Rozgrzewający i pikantny gulasz na zimę. Sprawdź przepisy Andrzeja Polana

Pikantne, zimowe gulasze
Z boczniaków i papryki, węgierski albo z warzyw i kaszy jaglanej. Gulasz można zaserwować na wiele sposobów. W Dniu Pikantnych Potraw Andrzej Polan stawia na wyraziste smaki i rozgrzewające dania. Zobacz, jak przyrządza je w naszej kuchni.

Gulasz z boczniaków i papryki z gnocchami

Składniki na gulasz z boczniaków i papryki z gnocchami

  • 1 kg ziemniak gotowany w łupinie
    • 100 g mąka pszenna najlepiej typu 00
      • 1 jajko
        • sól, pieprz biały
          • świeża szałwia
            • 400g boczniaki
              • 400 g papryka zielona i żółta
                • 2 papryczki chilli
                  • 1 szt. cebula czerwona
                    • masło klarowane
                      • papryka słodka czerwona
                        • kurkuma
                          • 2 szt. ser mozzarella w zalewie
                            • natka pietruszki

                              Przygotowanie gulaszu z boczniaków i papryki z gnocchami

                              Jeszcze gorące ziemniaki obieramy ze skórki, przeciskamy przez praskę i od razu łączymy z mąką, jajkiem, przyprawami i siekaną szałwią. Odstawiamy zawinięte ciasto w folię na 20 minut, rwiemy po małej porcji i toczymy na widelcu, nadając klusce charakterystyczne prążki.

                              Boczniaki, paprykę skrapiamy olejem, posypujemy solą i wstawiamy do pieczenia, temp. 160 stopni, czas około 25 minut. Kiedy tylko blaszki boczniaków zaczną nam się przyrumieniać, wyjmujemy z piekarnika, przestudzamy i rwiemy na cienkie paski.

                              Na maśle przesmażamy cebulę oraz pokrojoną ostrą paprykę, dodajemy paprykę w proszku, kurkumę, obraną ze skóry paprykę, następnie boczniaki. W razie potrzeby podlewamy niedużą ilością wody z gotowania klusek.

                              Gulasz łączymy z gnochcami, posypujemy natką i pokrojoną w plasterki mozzarellą.

                              Gulasz węgierski w papryce czerwonej

                              Składniki na gulasz węgierski w papryce czerwonej

                              • 1 kg wołowina łopatka pokrojona w kostkę
                                • 3 łyżki smalec
                                  • papryka słodka mielona, kminek mielony
                                    • sól, pieprz czarny
                                      • 500 g cebula
                                        • 6 szt. papryka czerwona
                                          • 1 ostra papryka pokrojona wraz z pestkami
                                            • 200 ml passata pomidorowa
                                              • 4 szt ziemniaki
                                                • 100 g zacierki
                                                  • 200 g tarty ser żółty

                                                    W rondlu rozgrzewamy smalec, dodajemy pokrojoną cebulę.

                                                    Mięso oprószamy pieprzem, solą, delikatnie mąką i obsmażamy na patelni na złoty kolor. Podlewamy bulionem i wszystko przekładamy do rondla z cebulą. Dodajemy ziemniaki i bulion. Gotujemy około 40 minut, dodajemy zacierki, przyprawy. Dusimy do momentu, aż zacierki będą miękkie, a sos zgęstnieje.

                                                    Papryki przekrawamy na pół, w każdą wkładamy porcję gulaszu, posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy, aż papryka nam się podpiecze i ser zarumieni.

                                                    Gulasz jak curry z warzyw i kaszy jaglanej z grzankami

                                                    Składniki na gulasz jak curry z warzyw i kaszy jaglanej z grzankami

                                                    • 1/2 szkl. kasza jaglana
                                                      • 1 szkl. bulion warzywny
                                                        • 400 g fasola biała z puszki
                                                          • 2 szt. cebula
                                                            • 150 g pieczarki małe
                                                              • 1 szt. rzodkiew biała
                                                                • 1 mały chleb wiejski
                                                                  • 4 szt. ziemniaki
                                                                    • olej rzepakowy
                                                                      • kminek mielony, cząber, sól, pieprz czarny
                                                                        • rozmaryn świeży
                                                                          • 2 szt. zielona papryka ostra
                                                                            • 1 pasta paprykowa
                                                                              • świeża natka pietruszki, świeży lubczyk

                                                                                Przygotowanie gulaszu jak curry z warzyw i kaszy jaglanej z grzankami

                                                                                Kaszę wrzucamy na gotujący bulion, dodajemy 2 łyżki oleju i gotujemy około 2 minut. Zmniejszamy moc palnika do minimum, przykrywamy garnek pokrywką i po 20 minutach kaszę przekładamy do wysokiego, wąskiego naczynia. Dodajemy świeży rozmaryn, ostrą paprykę i pozostałe przyprawy, wszystko miksujemy blenderem na gładką prawie masę.

                                                                                Na oleju przesmażamy cebulę, dodajemy po chwili pieczarki, a kiedy tylko lekko nam się cebula zezłoci i pieczarki również, dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i białą rzepę. Podlewamy delikatnie bulionem , dusimy do miękkości warzyw i dodajemy fasolę. Wszystko dokładnie mieszamy i zalewamy zmiksowaną kaszą gryczaną z przyprawami.

                                                                                Chleb smarujemy olejem i obsmażamy na patelni lub w piekarniku na złoty kolor. Smarujemy pastą paprykową i kładziemy plasterek koziego sera. Podajemy od razu wszystko posypane natką pietruszki i lubczykiem.

                                                                                Zobacz też:

                                                                                Jak osłodzić dzieciom ferie? Ulubione przepisy z bitą śmietaną zdradza Sebastian Olma

                                                                                Kuchnia na ferie z dzieckiem. Przepisy z różnych stron świata prezentuje Tomasz Grabski

                                                                                Zdrowe dania, które przyspieszają metabolizm. Przepisy Darii Ładochy

                                                                                Autor: Luiza Bebłot

                                                                                Źródło zdjęcia głównego: Lilechka75/Getty Images

                                                                                podziel się:

                                                                                Pozostałe wiadomości