Sprawdzone przepisy na pyszną flądrę

flądra pieczona podana z warzywami
gbh007/Getty Images
Źródło: iStockphoto
Flądra to ryba morska. Cechuje się wysoką zawartością składników odżywczych i jest prozdrowotna. To ryba bezpieczna dla dzieci i kobiet w ciąży.

Występująca w Morzu Bałtyckim i Morzu Północnym flądra to ryba o delikatnym, maślanym mięsie. Łatwo poddaje się obróbce, dlatego może być smażona, pieczona, duszona, a nawet ugotowana na parze.

Flądra – wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść flądrę?

Flądra to delikatna ryba pełna wartościowych składników odżywczych. Mięso ryby jest białe i delikatne. Jest chuda – 100 g flądry to niecałe 100 kcal. Pomimo tego jest bogatym źródłem białka i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a w szczególności kwasów omega 3. Mięso flądry to również bogactwo witamin: B6, B12, D3 oraz nieocenionych A i E. Jej dobroczynny wpływ na zdrowie reguluje obecność składników mineralnych: selenu, wapnia, fosforu, potasu, sodu i magnezu.

Flądra i jej wpływ na zdrowie

Flądra należy do ryb bezpiecznych. Dzięki temu, że nie kumuluje w sobie związków rtęci, mogą ją jeść kobiety w ciąży. Regularne spożywanie flądry przynosi organizmowi szereg wartości prozdrowotnych:

  • reguluje pracę układu immunologicznego
    • wspomaga pracę serca i układu krążenia
      • jest pomocna w leczeniu miażdżycy
        • pomaga w przewodzeniu impulsów nerwowych do mózgu
          • reguluje przemianę energetyczną i pomaga w procesach regeneracji mięśni
            • utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową
              • korzystnie wpływa na proces mineralizacji kości, wzmacnia je i pomaga w leczeniu
                • podnosi odporność organizmu i stabilizuje w przypadku chorób autoimmunologicznych.

                  Jak zamarynować flądrę – propozycje marynaty

                  Mięso flądry jest delikatne, więc nie wymaga leżenia w marynacie kilku godzin. Można nią natrzeć rybę tuż przed obróbką termiczną bądź zostawić w przyprawach na około 30 min. Marynata ma jedynie podkreślić smak ryby, która sama w sobie jest maślana, a nie całkowicie go zabić.

                  Najczęściej do marynowania ryb używa się koperku, tymianku, masła, soli, białego lub ziołowego pieprzu i soku z cytryny. Kawałki masła włożonego w nacięcia lub do środka ryby dodatkowo zmiękczą mięso i sprawią, że będzie ona jeszcze bardziej delikatna w smaku. Koperek należy włożyć do ryby w całości (gałązkę), a po przyrządzeniu wyjąć. Mięso flądry wchłonie wówczas jego aromat.

                  Ciekawym pomysłem na marynatę do flądry jest połączenie bazylii, czosnku, limonki i odrobiny oliwy. Taka marynata nada rybie delikatny cytrusowy i egzotyczny smak. Czosnek, ze względu na delikatność mięsa, powinien być dodawany z umiarem.

                  Flądra w panierce z patelni – przepis

                  Składniki:

                  • filety flądry
                    • 2 jajka
                      • 4 łyżki mąki
                        • pół szklanki mleka
                          • odrobina wody
                            • sól, pieprz

                              Sposób przygotowania:

                              Przygotować ciasto naleśnikowe, następnie zatopić w nim filety. Układać na dobrze rozgrzanej patelni. Smażyć po 2 minuty z każdej ze stron na złoty kolor. Podawać ze świeżym pomidorem i ziemniakami z wody.

                              Nikolay_Donetsk/Getty Images

                              Sprawdzony przepis na pieczoną flądrę w całości

                              Składniki:

                              • flądra w całości
                                • sok z połowy cytryny
                                  • szczypta pieprzu ziołowego, soli
                                    • gałązka kopru
                                      • 1 łyżka masła

                                        Sposób przygotowania:

                                        Flądrę oskrobać, dobrze umyć i ponacinać. Natrzeć solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Do przeciętej ryby włożyć masło i koper. Całość zawinąć w folię aluminiową. Włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec w 200 stopniach około 30 minut.

                                        Upieczoną rybę podawać z ugotowanymi ziemniakami i mizerią.

                                        Filety flądry pieczone z warzywami – przepis

                                        Składniki:

                                        • flądra w całości (oczyszczona) lub filety flądry
                                          • 4 ziemniaki pokrojone w talarki
                                            • 2 marchewki pokrojone w cząstki
                                              • 1 cebula posiekana w pióra
                                                • gałązki kopru i natki pietruszki
                                                  • 4 pomidory pokrojone w plastry
                                                    • garść zielonych oliwek
                                                      • 1 cytryna pokrojona w plastry

                                                        Sposób przygotowania:

                                                        W brytfance na dnie ułożyć plastry ziemniaków, posypać piórami cebuli. Na warzywach położyć flądrę, przykryć plastrami cytryny, pomidorów, cząstek marchwi. Na wierzch posypać oliwki i ułożyć gałązki ziół. Piec w piekarniku w 200 stopniach około 30 minut.

                                                        Flądra z pary - przepis

                                                        Składniki:

                                                        • filety z flądry
                                                          • różyczki brokuła
                                                            • 2 marchewki pokrojone w cząstki
                                                              • 1 seler pokrojony w cząstki
                                                                • 1 cukinia pokrojona w plastry
                                                                  • szczypta: tymianku, bazylii
                                                                    • sól, pieprz
                                                                      • sok z połówki cytryny

                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                        Pokrojone warzywa obsypane przyprawami wraz z filetami flądry ułożyć w naczyniu do gotowania na parze. Przykryć, gotować na wolnym ogniu do miękkości. Przed podaniem oprószyć solą i skropić sokiem z cytryny.

                                                                        Zobacz też inne pyszne przepisy na ryby:

                                                                        Jak przyrządzić tilapię na patelni, a jak w piekarniku?

                                                                        Bałtyckie ryby dobre nie tylko w czasie postu. Dlaczego powinniśmy sięgać po śledzia, dorsza, szprota i flądrę?

                                                                        Dorsz pieczony w piekarniku – zdrowa alternatywa dla mięsa

                                                                        Zobacz video: Flądra, dorsz i łosoś

                                                                        Autor: Adrian Adamczyk

                                                                        Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

                                                                        podziel się:

                                                                        Pozostałe wiadomości