Ciasto W-Z, zimne nóżki i śledź w śmietanie, czyli kuchnia lat 80. według nowoczesnych przepisów Sebastiana Olmy

Szalona kuchnia lat 80.
Dzisiaj królują u nas lata 80., nie tylko na parkiecie, macie do ćwiczeń czy w muzyce, ale też w kuchni. Sebastian Olma nie byłby jednak sobą, gdyby nie podkręcił klimatu sprzed czterech dekad, dlatego prezentuje nam lata 80. na miarę 2021 roku. Poznaj jego przepisy na ciasto W-Z ze słonym karmelem, zimne nóżki z pianą octową oraz śledzia w śmietanie w formie sushi.

Ciasto W-Z ze słonym karmelem

Składniki na biszkopt czekoladowy:

  • jajka 8 szt.
    • kakao 125 g
      • mąka pszenna 125 g
        • cukier 200 g
          • ajerkoniak 100 ml
            • marmolada owocowa 100 g

              Jak wykonać biszkopt?

              1. Wbij białka do metalowej miski i zacznij ubijać mikserem dodając później stopniowo cukier. Ubijaj do momentu, aż masa będzie zwarta i zbita. Do ubitych białek dodaj żółtka i również ubijaj do momentu, aż masa będzie bardzo puszysta. Do ubitych jajek dodaj przesianą mąkę pszenną i kakao, mieszaj delikatnie, aby masa nie „siadła”.
                1. Nagrzej piekarnik do temp. 175 st. C. Masę wlej do metalowej blaszki wyścielonej pergaminem i piecz około 23-30 minut. Po wystudzeniu przetnij blat na dwie części, polej ajerkoniakiem i posmaruj marmoladą owocową.

                  Składniki na bitą śmietanę:

                  • śmietana 36% do ubijania 1l
                    • cukier puder 200 g
                      • śmietana fix 2 opak.

                        Jak wykonać bitą śmietanę?

                        1. Bardzo mocno schłodzoną śmietanę przelej do miski, dodaj cukier puder i zaczynaj ubijać na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj śmietanę fix, dzięki czemu masa będzie bardziej zbita.
                          1. Ubitą śmietaną posmaruj jedną cześć ciasta i przykryj drugim płatem, polej delikatnie jeszcze ajerkoniakiem. Zostaw ¼ śmietany do dekoracji.

                            Składniki na słony karmel

                            • cukier zwykły 200 g
                              • zimne masło 100 g
                                • słodka śmietana 36%
                                  • sól morska 25g

                                    Jak wykonać słony karmel?

                                    1. W rondelku rozpuść cukier na małej temperaturze, następnie - gdy cukier będzie nabierał złotego koloru - dodaj pokrojone w kostkę masło i zacznij mieszać. Po kilku minutach grudki się rozpuszczą, a masa się ładnie połączy.
                                      1. Dodaj śmietankę i gotuj aż zgęstnieje, na koniec dodaj sól i dokładnie wymieszaj. Gotowy sos odstaw do lodówki.

                                        Składniki na polewę czekoladową:

                                        • słodka śmietana 36% 0,5 l
                                          • czekolada deserowa 0,5 kg
                                            • masło 100 g

                                              Jak wykonać polewę czekoladową?

                                              1. W misce rozpuść czekoladę dodając do niej kawałki czekolady. Dodaj zimne masło i wszystko dokładnie wymieszaj. Masa powinna być gęsta i świecąca.
                                                1. Masę karmelową nałóż na drugi płat ciasta i poczekaj, aż ostygnie. Całe ciasto zalej polewą czekoladową i udekoruj bitą śmietaną.

                                                  Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                  Zimne nóżki z pianą octową

                                                  Składniki na zimne nóżki:

                                                  • golonka przednia 4 szt.
                                                    • racica wieprzowa z kością 4 szt.
                                                      • włoszczyzna 1 pęczek
                                                        • liść laurowy, ziele angielskie po 5 szt.
                                                          • sól, pieprz w ziarnach, kminek po 1 małej łyżce
                                                            • natka pietruszki 1 pęczek

                                                              Jak wykonać zimne nóżki?

                                                              1. Golonkę i racice wstaw do gotowania razem z pęczkiem włoszczyzny, ziołami i przyprawami. Gotuj, aż mięso będzie miękkie.
                                                                1. Odcedź całość i dokładnie obierz mięso z kości. Ugotowane warzywa pokrój w kostkę, posiekaj świeżą natkę pietruszki i wszystko razem ułóż w szklanym naczyniu, zalewając później ugotowanym i odcedzonym wywarem.

                                                                  Składniki na pianę octową:

                                                                  • ocet winny jasny 150 ml
                                                                    • woda 150 ml
                                                                      • cukier 30g
                                                                        • sól 5g
                                                                          • stabilizator do piany 20g

                                                                            Wszystkie składniki dokładnie razem wymieszaj i przełóż do metalowego carnistra z nabojem CO2 i doładuj dwa razy. Gotową pianę nałóż na zimne nóżki.

                                                                            Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                            Śledź w śmietanie w formie sushi z wasabi i imbirem marynowanym

                                                                            Składniki na ryż do sushi:

                                                                            • ryż do sushi 1 kg
                                                                              • woda 1 l
                                                                                • ocet ryżowy 200 ml
                                                                                  • cukier 200 g
                                                                                    • sól 20 g
                                                                                      • prażony ciemny sezam 10g

                                                                                        Ryż przełóż do małego garnka i kilku krotnie płucz w zimnej wodzie mieszając i gniotąc go rękoma. Gdy woda będzie przeźroczysta zalej ryż taką samą objętością wody 1:1 i wstaw do gotowania ze szczyptą soli. Gdy ryż się zagotuje wyłącz ogień i przykryty pokrywką rondel odstaw na 10 minut aby ryż napęczniał. Po tym czasie ryż przełóż na drewnianą deskę aby szybko ostygł.

                                                                                        Jak wykonać śledzia w śmietanie w formie sushi?

                                                                                        W rondelku zagrzej ocet ryżowy, cukier i sól. Gdy składniki się rozpuszczą delikatnie przelej płyn do ryżu i wymieszaj. Do ryżu dodaj jeszcze ciemny prażony sezam.

                                                                                        • śledzie w oleju 0,5 kg
                                                                                          • zielony ogórek 1 szt.
                                                                                            • marchew 1 szt.
                                                                                              • pasta wasabi w tubce 1 szt.
                                                                                                • awokado miękkie 3 szt.
                                                                                                  • marynowany imbir 50 g
                                                                                                    • czerwony ryby kawior 50 g
                                                                                                      • kwaśna śmietana gęsta 18% 200 ml

                                                                                                        Na bambusowej macie rozłóż liście norii, ułóż na nich ryż i dodaj do środka plastry śledzia, ogórka i marchewki. Zwiń dokładnie i odstaw, aby się sushi "ściągnęło".

                                                                                                        Wierzch posmaruj pastą wasabi, następnie, ułóż pocięte awokado, marynowany imbir i czerwony kawior. Osobno do sushi podaj kwaśną śmietanę.

                                                                                                        Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                        Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                        Zobacz też:

                                                                                                        Krokiety z mięsem, z kapustą i grzybami oraz z farszem rybnym. Niezawodne przepisy Grzegorza Zawieruchy

                                                                                                        Na słodko i na słono - Matteo Brunetti zdradza przepisy na chrupiące pulpeciki z kalafiora, łososia na parze, ravioli i torta pardiso

                                                                                                        Andrzej Polan zdradza przepisy na pieczonego kurczaka. Jaki jest jego sekret?

                                                                                                        Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                        Autor: Luiza Bebłot

                                                                                                        Źródło: Sebastian Olma

                                                                                                        podziel się:

                                                                                                        Pozostałe wiadomości