Przepisy kulinarne

Jak zrobić słonecznikowiec - przepis na ciasto z masą krówkową

Przepisy kulinarne

Autor:
Adrian
Adamczyk
LightFieldStudios/Getty Images Jak zrobić słonecznikowiec - przepis na ciasto z masą krówkową

Słonecznikowiec to smakowite ciasto z masą krówkową oraz ciekawym akcentem w postaci prażonego słonecznika. To idealny deser dla wszystkich, którzy kochają słodkie wypieki z kremem. Mimo że można znaleźć wiele przepisów na jego przygotowanie, bazą i obowiązkowym składnikiem jest zawsze słonecznik.

Ciasto słonecznikowiec to idealne rozwiązanie na święto lub rodzinną imprezę . Łatwo się je kroi i może stać poza lodówką przez długi czas. Co więcej, jeśli nie dysponujesz dużą ilością czasu, nie musisz go nawet piec. Jakie są najlepsze receptury na słonecznikowiec z masą krówkową ?

Słonecznikowiec – przepis na oryginalne ciasto z bitą śmietaną

Składniki:

  • 6 jajek,
  • ½ mąki pszennej,
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżeczka octu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 budyń czekoladowy,
  • 1 puszka masy krówkowej,
  • 125 g masła,
  • 125 g margaryny,
  • 0,5 l śmietany kremówki 30%,
  • 1 Śnieżka,
  • 1 fix do śmietany,
  • 2 galaretki cytrynowe,
  • 3 łyżeczki masła,
  • 3 łyżki cukru,
  • 200 g słonecznika łuskanego.

Przepisy Darii Ładochy

Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami Dzień Dobry TVN
wideo 2/3

Sposób przygotowania:

  1. 1Oddziel żółtka od białek. W misce wymieszaj żółtka z octem. W innej misce wymieszaj ze sobą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i budyń.
  2. 2Ubij na sztywno białka z cukrem. Do masy wlej żółtka wymieszane z octem oraz wsyp zawartość miski z mąką i budyniem. Mieszaj całość do uzyskania jednolitej masy.
  3. 3Wyłóż blachę papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto. Rozgrzej piekarnik do 180℃, a następnie piecz je przez 35–40 minut. Pozostaw biszkopt do ostygnięcia w chłodnym miejscu, po czym przekrój go na pół.
  4. 4Masło i margarynę ubij na puszystą masę, dodawaj do niej stopniowo masę krówkową (po 1 łyżce), aż do uzyskania jednolitego kremu.
  5. 5Rozpuść 2 galaretki cytrynowe w 0,5 l wody, następnie ostudź je w chłodnym miejscu. Ubij na sztywno śmietanę kremówkę, dodając do niej Śnieżkę oraz fix do śmietany. Do całości dodaj lekko tężejącą galaretkę, a następnie miksuj całość, aż składniki się połączą.
  6. 6Aby przygotować posypkę słonecznikową, na patelni rozpuść masło. Następnie dodaj cukier i poczekaj, aż się rozpuści. Wsyp na patelnię słonecznik i usmaż go na złoty kolor. Pamiętaj, że musisz go cały czas mieszać i pilnować – jeśli się zarumieni, stanie się gorzkawy.
  7. 7Na połowie biszkoptu wyłóż masę krówkową, pozostaw jednak 2 łyżki kremu na później. Na masę krówkową wyłóż masę śmietanową i przykryj całość kolejną warstwą biszkoptu. Na wierzchu posmaruj ciasto resztą masy kajmakowej, a wierzch posyp ziarnami gorącego, prażonego słonecznika.

Słonecznikowiec bez pieczenia – prosty przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 l mleka,
  • 2 budynie waniliowe,
  • 3 żółtka,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 2 opakowania cukru waniliowego,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 400 ml śmietany 30%,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka żelatyny.
  • Dodatkowo:
  • 1,5 dużej paczki krakersów,
  • 1 puszka masy krówkowej,
  • 1,5 szklanki słonecznika łuskanego.

Sposób przygotowania:

  • Przygotuj blachę o wymiarach 33 × 22 cm i na jej dnie ułóż warstwę krakersów. Posmaruj ciastka masą krówkową, a na wierzch nałóż kolejną warstwę krakersów.
  • Zagotuj 0,5 l mleka. Kolejne 0,5 l przelej do miski i wsyp do niej żółtka, ¾ szklanki cukru, 2 łyżki mąki, a następnie całość wymieszaj. Tak przygotowaną mieszankę przelej do gotującego się mleka i gotuj całość na masę budyniową.
  • Ciepłą masę budyniową rozłóż na krakersy, a następnie przykryj całość kolejną warstwą ciastek.
  • Rozpuść łyżeczkę żelatyny w niewielkiej ilości wody, następnie poczekaj aż wystygnie. Ubij śmietanę z cukrem pudrem i dodaj do niej gotową żelatynę. Tak przygotowaną masę odstaw do ostudzenia, a następnie dokładnie rozprowadź śmietankę 30% na wierzchu ciasta.
  • Wsyp ziarna słonecznika na patelnię i praż je przez kilka minut, do momentu aż zaczną się lekko rumienić. Następnie odczekaj chwilę aż ostygną, a następnie posyp nimi wierzch słonecznikowca ze śmietaną.

Jeśli nie lubi się słonawego posmaku krakersów, można w podobny sposób przygotować słonecznikowiec z herbatnikami .

Dla urozmaicenia spód ciasta można też wyłożyć warstwą jasnych herbatników, do środkowej warstwy użyć ciemnych ciastek, a najwyższą warstwę po raz kolejny wyłożyć jasnymi herbatnikami.

Zobacz także:

Autor:Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: LightFieldStudios/Getty Images

Pozostałe wiadomości