczamy masłem i rozkładamy rozwałkowane ciasto, następnie rozkładamy uprzednio przygotowany farsz . Na wierzch nakładamy kruszonkę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości