Owoc kaki - właściwości i zastosowanie. Sprawdź przepis na pudding z owocem persymony

Owoce Kaki pokrojone
Owoc kaki - właściwości i zastosowanie
Źródło: Armastas/Getty Images
Kaki nazywany jest też owocem persymony lub sharonem. To słodki owoc, który pochodzi z tropików - jest niskokaloryczny i bardzo zdrowy. Sprawdź, co możesz z niego przygotować. 

Kaki, czyli owoc persymony - właściwości

W owocu persymony można znaleźć witaminę C, A, E, K i B6, a ponadto kwas foliowy, niacynę, ryboflawinę i tiaminę. Zestaw ten sprawia, że kaki wspiera zdrowy wzrok, włosy i paznokcie, układ krążenia i odporność, a także zmniejsza ryzyko zawału serca dzięki redukcji poziomu cholesterolu LDL. Kaki są niskokaloryczne - mają tylko 70 kcal na 100 gramów, są bogate w błonnik (3,6 g) oraz zawierają wapń, fosfor, cynk, miedź, żelazo, magnez, potas oraz mangan. Wystarczy jeden owoc, aby spożyć 15% dziennego zapotrzebowania na mangan.

Zobacz wideo: Warzywa i owoce w wersji bio - jak wybrać najlepsze?

Warzywa i owoce w wersji bio – jak wybrać najlepsze?
Źródło: Dzień Dobry TVN

Na sharony warto jednak uważać, gdyż są one częstym alergenem. Zanim zje się z nimi potrawę warto sprawdzić, czy nie jest się na nie uczulonym. Te same alergeny, które zawiera owoc persymony mają również truskawki, jabłka, brzoskwinie oraz marchew.

Jak wybrać owoc kaki, aby był smaczny?

Sharon, czyli kaki najlepsze są w okresie od października do stycznia. Aby były najlepsze, należy wybierać takie owoce, których skórka jest sprężysta i napięta, ciemnopomarańczowa, a owoc lekko miękki w dotyku. Jeśli owoc persymony spełnia wszystkie te warunki - to jest dojrzały. Niedojrzałe są lekko twarde i warto przetrzymywać je w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni, dzięki czemu dojrzeją i będą smaczniejsze. 

Deser pudding chia z kaki - przepis krok po kroku

Składniki:

  • mleko kokosowe - 200 ml,
    • nasiona chia - 30 g,
      • kaki - 1 owoc,
        • sok z cytryny - 5 g,
          • liście mięty.

            Sposób przygotowania:

            1. Do mleka dodać nasiona chia, wymieszać i odstawić do napuchnięcia (około 2 godziny).
              1. Owoc kaki umyć dokładnie i obrać ze skórki. Następnie pokroić w kostkę i zblendować z sokiem z cytryny. Można go dosłodzić słodzikiem lub miodem do smaku.
                1. Spęczniałe nasiona chia przełożyć do ozdobnych naczyń. Na wierzch nakładać mus z kaki. Przyozdobić listkiem mięty.

                  Zobacz także:

                  Autor: Teofila Siewko

                  Źródło zdjęcia głównego: Armastas/Getty Images

                  podziel się:

                  Pozostałe wiadomości