Przepisy kulinarne

Karp smażony na wigilię - na maśle czy w głębokim oleju? Najlepszy przepis na karpia

Przepisy kulinarne

Autor:
Adrian
Adamczyk
Karp smażony ‒ na maśle, w panierce, na wigilie |
zi3000 / Getty ImagesSmażony karp

Karp to najpopularniejsza polska ryba. Gości co roku na tradycyjny stole wigilijnym. Najczęściej podawany jest w galarecie, jednak propozycji podania jest wiele. Jak przyrządzić karpia pieczonego, a jak usmażyć karpia?

Karp to ryba słodkowodna, średniotłusta, będąca celem każdego wędkarza. W Polsce tradycyjnie kojarzony jest z okresem świąt Bożego Narodzenia, a dokładnie z wieczerzą wigilijną, podczas której w wielu domach jest głównym bohaterem stołu. Wielu z nas je tę rybę tylko raz w roku, a szkoda, bowiem ma ona mnóstwo właściwości i wartości odżywczych. Jest bogatym źródłem minerałów: potasu, żelaza, wapnia, witamin z grupy B, oraz nieocenionych kwasów tłuszczowych omega 3 i 6. Sposobów na przyrządzenie karpia jest wiele. Wbrew pozorom, karp jest rybą prostą w przyrządzeniu. Warto odejść od tradycyjnego podania karpia w galarecie i spróbować innych, ciekawych przepisów, które zaprezentują smak karpia w nowej odsłonie.

Świąteczna piosenka Dzień Dobry TVN

Mikołaj Rey w świątecznym klipie Dzień Dobry TVN
Mikołaj Rey w świątecznym klipie Dzień Dobry TVN Dzień Dobry TVN
wideo 2/8

Karp smażony na maśle - przepis krok po kroku

Składniki:

  • karp pokrojony w dzwonka,
  • 4 łyżki masła klarowanego,
  • pół cytryny,
  • sól.

Jak przygotować karpia smażonego na maśle:

Na rozgrzanej patelni rozpuść masło. Układaj posolone dzwonka i smaż przez 6 minut z każdej strony. Karp usmażony na maśle równie dobrze smakuje podany na gorąco, jak i po ostudzeniu. Zimny usmażony karp może stanowić składnik pasty z dodatkiem cebulki, ogórka lub oliwek.

Kuchnia. Święta tuż-tuż
Kuchnia. Święta tuż tuż Przepisy na święta Bożego Narodzenia
Dzień Dobry TVN

Karp smażony w chrupiącej panierce - przepis krok po krok

Składniki:

  • karp pokrojony w dzwonka,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • łyżka mąki,
  • sól.

Jak przygotować karpia smażonego w chrupiącej panierce:

Dzwonka obtocz w mieszance bułki tartej i mąki. Następnie ułóż na rozgrzanej patelni. Smaż po 7 minut z każdej strony. Usmażoną rybę wyłóż na pergamin by odsączyć tłuszcz. Podawaj od razu.

Karp podany w miodzie - na wigilię - przepis krok po kroku

Składniki:

  • filety z 2 karpi,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki masła klarowanego,
  • 3 łyżki miodu wielokwiatowego,
  • 2 łyżki musztardy bawarskiej,
  • szczypta soli i pieprzu.

Jak przygotować karpia w miodzie:

Filety rybne oprósz mąką i usmaż na maśle, po 3 minuty z każdej strony, tak by tylko zamknąć wierzchnią warstwę mięsa. Usmażoną rybę ułóż w naczyniu żaroodpornym i polej sosem miodowo-musztardowym. Piecz przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C. Podawaj ze świeżymi liśćmi szpinaku lub szparagami.

Karp duszony w winie

Składniki:

  • karp pokrojony w cząstki,
  • duża cebula pokrojona w pióra,
  • korzeń pietruszki pokrojony w cząstki,
  • pół selera w całości,
  • pół pora pokrojonego w cząstki,
  • 5 liści laurowych,
  • 3 łyżki mąki,
  • 4 łyżki masła klarowanego,
  • butelka białego wytrawnego wina.

Jak przygotować karpia duszonego w winie:

Karpia zalej winem, dodaj liście laurowe i odstaw do lodówki na kilka godzin, aby ryba się zamarynowała. Następnie wyjmij i oprósz mąką. Dodaj warzywa i wlej wino z marynaty. Duś na małym ogniu pod przykryciem 30 minut. Podawaj od razu.

Karp "sezamek" - przepis krok kroku

Składniki:

  • karp pokrojony w dzwonka,
  • 2 łyżki drobno posiekanych migdałów,
  • 2 łyżki ziaren sezamu,
  • 2 łyżki posiekanych orzechów,
  • 3 łyżki miodu,
  • 4 łyżki masła klarowanego.

Jak przygotować karpia:

Sezam, orzechy, migdały i miód wymieszaj. Dzwonka karpia obtocz w przygotowanej masie i smaż na rozgrzanym maśle na złoto. Podawaj od razu lub po ostudzeniu.

Karp z masłem czosnkowym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • karp pokrojony w dzwonka,
  • łyżka mąk,
  • 2 łyżki masła,
  • 4 łyżki masła klarowanego,
  • posiekany tymianek,
  • 3 ząbki posiekanego czosnku.

Jak przygotować karpia z masłem czosnkowym:

Karpia oprósz mąką i usmaż na maśle na złoty kolor. W miseczce połącz zioła, posiekany czosnek i masło, utrzyj masę z odrobiną soli i odstaw do lodówki na godzinę lub wstaw do zamrażarki na 10 minut. Usmażonego karpia, od razu po zdjęciu z patelni posmaruj masłem tymiankowo-czosnkowym. Podawaj z chlebem razowym.

Pieczarkowy karp ‒ pasta - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 4 filety z karpia,
  • 10 dużych pieczarek,
  • 2 łyżki ciecierzycy z puszki,
  • pół łyżeczki posiekanego tymianku,
  • posiekany ząbek czosnku,
  • 4 łyżki klarowanego masła.

Jak przygotować pieczonego karpia:

Karpia usmaż na złoty kolor (bez panierki). Pieczarki smaż do momentu, aż ich wierzchnia warstwa będzie złocisto brązowa. Wszystko ostudź. Następnie dodaj do ciecierzycy, czosnku i ziół. Wszystkie składniki zblenduj na gładką pastę.

Dlaczego warto jeść karpia ‒ jakie ma znaczenie dla zdrowia?

Karp to dosyć niedoceniana ryba pod względem właściwości prozdrowotnych. Ryba ta skrywa w sobie prawdziwe bogactwo kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów. Warto sięgać po niego częściej niż raz w roku, bo jedzony regularnie podnosi odporność organizmu, pozytywnie wpływa na pracę serca i cały układ naczyniowy. Zawarte w nim kwasy omega wspomagają pracę mózgu. Karp dostarcza organizmowi duże ilości białka, którego wartość docenią szczególnie osoby aktywne lub potrzebujące składników wspomagających regenerację. 

Zobacz także:

Autor:Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: zi3000 / Getty Images

Pozostałe wiadomości