Kawa na zimno - idealna na słoneczny dzień
Jak przygotować w domowym zaciszu wyśmienity napój na ciepłe dni? To bardzo proste.
- Kombinujcie z kawą mrożoną. Kombinacji jest niezliczona ilość. Tutaj macie klonowo-migdałowe cappucino na zimno, które spieniliśmy sobie takim "bzyczkiem". Na lodzie, espresso z syropami. Tutaj jest trochę bardziej fancy wersja owsianego shakerato. Trzeci napój to cold brew karmelowe z aksamitną owsianą pianką - powiedział Łukasz.
- Każdy z tych przepisów możecie zrobić na bezkofeinowej kawie, ale też możecie zastąpić kawę matchą, czyli zieloną herbatą, która jest bogata w antyoksydanty i dzięki temu będziecie bardziej pobudzeni, dłużej, ale też delikatniej - dodał.
Mity dotyczące kawy na zimno
Gość Dzień Dobry TVN obalił jedno z popularnych przekonań dotyczących kawy. Wcale nie muszą być bardzo dosładzane.
- Możecie spokojnie na podstawie napoju roślinnego, który jest naturalnie niesłodzony zrobić coś przepysznie słodkiego - posumował barista.
Poniżej letnie przepisy na zimną kawę.
Owsiane Shakerado - przepis
Składniki:
- podwójne espresso lub mocna kawa z kawiarki,
- brązowy cukier nierafowany dark muscovado lub syrop waniliowy,
- kostki lodu,
- 150-200 ml Alpro Barista Owies,
- kieliszek typu coupe.
Sposób przygotowania:
- przygotuj podwójne espresso lub kawę z kawiarki,
- dodaj do kawy czubatą łyżeczkę cukru brązowego lub 20 ml syropu waniliowego,
- do shakera dodaj kolejno: 3-4 kostki lodu, mocno schłodzony napój owsiany i kawę,
- wstrząsaj intensywnie shakerem przez przynajmniej minutę,
- delikatnie przelej napój przez sitko do zamrożonego kieliszka typu coupe.
Karmelowe cold brew z aksamitną owsianą pianką - przepis
Składniki:
- 150 ml kawy cold brew,
- 20 ml syropu karmelowego,
- kostki lodu,
- 100-150 ml Alpro Barista Owies,
- wysoka szklanka.
Sposób przygotowania:
- do wysokiej szklanki wrzuć 3-4 kostki lodu i dodaj schłodzoną kawę cold brew.
- do dzbanka wlej napój owsiany, dodaj syrop karmelowy i spień ręcznym spieniaczem do podwojenia objętości.
- przelej aksamitną owsianą piankę do szklanki z cold brew.
Mrożone klonowo-migdałowe cappuccino - przepis
Składniki:
- podwójne espresso lub mocna kawa z kawiarki,
- 30 ml syropu klonowego,
- kostki lodu,
- 150-200 ml Alpro Barista Migdał,
- szeroki kieliszek na nóżce lub niska szklanka koktajlowa.
Sposób przygotowania:
- przygotuj podwójne espresso lub kawę z kawiarki,
- do kieliszka lub szklanki wrzuć 3-4 kostki lodu,
- dodaj połowę (15 ml) syropu klonowego i kawę,
- do dzbanka wlej napój migdałowy, dodaj resztę syropu klonowego i spień ręcznym spieniaczem do podwojenia objętości,
- połącz aksamitną migdałową piankę z kawą.
Coco bomby z herbatą matcha lub kawą - przepis
Składniki:
- 40-50 ml wody (80 st. C),
- 20-30 g puree kokosowego,
- 280 ml Alpro Barista Kokos,
- wysoka szklanka koktajlowa.
Sposób przygotowania:
- przygotuj herbatę matcha i przelej ją do kieliszka do espresso,
- do wysokiej szklanki dodaj 20-30 g puree kokosowego i zalej napojem sojowo-kokosowym,
- zaraz przed serwowaniem wrzuć delikatnie kieliszek z herbatą matcha do szklanki.
Składniki:
- podwójne espresso lub mocna kawa z kawiarki,
- 20-30 g puree kokosowego,
- 280 ml Alpro Barista Kokos,
- wysoka szklanka koktajlowa.
Sposób przygotowania:
- przygotuj espresso lub kawę z kawiarki w kieliszku do espresso,
- do wysokiej szklanki dodaj 20-30 g puree kokosowego i zalej napojem sojowo-kokosowym,
- zaraz przed serwowaniem wrzuć delikatnie kieliszek z kawą do szklanki.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Tę kawę pokochają wszyscy fani truskawek. Wykonasz ją w 5 minut
- Badacze znaleźli kolejny powód, by pić kawę. Już jedna filiżanka dziennie ma znaczenie
- Parzenie kawy – sposoby na pyszny i niepowtarzalny smak kawy