Karp smażony na wigilię - na maśle czy w głębokim oleju? Najlepszy przepis na karpia

Karp smażony ‒ na maśle, w panierce, na wigilie |
Smażony karp
Źródło: zi3000 / Getty Images
Karp to najpopularniejsza polska ryba. Gości co roku na tradycyjnym stole wigilijnym. Najczęściej podawany jest w galarecie, jednak propozycji podania jest wiele. Jak przyrządzić karpia pieczonego, a jak usmażyć karpia?

Karp to ryba słodkowodna, średniotłusta, będąca celem każdego wędkarza. W Polsce tradycyjnie kojarzony jest z okresem świąt Bożego Narodzenia, a dokładnie z wieczerzą wigilijną, podczas której w wielu domach jest głównym bohaterem stołu. Wielu z nas je tę rybę tylko raz w roku, a szkoda, bowiem ma ona mnóstwo właściwości i wartości odżywczych. Jest bogatym źródłem minerałów: potasu, żelaza, wapnia, witamin z grupy B, oraz nieocenionych kwasów tłuszczowych omega 3 i 6. Sposobów na przyrządzenie karpia jest wiele. Wbrew pozorom, karp jest rybą prostą w przyrządzeniu. Warto odejść od tradycyjnego podania karpia w galarecie i spróbować innych, ciekawych przepisów, które zaprezentują smak karpia w nowej odsłonie.

Świąteczna piosenka Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN
Mikołaj Rey w świątecznym klipie Dzień Dobry TVN
Mikołaj Rey w świątecznym klipie Dzień Dobry TVN
Kolęda Dzień Dobry TVN
Kolęda Dzień Dobry TVN
Kolęda Dzień Dobry TVN - krótka wersja
Kolęda Dzień Dobry TVN - krótka wersja
Garbus w świątecznej piosence Dzień Dobry TVN
Garbus w świątecznej piosence Dzień Dobry TVN
Choinka - świąteczna piosenka Dzień Dobry TVN
Choinka - świąteczna piosenka Dzień Dobry TVN
Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami
Kolęda Dzień Dobry TVN
Kolęda Dzień Dobry TVN
Kolęda Dzień Dobry TVN - podkład muzyczny
Kolęda Dzień Dobry TVN - podkład muzyczny

Karp smażony na maśle - przepis krok po kroku

Składniki:

  • karp pokrojony w dzwonka,
    • 4 łyżki masła klarowanego,
      • pół cytryny,
        • sól.

          Jak przygotować karpia smażonego na maśle:

          Na rozgrzanej patelni rozpuść masło. Układaj posolone dzwonka i smaż przez 6 minut z każdej strony. Karp usmażony na maśle równie dobrze smakuje podany na gorąco, jak i po ostudzeniu. Zimny usmażony karp może stanowić składnik pasty z dodatkiem cebulki, ogórka lub oliwek.

          Kuchnia. Święta tuż tuż
          Przepisy na święta Bożego Narodzenia
          Źródło: Dzień Dobry TVN

          Karp smażony w chrupiącej panierce - przepis krok po krok

          Składniki:

          • karp pokrojony w dzwonka,
            • 3 łyżki bułki tartej,
              • łyżka mąki,
                • sól.

                  Jak przygotować karpia smażonego w chrupiącej panierce:

                  Dzwonka obtocz w mieszance bułki tartej i mąki. Następnie ułóż na rozgrzanej patelni. Smaż po 7 minut z każdej strony. Usmażoną rybę wyłóż na pergamin by odsączyć tłuszcz. Podawaj od razu.

                  Karp podany w miodzie - na wigilię - przepis krok po kroku

                  Składniki:

                  • filety z 2 karpi,
                    • 2 łyżki mąki pszennej,
                      • 3 łyżki masła klarowanego,
                        • 3 łyżki miodu wielokwiatowego,
                          • 2 łyżki musztardy bawarskiej,
                            • szczypta soli i pieprzu.

                              Jak przygotować karpia w miodzie:

                              Filety rybne oprósz mąką i usmaż na maśle, po 3 minuty z każdej strony, tak by tylko zamknąć wierzchnią warstwę mięsa. Usmażoną rybę ułóż w naczyniu żaroodpornym i polej sosem miodowo-musztardowym. Piecz przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C. Podawaj ze świeżymi liśćmi szpinaku lub szparagami.

                              Karp duszony w winie

                              Składniki:

                              • karp pokrojony w cząstki,
                                • duża cebula pokrojona w pióra,
                                  • korzeń pietruszki pokrojony w cząstki,
                                    • pół selera w całości,
                                      • pół pora pokrojonego w cząstki,
                                        • 5 liści laurowych,
                                          • 3 łyżki mąki,
                                            • 4 łyżki masła klarowanego,
                                              • butelka białego wytrawnego wina.

                                                Jak przygotować karpia duszonego w winie:

                                                Karpia zalej winem, dodaj liście laurowe i odstaw do lodówki na kilka godzin, aby ryba się zamarynowała. Następnie wyjmij i oprósz mąką. Dodaj warzywa i wlej wino z marynaty. Duś na małym ogniu pod przykryciem 30 minut. Podawaj od razu.

                                                Karp "sezamek" - przepis krok kroku

                                                Składniki:

                                                • karp pokrojony w dzwonka,
                                                  • 2 łyżki drobno posiekanych migdałów,
                                                    • 2 łyżki ziaren sezamu,
                                                      • 2 łyżki posiekanych orzechów,
                                                        • 3 łyżki miodu,
                                                          • 4 łyżki masła klarowanego.

                                                            Jak przygotować karpia:

                                                            Sezam, orzechy, migdały i miód wymieszaj. Dzwonka karpia obtocz w przygotowanej masie i smaż na rozgrzanym maśle na złoto. Podawaj od razu lub po ostudzeniu.

                                                            Karp z masłem czosnkowym - przepis krok po kroku

                                                            Składniki:

                                                            • karp pokrojony w dzwonka,
                                                              • łyżka mąk,
                                                                • 2 łyżki masła,
                                                                  • 4 łyżki masła klarowanego,
                                                                    • posiekany tymianek,
                                                                      • 3 ząbki posiekanego czosnku.

                                                                        Jak przygotować karpia z masłem czosnkowym:

                                                                        Karpia oprósz mąką i usmaż na maśle na złoty kolor. W miseczce połącz zioła, posiekany czosnek i masło, utrzyj masę z odrobiną soli i odstaw do lodówki na godzinę lub wstaw do zamrażarki na 10 minut. Usmażonego karpia, od razu po zdjęciu z patelni posmaruj masłem tymiankowo-czosnkowym. Podawaj z chlebem razowym.

                                                                        Pieczarkowy karp ‒ pasta - przepis krok po kroku

                                                                        Składniki:

                                                                        • 4 filety z karpia,
                                                                          • 10 dużych pieczarek,
                                                                            • 2 łyżki ciecierzycy z puszki,
                                                                              • pół łyżeczki posiekanego tymianku,
                                                                                • posiekany ząbek czosnku,
                                                                                  • 4 łyżki klarowanego masła.

                                                                                    Jak przygotować pieczonego karpia:

                                                                                    Karpia usmaż na złoty kolor (bez panierki). Pieczarki smaż do momentu, aż ich wierzchnia warstwa będzie złocisto brązowa. Wszystko ostudź. Następnie dodaj do ciecierzycy, czosnku i ziół. Wszystkie składniki zblenduj na gładką pastę.

                                                                                    Dlaczego warto jeść karpia ‒ jakie ma znaczenie dla zdrowia?

                                                                                    Karp to dosyć niedoceniana ryba pod względem właściwości prozdrowotnych. Ryba ta skrywa w sobie prawdziwe bogactwo kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów. Warto sięgać po niego częściej niż raz w roku, bo jedzony regularnie podnosi odporność organizmu, pozytywnie wpływa na pracę serca i cały układ naczyniowy. Zawarte w nim kwasy omega wspomagają pracę mózgu. Karp dostarcza organizmowi duże ilości białka, którego wartość docenią szczególnie osoby aktywne lub potrzebujące składników wspomagających regenerację. 

                                                                                    Zobacz także:

                                                                                    Autor: Adrian Adamczyk

                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: zi3000 / Getty Images

                                                                                    podziel się:

                                                                                    Pozostałe wiadomości