Materiał promocyjny

Pyszne owsianki na chłodne poranki według przepisów Piotra Kucharskiego

Owsiankowe wariacje Piotra Kucharskiego
Źródło: Dzień Dobry TVN

Owsianka to danie idealne na chłodne poranki. Takie śniadanie daje dobrą energię na cały dzień. Zobacz, jak w naszej kuchni przyrządza ją Piotr Kucharski. Poznaj jego wypróbowane przepisy na omlet warzywny z płatkami owsianymi, zapiekankę z płatków ryżowych i batony owsiane bez pieczenia.

Omlet warzywny z płatkami owsianymi na dwa sposoby

Składniki na omlet warzywny:

  • 3 czerwone papryki
    • garść szpinaku
      • 1 mała czerwona cebula
        • oliwa z oliwek
          • 300 g grzybów leśnych
            • pęczek pietruszki 
              • pęczek koperku
                • 1 ząbek czosnku
                  • 8 jajek
                    • 150 ml mleka
                      • sól i pieprz
                        • 80 g płatków owsianych 
                          • masło do smażenia

                            Jak przygotować omlet warzywny:

                            Rozgrzać piekarnik do 220°C. Papryki skropić oliwą z oliwek i ułożyć na blaszce. Wstawić do piekarnika i piec około 15-20 minut. Następnie przełożyć do garnka, przykryć i odstawić na kilka minut żeby zaparowała. Po tym czasie zdjąć skórkę. Pokroić na paski, wymieszać z listkami szpinaku i posiekaną w piórka cebulą. Doprawić solą i pieprzem. Skropić oliwą z oliwek

                            Grzyby pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle z oliwą. W trakcie przyprawić solą i pieprzem. Podsmażyć przez kilka minut. Pod koniec smażenia dodać posiekane zioła i posiekany czosnek.

                            Płatki owsiane zalać mlekiem i odstawić na 5 minut. Jajka roztrzepać w misce, doprawić sola i pieprzem. Dodać płatki owsiane z wodą i jeszcze raz roztrzepać.

                            Na dużej patelni rozgrzać masło, wylać połowę porcji. Pozwolić aby się dobrze ściął. Obrócić omlet. Lekko dosmażyć. Na połowę wyłożyć jeden z farszy i nakryć drugą połówką omleta. Chwilkę jeszcze podsmażyć i przełożyć na talerz.

                            Czynność powtórzyć z pozostałymi składnikami.

                            Omlet warzywny z płatkami owsianymi na dwa sposoby
                            Omlet warzywny z płatkami owsianymi na dwa sposoby
                            Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                            Zapiekanka z płatków ryżowych z brzoskwiniami i płatkami migdałowymi

                            Składniki na zapiekankę z płatków ryżowych:

                            • 400 g płatków ryżowych 
                              • 1 litr mleka roślinnego np. migdałowego
                                • 300 ml wody
                                  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
                                    • 2 łyżki miodu
                                      • szczypta soli
                                        • 2 jabłka antonówki
                                          • 4 brzoskwinie
                                            • 100 g płatków migdałowych

                                              Jak przygotować zapiekankę z płatków ryżowych:

                                              Rozgrzać piekarnik do 180°C.

                                              Płatki ugotować w mleku migdałowym i wodzie, następnie wymieszać z miodem i mielonym kardamonem i szczyptą soli. Przełożyć 1/4 do wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy. 22 cm. Na niej ułożyć jedno jabłko pokrojone w plasterki. Na nim ułożyć ponownie 1/4 część płatków ryżowych, a na nich drugie jabłko pokrojone w plasterki.

                                              Ponownie wyłożyć 1/4 ugotowanych płatków a na wierzchu ułożyć brzoskwinie pokrojone w ósemki. Całość posypać płatkami migdałowymi i wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 30 minut.

                                              Zapiekanka z płatków ryżowych z brzoskwiniami i płatkami migdałowymi
                                              Zapiekanka z płatków ryżowych z brzoskwiniami i płatkami migdałowymi
                                              Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                              Batony owsiane bez pieczenia

                                              Składniki na batony bez pieczenia:

                                              • 600 g płatków osianych błyskawicznych 
                                                • 100 g płatków migdałowych
                                                  • 4 łyżki miodu
                                                    • 300 g masła orzechowego
                                                      • duża garść rodzynek
                                                        • szczypta soli
                                                          • 1 łyżeczka cynamonu
                                                            • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
                                                              • 200 g malin 
                                                                • 200 g jeżyn

                                                                  Jak przygotować batony bez pieczenia:

                                                                  Płatki owsiane wymieszać z płatkami migdałowymi, miodem, masłem orzechowym, rodzynkami, solą i cynamonem. Przez chwilę dobrze wyrobić. Następnie przełożyć na blaszkę do pieczenia o wymiarach około 25x25. Wyrównać i dobrze docisnąć.

                                                                  Czekoladę podgrzać i rozpuszczoną wylać na batony. Wierzch udekorować owocami. Wstawić do lodówki na godzinkę do stężenia.

                                                                  Batony owsiane bez pieczenia
                                                                  Batony owsiane bez pieczenia
                                                                  Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                                                  Zobacz także:

                                                                  Autor: Luiza Bebłot

                                                                  Źródło: Piotr Kucharski

                                                                  Materiał promocyjny
                                                                  podziel się:

                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                  Materiał promocyjny

                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana