Piadina to przekąska sprzedawana we Włoszech w małych budkach. Jest to płaski, cienki placek wypełniony pysznymi dodatkami. Piadina jest łatwa do przygotowania w warunkach domowych, dlatego miłośnicy włoskiej kuchni mogą delektować się potrawą, kiedy tylko najdzie ich ochota.
Piadina – przepis na włoski placek
Aby przygotować cztery placki o średnicy ponad 20 cm, potrzebujemy następujących składników:
· 500 g mąki pszennej typu 550,
· ⅓ łyżeczki sody oczyszczonej,
· 1 łyżeczkę soli,
· 75 g smalcu,
· 200 ml wody.
W misce łączymy suche składniki, dodajemy smalec oraz wodę, mieszając wszystko ręką. Ciasto wyrabiamy około 10 minut, do momentu gdy składniki się połączą, a ciasto zyska elastyczność. Ciasto formujemy w kulkę, wkładamy do miski wysypanej mąką i odstawiamy na pół godziny, przykrywając ściereczką. Po upływie 30 minut dzielimy ciasto na 4 części, z których każdą rozwałkowujemy na cienki placek. Do smażenia placków musimy użyć patelni z grubym dnem, mocno rozgrzanej. Każdy placek kładziemy i nakłuwamy widelcem, smażymy krótko z obu stron. Piadinę zdejmujemy z patelni i nadziewamy ulubionymi dodatkami. Następnie składamy na pół i przekrawamy. Czym nadziać placek? Opcji jest dużo, tak naprawdę wszystko zależy od naszego kulinarnego gustu i fantazji. Możemy użyć sera, sosu pomidorowego lub świeżych pomidorów, szynki parmeńskiej, rukoli lub innej sałaty, salami, mozzarelli, tuńczyka czy szpinaku. Placki możemy przygotować w wersji grubszej lub cieńszej, w zależności od upodobań, ciasto wałkujemy ma preferowaną grubość.
Piadina z pesto, rukolą i włoską szynką
Włoska piadina to przepis z sosem pesto i włoską surową szynką. Zaczynamy od przygotowania ciasta na placki. 200 g mąki pszennej przesiewamy do miski, dodajemy do niej 30 g smalcu (w temperaturze pokojowej), 120 ml wody zmieszanej ze szczyptą soli oraz pół łyżeczki sody oczyszczonej. Wszystkie składniki zagniatamy ręką. Następnie wyjmujemy ciasto na stolnicę oprószoną mąką i wyrabiamy do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Przygotowane wkładamy do miski i odstawiamy na kilka godzin (możemy czekać nawet do następnego dnia). Miskę przykrywamy folią lub ściereczką, aby ciasto nie wyschło. Gdy mamy zamiar zabrać się za smażenie placków, stolnicę podsypujemy mąką, z ciasta formujemy kilka kulek i każdą rozwałkowujemy na placek. Piadinę smażymy na mocno rozgrzanej suchej patelni (może być żeliwna lub patelnia do naleśników). Placki pieczemy krótko i nie czekamy, aż zrumienią się całe, ponieważ będą zbyt kruche i łamliwe. Przygotowane piadiny zdejmujemy z patelni, połowę każdego placka smarujemy sosem pesto (może być to sos na bazie bazylii, pietruszki czy rukoli z orzechami lub pestkami słonecznika czy dyni). Na sosie układamy dwa plasterki sera brie, dwa plasterki surowej szynki włoskiej i kilka połówek pomidorków koktajlowych. Dodatki nakładamy na przypieczoną stronę placka (w tym przepisie najpierw smażymy placki tylko z jednej strony). Piadinę z dodatkami kładziemy na patelnię (surową stroną) i podpiekamy, aż ser zacznie się topić. Składamy placek na pół i zdejmujemy z patelni. Do środka możemy jeszcze włożyć kilka listków świeżej rukoli.
Piadina z kurczakiem
Piadina zwana jest inaczej piadą i można ją kupić jako gotowy placek, który należy tylko podgrzać i wypełnić nadzieniem. Dobrze smakuje z kurczakiem i sosem czosnkowym. Jak przygotować danie? Potrzebne składniki to:
· 3 gotowe piady,
· 2 piersi z kurczaka,
· 1 papryka,
· ½ cukinii,
· 3 ogórki małosolne,
· 2 pomidory,
· sałata,
· oliwa z oliwek,
· przyprawa do gyros, sól i pieprz,
· 2 łyżki majonezu,
· 2 łyżki śmietany,
· 3 ząbki czosnku.
Kurczaka kroimy w cienkie paseczki, skrapiamy oliwą i przyprawiamy. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Warzywa kroimy. Po upływie 2 godzin kurczaka smażymy z cukinią i papryką. Przygotowujemy sos: mieszamy majonez, śmietanę z czosnkiem, solą i pieprzem. Piadiny podgrzewamy w piekarniku, nakładamy kurczaka i warzywa, polewamy sosem i składamy na pół.
Piadina razowa z makrelą
Włoską piadinę można również przygotować na bazie razowego placka. Do ciasta potrzebujemy:
· 250 g mąki razowej,
· 125 ml letniej wody,
· 50 g mąki pszennej typ 500,
· soli,
· bazylii,
· rozmarynu,
· papryki ostrej (przypraw po dwie szczypty).
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na części, rozwałkowujemy i smażymy na suchej patelni. Przygotowujemy nadzienie: do miseczki wrzucamy makrelę w oleju (1 opakowanie), 150 g sera białego (solony z przyprawami), łyżeczkę posiekanego koperku i pieprz. Składniki mieszamy, aż powstanie pasta. Połowę każdego placka smarujemy przygotowaną pastą rybną, układamy kawałki rzodkiewki i liście sałaty, składamy na pół. Tak złożone możemy jeszcze przeciąć przed podaniem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN