Pieczone brzoskwinie z mascarpone i ciasteczkami - przepis Piotra Kucharskiego

Pieczone jabłko z rodzynkami i imbirowym mascarpone
Pieczone jabłko z rodzynkami i imbirowym mascarpone
Źródło: Dzień Dobry TVN
Szukasz wyjątkowego pomysłu na domowy deser? Pieczone brzoskwinie z mascarpone i ciasteczkami według Piotra Kucharskiego to strzał w dziesiątkę! Sprawdź pyszny przepis w kuchni Dzień Dobry TVN.

Pieczone brzoskwinie z mascarpone i ciasteczkami - przepis

Składniki:

  • 8 dojrzałych brzoskwiń
    • miód
      • rozmaryn
        • 500 g mascarpone
          • 3 żółtka
            • 200 g śmietany 36%
              • 1 saszetka cukru z prawdziwą wanilią.
                • 200 g ciasteczek amaretti
                  • zioła do dekoracji

                    Pieczone brzoskwinie z mascarpone i ciasteczkami - sposób przygotowania

                    1. Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Brzoskwinie pokrój na połówki. Posmaruj miodem i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Posyp rozmarynem i wstaw do piekarnika na 15-20 minut.
                      1. Następnie wystudź i pokrój na ósemki. W tym czasie ukręć żółtka z cukrem waniliowym.
                        1. Dodaj do mascarpone i wymieszaj. Śmietanę ubij na sztywno i wymieszaj z mascarpone.
                          1. W pucharkach układaj warstwami mascarpone i brzoskwinie. Wierzch posyp obficie pokruszonymi ciasteczkami i udekoruj ziołami.

                            Zobacz także:

                            Źródło: Piotr Kucharski

                            Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości